ATK20 - pytanie techniczne

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Outlander
Użytkownik forum

ATK20 - pytanie techniczne

Post autor: Outlander »

Witam,

Choć to mój pierwszy post to śledzę to forum od dawna, znalazłem tu odpowiedzi na większość nurtujących mnie pytań i kilka takich których jeszcze sobie nie zadałem ;) Tyle tytułem przywitania.

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem internetu z Polsatu z modemem H182e i tytułową anteną wystawianą póki co przez okno bo masztu jeszcze nie mam. Przez większość czasu łącze działa w miarę dobrze, o tak:
Obrazek
ale czasem bez powodu (sygnał -93dBm) wszystko staje. Zacząłem więc od sprawdzenia anteny, znalazłem tylko jeden zarwany lut na ekranie, chyba niezbyt istotny. Natomiast zaintrygowało mnie że ekran kabla nie jest w żaden sposób połączony z samą anteną :zdziwko: Czy tak powinno być? Bo moje doświadczenia z antenami WiFi mówią coś innego. A może ma ktoś poprawny schemat takiej anteny?

I jeszcze pytanko trochę inne: czy zna ktoś program pozwalający na monitorowanie stanu sygnału w czasie rzeczywistym? Narzędzie diagnostyczne od Polsatu ma takie opóźnienia że próba ustawienia na jego podstawie anteny to istna ruletka. Niestety btsearch pokazuje w mojej okolicy kompletne bzdury na temat sieci Aero2 (Polsat). :/
Ostatnio zmieniony 2010-08-08, 16:25 przez Outlander, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: ATK20 - pytanie techniczne

Post autor: Jo_gurt »

Outlander pisze:I jeszcze pytanko trochę inne: czy zna ktoś program pozwalający na monitorowanie stanu sygnału w czasie rzeczywistym?
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> próbowałeś?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Outlander pisze:Czy tak powinno być?
Absolutnie nie.
Ekran kabla ma być połączony z jednym z biegunów dipola pętlowego.

[ Dodano: 2010-08-07, 12:17 ]
Outlander pisze:I jeszcze pytanko trochę inne: czy zna ktoś program pozwalający na monitorowanie stanu sygnału w czasie rzeczywistym?
Są takie programy, np. QXDM Professional albo z serii Nemo (np.Nemo Outdoor), tyle że raczej niedostępne dla "szarego" użytkownika (kosztują majątek).
Outlander
Użytkownik forum

No właśnie też tak mi się wydawało. Natomiast u mnie dipol jest zwarty 5cm przewodem którego rdzeń jest połączony z rdzeniem kabla a ekran z ekranem (tu był przerwany). Zresztą załączam zdjęcie.
Antena nie jest z allegro tylko firmowa od Dipola.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Outlander pisze:Zresztą załączam zdjęcie.
Na zdjęciu jest wszystko prawidłowo...ten 5 cm przewód to symetryzator pętlowy.
Outlander
Użytkownik forum

To jak w końcu? :szok: Ekran ma się łączyć z jednym z biegunów czy nie. Bo jak widać teraz nie łączy się z niczym poza ekranem syntezatora który też z niczym się nie łączy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Outlander pisze:Ekran ma się łączyć z jednym z biegunów czy nie.
Łączy się przez symetryzator przecież.
Jakby nie było dopasowania, albo byłoby realizowane przez tzw. transformator ćwierćfalowy (jak w antenach na wyższe pasma, np. wifi), to by łączył się elektrycznie bezpośrednio.
Outlander
Użytkownik forum

OK, skoro tak twierdzisz :D A nie powinien się łączyć z główną belką anteny ? Choć ona i tak się uziemi poprzez maszt...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Obrazek

[ Dodano: 2010-08-08, 12:00 ]
Outlander pisze:A nie powinien się łączyć z główną belką anteny ?
Powinien, jeśli chcesz mieć antenę zwartą dla DC - jak na rysunku powyżej.
Anteny z Dipola są standardowo rozwarte.
Outlander
Użytkownik forum

Dzięki za schemat ale namieszał mi jeszcze bardziej :D
Bo na tym rysunku ekran jest połączony z środkiem pętli (dipola). :zdziwko:
No i połączenie ekranu do głównej belki (belką nazywam ten długi 1,7m profil na którym to wszystko wisi) nie zwarło by anteny dla DC bo dipol jest elektryczne izolowany od reszty anteny przez plastikowe mocowanie ale to chyba nieporozumienie z powodu nazewnictwa ;).
Jaka jest praktyczna różnica w działaniu anten zwartych i niezwartych?
marcingra1982
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcingra1982 »

Witam jest to mój pierwszy post na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość. Dostałem antenę ATK20 tylko ze w tej antenie nie ma symetryzatora pętlowego porostu pusta puszka Jestem kompletnym laikiem jeżeli chodzi o budowę anten, wiec moje pytanie jest następujące. Ile cm powinien mieć ten zagięty kawałek przewodu który jest pokazany na zdjęciach.
Ostatnio zmieniony 2012-11-06, 06:24 przez marcingra1982, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Zalezy od kabla ktory chcesz uzyc. Wzor jest na rysunku powyzej. Dlugosc fali (golflengte) liczysz z czestotliwosci na ktorej chcesz odbierac, Verkortingsfactor to wspolczynnik skrocenia - dobierasz z ulotki kabla lub z tabelki na rysunku.
Nie pomagam na PW.
marcingra1982
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcingra1982 »

Czyli w moim przypadku będzie coś takiego L=0,5*0,66*0,3 (częstotliwość 900Mhz) L=0,099, to przewód powinien mieć 9,9cm, jeżeli dobrze kombinuje.
ODPOWIEDZ