Netus WiFi 2,4GHz a UMTS 2,1GHz
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Netus WiFi 2,4GHz a UMTS 2,1GHz
Posiadam stary solidny panel netusa 10 dBi na 2,4 GHz i ciekawi mnie czy gdybym zakończył go właściwym wtykiem i podpiął do Aircarda to czy polepszyłbym jakość połączenia względem niewielkiej dookólnej 7 dBi. Do nadajnika mam 3-4 km, na dookólnej umieszczonej w pokoju 0/1 kreski zasięgu HSDPA i zdarza się że rozłącza, a panel ma 15 m kabla, no i byłby na maszcie na dachu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Netus WiFi 2,4GHz a UMTS 2,1GHz
Nie ta częstotliwość. Panel jest bardzo dokładnie wykonywany na daną częstotliwość i w innych praktycznie nie ma zysku bądź jest na prawdę minimalny, że na kablu i złączach wszystko się traci.
-
- Początkujący użytkownik forum
Rozumiem, tylko że jest na prawdę blisko właściwej częstotliwości, dlatego się zastanawiam, gdyż potrzebuję jedynie delikatnego polepszenia aby nie rozłączało. Czy mam rozumieć Michale, że dookólna mimo wszystko wypadnie lepiej biorąc pod uwagę opisywane warunki, jak myślisz?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
300MHz to nie tak blisko 
Lepiej sprawić sobie jednak dedykowaną antenkę. Szczególnie przy tak długim kablu.

Lepiej sprawić sobie jednak dedykowaną antenkę. Szczególnie przy tak długim kablu.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jasne, a o odstępie dupleksowym pamiętasz ?Rozumiem, tylko że jest na prawdę blisko właściwej częstotliwości
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Antena strojona dla TDD nie będzie dobrze pracować w FDD, szczególnie przy tak dużym odstępie.
Są wyjątki, ale to rzadkość (parabole, gridy, itp. z szerokopasmowymi promiennikami, które na dodatek można dostroić).
[ Dodano: 2010-08-04, 09:46 ]
A otrzymasz niedelikatne pogorszenie.czyzyk pisze:gdyż potrzebuję jedynie delikatnego polepszenia aby nie rozłączało.