Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
witam wszystkich , jestem nieszczęsliwym posiadaczem internetu mobilnego iplus, dlaczego nieszczęśliwym ? dlatego że google otwierają mi się 30 sek. zasięg jaki odbiera mój modem ? edge 5 kresek, maximum z możliwych , na mapach plusa widać że około 3.5km od mojego domu znajduje się antena UMTS/HSDPA zdecydowałem się na kupno anteny kierunkowej i próbę sciągnięcia tego sygnału, jako że znajduję się dobre 100m wyżej las który znajduje się podrodze sygnału nie powinien stanowić problemu ( głowy nie dam ale tak mi logika podpowiada ) problem w tym że nie potrafie wybrac dla siebie odpowiedniej anteny..
mam trzy typy : pierwszy, drugi, i trzeci
bardzo proszę o pomoc i ewentualne porady co mógłbym zrobić by poprawić jakość odbioru
Niestety nie mam takiej możliwości.. Mam telefon z umts i hsdpa ale raczej nie ma w nim możliwości wymuszania sieci, bynajmniej nie wiem jak. A w internecie o tym nie piszą "HTC smart..."
Nie ma innego sposobu by to sprawdzić ?
@edit
Czytałem faq ale nadal nie wiem co mam zrobić.. Przeczytam jeszcze raz może coś pominąłem..