Witam do tej pory miałem antene 8dbi panelową interline, niestety przestała wystarczac i internet bardzo często przerywa. Chce zmienić na coś mocniejszego, nie płacąc za drogo. I tak chciałem spytać was o to czy te anteny są coś warte czy lepiej dać sobie z nimi spokój?:
http://allegro.pl/item1166417980_anteny ... s12zl.html
http://allegro.pl/item1165882970_antena ... urier.html
Zmiana anteny - która lepsza.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Zmiana anteny - która lepsza.
Co to znaczy "przestała wystarczać". Jakiś powód takiego stanu rzeczy musi być. Coś wyrosło na drodze, może do kabla lub anteny dostała się woda, czy jeszcze coś innego ?. Jaką moc sygnału miałeś wcześniej, a jaką teraz - wiesz to ? Skąd masz pewność, że wina leży po stronie anteny, a nie np. Operatora ?bully pisze:Witam do tej pory miałem antene 8dbi panelową interline, niestety przestała wystarczac i internet bardzo często przerywa
Yagi sobie daruj. Rozumiem, że antena ma być na częstotliwość 2,4 GHz - tak ?bully pisze:I tak chciałem spytać was o to czy te anteny są coś warte czy lepiej dać sobie z nimi spokój?
-
Przestała wystarczać bo jakość sygnału spadła (moc) łącze się przez router w trybie AP-Client. Podejrzewam że sieć jest poprostu przeciążona, o ile jeszcze w dzien jako tako chodzi, to po 18 kiedy ludzie wracają z pracy i w weekendy to tragedia (spada moc sygnału). Jest to darmowa sieć więc na nadawanie nie mam zadnego wpływu. Po drodze jest drzewo, ale wczesniej tez tam było. Na jesieni rozebrałem antenę, suszyłem i wycierałem (była w środku wilgoć), poczym uszczelniłem silikonem tak ze woda nie ma szans. niby było troche po tym lepiej, ale nie wiele.
Tak antena ma być standardowa czyli na 2,4Ghz.
Czemu darować sobie yagi? Myśle że kierunkowa była by lepsza bo ta teraz zbiera mi kupe innych sieci (w tym na kanałach tych co moja sieć), Więc mocniejsza kierunkowa powinna poprawić jakość sygnałuy, jednoczesnie zmniejszając ilość "sieci-śmieci" ktore będzie zbierać.
Tak antena ma być standardowa czyli na 2,4Ghz.
Czemu darować sobie yagi? Myśle że kierunkowa była by lepsza bo ta teraz zbiera mi kupe innych sieci (w tym na kanałach tych co moja sieć), Więc mocniejsza kierunkowa powinna poprawić jakość sygnałuy, jednoczesnie zmniejszając ilość "sieci-śmieci" ktore będzie zbierać.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A sprawdzałeś w ustawieniach routera, czy rzeczywiście moc sygnału spada ? Jaki masz teraz sygnał ? Jakie są wachania sygnału - oczywiście w jednostce dBm. Jaka odległość do stacji bazowej ? Jakiego typu jest antena na stacji bazowej ? Sektor czy dookólna ? Jaki masz router/AP ? Z jaką mocą "nadaje" twój router/AP ? Jak masz teraz antenę ? Jaka długość kabla ?bully pisze:Przestała wystarczać bo jakość sygnału spadła (moc) łącze się przez router w trybie AP-Client
Czyli HotSpot ?bully pisze:Jest to darmowa sieć więc na nadawanie nie mam zadnego wpływu
Tak, kierunkowa byłaby lepsza, ale nie YAGI tylko Panelowa np. takie antenki od ElboxRf są bardzo dobre:bully pisze:Czemu darować sobie yagi? Myśle że kierunkowa była by lepsza

No to się nie ma co dziwić, że internet "działa", tak a nie inaczej,bully pisze:w tym na kanałach tych co moja sieć
Drzewo + antena o małym kącie promieniowania = może nie być ciekawie.bully pisze:Po drodze jest drzewo
Zgadza się, masz rację. Ale wg. mnie Panele działają lepiej na wysokich częstotliwościach. Yagi jak już to np. 900 MHz, czy 450 MHz.bully pisze:Więc mocniejsza kierunkowa powinna poprawić jakość sygnałuy, jednoczesnie zmniejszając ilość "sieci-śmieci" ktore będzie zbierać
Ostatnio zmieniony 2010-08-05, 19:21 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jak było powyżej 20dbi to działał jak zły. Teraz waha się tak 5-15, poniżej 10 internet praktycznie nie działa. Antena jaka jest u nadawcy pewien nie jestem ale wygląda mi to na sektor/panel. Antene mam na dachu budynku parterowego. Do anteny nadawczej będzie 150-200 metrów nie więcej. Mój router:(TP-Link TL-WR543G) nadaje (a raczej wpina się w sygnał) na maxa.
Coś w tym stylu (darmowy internet - projekt dzielnicy)Czyli HotSpot ?
No tak ale to wydane 120 zł z przesyłką a zysk 6dbi i tez wieksze zakłócenia z okolicznych sieci. Pisałem że interesują mnie raczej tanie rozwiązania, bo pomieszkam tam jeszcze tylko rok a potem sprzet bedzie mi zbedny, więc im taniej tym lepiej. Nadal nie napisałeś czemu wg. ciebie yagi to zły pomysł? Co oznacza że "działają gorzej"?Tak, kierunkowa byłaby lepsza, ale nie YAGI tylko Panelowa np. takie antenki od ElboxRf są bardzo dobre:
http://u3d.pl/product-pol...GHz-14-dBi.html
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
W między czasie zrobiłem edycję, ale i tak antenki są te samebully pisze:No tak ale to wydane 120 zł z przesyłką a zysk 6dbi i tez wieksze zakłócenia z okolicznych sieci

Bo jestem przeciwnikiem YAGI (do EDGE i CDMA są OK). YAGI to ZŁO w sieciach WiFi - nie zmienię zdania na ten temat, ale jak chcesz to możesz sobie kupić YAGĘ.bully pisze:Nadal nie napisałeś czemu wg. ciebie yagi to zły pomysł?
To znaczy, że podłączając do routera w tym samym miejscu YAGĘ 16 dBi mam słabszy sygnał, niż na panelu 14 dBi - długość kabli ta sama, rodzaj kabla też.bully pisze:Co oznacza że "działają gorzej"?
Także, ja się odłączam