Router a laptop - problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bbzgld
Początkujący użytkownik forum

Router a laptop - problem

Post autor: bbzgld »

Witam, wiem, że takich tematów było już sporo ale jako, że każdy problem jest nieco inny a ja nie mogłem znaleźć na podstawie tych podobnych rozwiązania, postanowiłem założyć nowy.

Więc tak: mam komputer stacjonarny - do niego podłączony Router firmy Asmax: Wireless-G, AR 704g i "ciągnę" od neostrady z gniazdka telefonicznego. Laptop firmy MSI ale nie pamiętam dokładnego modelu (w razie co mogę dopisać). Internet działał już na laptopie, po skonfigurowaniu routera i operacjach na laptopie, przewodowo i bezprzewodowo (i na viście i xp). Na stacjonarnym zawsze działał bez zarzutu, ale nie sprawdzałem nigdy jak by wyszło bezprzewodowo bo jak wcześniej coś było nie tak to zawsze z winy laptopa).

W pewnym momencie laptop, prawdopodobnie samoistnie, przestał łączyć się z internetem bezprzewodowo (bo bezpośrednio z routerem było ok) chociaż sieć wykrywał. Od tego momentu nic nie było już z nim ruszane i po pewnym czasie sam laptop trzeba było oddać do naprawy (powód niezwiązany z tematem).

Dostałem go właśnie z powrotem po wymienieniu karty graficznej i formatowaniu z systemem Vista: Home Premium i można powiedzieć, że z internetem jest jeszcze gorzej bo nawet przewodowo już się nie łączy. Sieć wykrywa z "doskonałym" sygnałem ale komunikat określa to jako połączenie "tylko lokalne" i faktycznie z internetem nie chce się łączyć. Instalowałem już na nim sterowniki do karty sieciowej ale nic to nie dało a z opcji "windows update" (gdzieś wyczytałem, że mogło by to pomóc) nie mogę skorzystać bo nie mam dojścia do netu.

Zaznaczam, że od momentu kiedy było wszystko ok, aż do teraz, nikt nie zmieniał nic w konfiguracji routera i komputera stacjonarnego (nawet nie był formatowany).

Byłbym bardzo wdzięczny za jakąś pomoc, w razie co mogę też dosłać jakieś screeny i informacje tylko teraz nie bardzo wiem jakie były by przydatne. Z góry wielkie dzięki.

Jakby komuś było wygodniej, to podaje gg: 5312447
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router a laptop - problem

Post autor: Jo_gurt »

Daj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all z lapka po połączeniu z routerem.
bbzgld

[ Dodano: 2010-08-04, 12:27 ]
http://img717.imageshack.us/f/centrumsieci.jpg/
"Dom" jest tutaj siecią bezprzewodową a to drugie pojawia się tylko po podłączeniu routera do lapka.

http://img97.imageshack.us/f/ipconfigcz1.jpg/

http://img194.imageshack.us/f/ipconfigcz2.jpg/

A tutaj ipconfig /all lapka z podłączonym routerem.

[ Dodano: 2010-08-04, 18:25 ]
Inna, może ważna informacja: w diagnostyce sieci (systemowe rozwiązywanie problemów z połączeniem) widnieje komunikat: "Być może wystąpił problem z jedną lub większą liczbą kart sieciowych w tym komputerze" i pod nim opcje: "Włącz kartę sieciową Połączenie lokalne", "podłącz kabel do karty sieciowej Połączenie lokalne 2" i "Automatycznie pobierz nowe ustawienia protokołu IP dla karty sieciowej Połaczenie sieci bezprzewodowej". Tą pierwszą i ostatnią wielokrotnie próbowałęm - bez skutku.

Naprawdę proszę o pomoc bo już nie mam do tego głowy...
bbzgld

Ok, mam. Dzięki za ogromne zainteresowanie tematem :D Na innym forum powiedzieli mi, że vista nie pobiera ip automatycznie dlatego musiałem przepisać z kompa stacjonarnego i zmienić końcówkę, przepisać maskę podsieci, bramę domyślną i serwery dns, również ze stacjonarnego. Może to komuś pomoże.
jackieee

Post autor: jackieee »

bbzgld pisze: Na innym forum powiedzieli mi, że vista nie pobiera ip automatycznie ....
A moze masz wylaczone DHCP na routerze?? U mnie na dwoch laptopach Vista bez problemu laczy sie i w domu i do hot-spotow na miescie pobierajac sama numer IP, DNS itd wiec nie zgadzam sie z tym innym forum ze to wina Visty..
ODPOWIEDZ