wybór anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vonDar
Początkujący użytkownik forum

wybór anteny

Post autor: vonDar »

witam wszystkich , jestem nieszczęsliwym posiadaczem internetu mobilnego iplus, dlaczego nieszczęśliwym ? dlatego że google otwierają mi się 30 sek. zasięg jaki odbiera mój modem ? edge 5 kresek, maximum z możliwych , na mapach plusa widać że około 3.5km od mojego domu znajduje się antena UMTS/HSDPA zdecydowałem się na kupno anteny kierunkowej i próbę sciągnięcia tego sygnału, jako że znajduję się dobre 100m wyżej las który znajduje się podrodze sygnału nie powinien stanowić problemu ( głowy nie dam ale tak mi logika podpowiada ) problem w tym że nie potrafie wybrac dla siebie odpowiedniej anteny..
mam trzy typy :
pierwszy,
drugi,
i trzeci :)
bardzo proszę o pomoc i ewentualne porady co mógłbym zrobić by poprawić jakość odbioru :)

pozdrawiam Daniel
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: wybór anteny

Post autor: wojteks »

vonDar pisze:bardzo proszę o pomoc i ewentualne porady co mógłbym zrobić
W :faq: jest temat o wyborze anteny. Z propozycji żadnej nie polecam. Jeżeli już to panel 15dBi Bestpartnera albo Cybertecha.

Czy jak wyjdziesz na dach z telefonem 3G zaloguje się do sieci i możesz wykonać połączenie, najlepiej videorozmowę.
Nie pomagam na PW!
vonDar
Początkujący użytkownik forum

Re: wybór anteny

Post autor: vonDar »

Niestety nie mam takiej możliwości.. Mam telefon z umts i hsdpa ale raczej nie ma w nim możliwości wymuszania sieci, bynajmniej nie wiem jak. A w internecie o tym nie piszą "HTC smart..."
Nie ma innego sposobu by to sprawdzić ?

@edit

Czytałem faq ale nadal nie wiem co mam zrobić.. Przeczytam jeszcze raz może coś pominąłem..

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-08-05, 17:32 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-08-05, 16:32 przez vonDar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ