WAN Nie swieci sie. D-Link 524

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bernin
Początkujący użytkownik forum

WAN Nie swieci sie. D-Link 524

Post autor: Bernin »

Witam wczoraj kupilem uzywany router wlan D-Link 524. Mieszkam w niemczech i teraz mam podlaczony internet przez PPPoE. Kabel z gniazdka telefonu odchodzi do modemu o nazwie Vodafone Startbox, potem kabel odchodzi do Vodafone Speedmodem 200 i internet dziala bez problemu. Problem polega na tym ze gdy podlaczam DI 524 wedle instrukcji z plyty nie zapala sie lampka WAN po podlaczeniu kabla odchodzacego od modemu. Jednak gdy podlaczam kabel odchodzacy od komputera WAN swieci bez problemu. Probowalem wylaczyc wszystko z pradu na 30 sekund, poczym wlaczalem najpierw modem potem di 524 i potem kompa i niestety WAN dalej nie swieci. Logowalem sie tez na router z explorera i mieszalem w ustawieniach. Resetowalem go rowniez do ustawien fabrycznych, nawet wgralem nowy firmware i WAN nadal nie swieci po podlaczeniu kabla z modemu. Ale jak mowilem wczesniej pali sie gdy podlaczam go kablem z komputera. Po zamianie kabli rowniez sie nie swieci. Na obydwoch kablach swieci sie tylko gdy jest podlaczony do kompa. POMOCYYYY Siedze nad tym juz od paru godzin ....
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: WAN Nie swieci sie. D-Link 524

Post autor: Chris-Kr »

Przypuszczam, że problem leży w kablu, którym łączysz modem z routerem.
Razem z modemem dostałeś 2 kable: żółty i popielaty. One nie są jednakowe, prawdopodobnie jeden z nich ma skrzyżowane żyły; czy nie zamieniłeś ich przypadkiem miejscami podłączając je do gniazd modemu?
BTW:
To co nazwałeś "modemem o nazwie Vodafone Startbox", nie jest modemem, tylko tzw. splitterem w instalacji ISDN.
Jeśli nie dostałeś oryginalnej instrukcji obsługi, to możesz ją znaleźć tutaj:
http://dsl.vodafone.de/hilfe/files/pdf/ ... em_200.pdf
Krzysztof
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Mam nadzieje ze nie podlaczasz D-Linka zamiast "Vodafone Speedmodem 200"?
Nie pomagam na PW.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

key pisze:Mam nadzieje ze nie podlaczasz D-Linka zamiast "Vodafone Speedmodem 200"?
Taka ewentualność nie przyszła mi do głowy, ale po ponownym przeczytaniu pierwszego postu dochodzę do wniosku, że nie można jej wykluczyć :)
Na wszelki wypadek podaję link do schematu, jak taka instalacja powinna wyglądać:
http://forum.tour-magazin.de/showpost.p ... ostcount=5
Krzysztof
Bernin
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Bernin »

Zrobilem tak jak napisales. Super dzieki teraz wszystko smiga. Teraz juz wiem ze startbox to nie modem :D. Bardzo dziekuje :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Bernin pisze:Teraz juz wiem ze startbox to nie modem
Zalezy ktory. Niektore maja wbudowy spliter, modem DSL, VOIP... Gdybys byl zainteresowany zalega mi jeszcze startbox 800 (VOIP, modem, server USB) - powiedzmy za 30€ + przesylka.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ