wybór modemu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andriusza
Początkujący użytkownik forum

wybór modemu

Post autor: andriusza »

Witam
Mieszkam na obrzeżach grodziska mazowieckiego korzystam z dobrodziejstw iplusa
modem wywalony na kablu usb za okno łapię double huspa ok 77dBm
jako ze mam już dość wiszącego kabla nad głową chciałbym sprawę trochę uporządkować modem niestety nie posiada wyjścia na antenę zew. :(
więc zmuszony jestem takowy nabyć plus oczywiście antenę
czy moglibyście mi coś podpowiedzieć ? jaki modem ? jaką antenę do niego?
z góry dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: wybór modemu

Post autor: sp6huk »

Jeżeli ma być to modem pod USB, to np. Huawei E122, Huawei E176. Antenka TAKA lub TAKA.
andriusza

sp6huk pisze:Jeżeli ma być to modem pod USB, to np. Huawei E122, Huawei E176. Antenka TAKA lub TAKA.
czy jest jakaś zasadnicza różnica która by przemawiała na korzyść jednego z podanych przez ciebie modemów ?
czyli rozumiem ze lepsza będzie antena panelowa ? (pierwszej anteny nie mogę podejrzeć)
pytam się gdyż znajomy ma do sprzedania atk-16 antenę kierunkową
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: zimplusowany »

andriusza pisze:czy jest jakaś zasadnicza różnica która by przemawiała na korzyść jednego z podanych przez ciebie modemów ?
Mogę się mylić, ale E122 ma upload max. 2Mbps. W przypadku uploadu E176 fabrycznie to jest chyba podobnie, ale po instalacji nowego softu masz już max do 5,76Mbps. Ja bym wybrał E176, ale to tylko moja subiektywna opinia.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

zimplusowany pisze:Mogę się mylić, ale E122 ma upload max. 2Mbps. W przypadku uploadu E176 fabrycznie to jest chyba podobnie, ale po instalacji nowego softu masz już max do 5,76Mbps. Ja bym wybrał E176, ale to tylko moja subiektywna opinia.
Jest tak jak piszesz. Ale w sumie to nie gra roli, bo operatorzy i tak przycinają Upload. Nie wiem jak w Orange, ale w Plusie tną do 1024 lub 1280 kbps (info od rzecznika Plusa), a w Erze tną w zależności od taryfy, ale największy Upload w Erze to 1,92 Mb/s, no i podstawą jest być w zasięgu node B, który działa w HSPA,
andriusza pisze:czyli rozumiem ze lepsza będzie antena panelowa ?
Zdecydowanie,
andriusza pisze:pytam się gdyż znajomy ma do sprzedania atk-16 antenę kierunkową
YAGI nie polecam na wysokie częstotliwości,
zimplusowany pisze:(pierwszej anteny nie mogę podejrzeć)
Nic na to nie poradzę, dałem dobrego linka. Może spróbuj jeszcze raz, lub na innej przeglądarce.
andriusza

szczerze mówiąc wcześniej zastanawiałem się nad takim modemem ( przychylne opinie na jego temat na forum) 309 ale jeśli polecacie inne tzn że pewnie można mieć coś podobnego za mniejsze pieniądze ..... :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

andriusza pisze:szczerze mówiąc wcześniej zastanawiałem się nad takim modemem ( przychylne opinie na jego temat na forum) 309 ale jeśli polecacie inne tzn że pewnie można mieć coś podobnego za mniejsze pieniądze ..... :)
Ten modem jest dużo lepszy, i ma dodatkowo HSPA+, ale nie wspominałem o nim bo dla większości jest za drogi. Jak masz pieniądze na taki modem, to antenkę bierz od Bestpartnera + dobrej jakości kabel np. Tri-Lan 240.
andriusza

sp6huk pisze:Ten modem jest dużo lepszy, i ma dodatkowo HSPA+, ale nie wspominałem o nim bo dla większości jest za drogi. Jak masz pieniądze na taki modem, to antenkę bierz od Bestpartnera + dobrej jakości kabel np. Tri-Lan 240.
dziękuje za pomoc zrobię tak jak napisałeś :>
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

andriusza pisze:zrobię tak jak napisałeś :>
Do tego potrzebujesz jeszcze złącza do anteny, i złącza do konektora + sam konektor do Sierra Wireless. Przydałaby się też taśma samowulkanizująca, do zaizolowania złącza przy antenie.
andriusza

Wielkie dzięki za pomoc :hurra:
ODPOWIEDZ