Problem z internetem Modem-Switch-Router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dc
Początkujący użytkownik forum

Problem z internetem Modem-Switch-Router

Post autor: dc »

Mam problem. Posiadam internet od "NETIA", mam również od nich modem THOMSON ST585 v6, switch EDIMAX oraz router LINKSYS WRT110. Mój problem wygląda następująco. W modemie od "NETIA" dzieją się różne dziwne rzeczy, między innymi nie mogę udostępnić bezprzewodowo internetu(ale nie o tym). To urządzenie znajduje się w jednym pokoju, w kolejnym mam switch EDIMAX którym rozdzielam internet po kablu. Wszystko działa na tym etapie. Problem zaczyna się gdy chce podłączyć router LINKSYS. Za pośrednictwem niego nie mogę uzyskać internetu WiFi(po kablu przez router tez nie ma internetu). Próbowałem bez Switcha, również bez powodzenia. Nie miałem wcześniej problemów z tym routerem LINKSYS, pracował pół roku w innej sieci, instalacja była bezproblemowa - podłączyłem i działało. Router wcześniej sam znalazł wszystkie ustawienia, tylko wystarczyło zabezpieczenia włączyć. Teraz jest inaczej. Podłączam zarówno przez Swich jak i bezpośrednio od modemu kabel i nic. W związku z tym mam kilka pytań.
1. Czy jest możliwe funkcjonalne podłączenie w taki sposób: MODEM->SWITCH->ROUTER-> ))) ?
2. Czy potrzebuje jakoś specjalnie konfigurować router aby sposób z punktu 1 działał ?
3. Na czym miała by polegać konfiguracja routera ?

Jeżeli ktoś jest w stanie rozjaśnić mój ciemny umysł będę wdzięczny.
Za każdą dobrą rade dziękuje.
Jeżeli coś przeoczyłem z FAQ to proszę o linki.

Pozdrawiam
DC

EDIT:
Problem rozwiązany. Wiedziałem, że jakaś błahostka. Podłączałem kabel ze switcha do gniazda "internet" co było błędem. Podłączenie kabla do gniazda z numerem 1 rozwiązało problem. Przepraszam za zamieszanie, temat do kosza.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z internetem Modem-Switch-Router

Post autor: Jo_gurt »

dc pisze:Podłączałem kabel ze switcha do gniazda "internet" co było błędem. Podłączenie kabla do gniazda z numerem 1 rozwiązało problem.
Tak i tak zadziała, potrzeba odrobiny konfiguracji. Teraz dość ważne pytanie - jaki adres LAN ma Thomson a jaki Linksys? Wyłączyłeś serwer DHCP na Linksysie? Nie możesz mieć dwóch w jednej sieci.
Pominiesz jakąś drobnostkę a potem będą dziwne rzeczy się działy.
dc

Zarówno Thomson jak i Linksys mają IP standardowe, fabryczne. DHCP jest cały czas wyłączony na Linksysie. Sprawdziłem teraz przepinając jeszcze raz wtyczke z gniazda "1" do gniazda "Internet" w routerze. Efekt taki jak wcześniej. Brak internetu. Może ktoś potrafi to wytłumaczyć ?

Pozdrawiam
DC
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

dc pisze:Zarówno Thomson jak i Linksys mają IP standardowe, fabryczne.
A konkretniej? :roll:
dc pisze:Może ktoś potrafi to wytłumaczyć ?
Pewnie ktoś by potrafił, jakbyś dawał więcej informacji...
dc

Thomson 192.168.1.254
Linksys 192.168.1.1
Jakich informacji mogę jeszcze udzielić ?

Pozdrawiam
DC
ODPOWIEDZ