Jak to ustawić: Router + AP Client + PC +TV

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tequila
Użytkownik forum

Jak to ustawić: Router + AP Client + PC +TV

Post autor: Tequila »

Witajcie proszę o pomoc w ustawieniu takiej konfiguracji:
W domu internet rozdziela router WiFi.
PC (laptop z WiFi) łączy się z routerem po WiFi.
TV nie ma WiFi tylko łączy się z netem przez AP Client, który łączy się z routerem po WiFi.
Problem jest taki: jeśli TV (w ustawieniach sieci jest na auto) jest podłączone kablem do AP to jest na nim internet, ale nie mogę się podłączyć do DLNA na PC, natomiast jeśli podłączę się bezpośrednio do routera (w ustawieniach sieci jest na auto) to też nie mogę się podłączyć do DLNA na PC. Natomiast jeśli ustawię sieć w TV ręcznie to łączy się z DLNA na PC, przy bezpośrednim podłączeniu do routera. Natomiast za żadne skarby nie mogę się połączyć z DLNA na PC jeśli TV jest podłączone do AP i to bez względu czy sieć w TV jest ustawione ręcznie czy auto. Dziwne jest też to, ze do AP mogę wejść tylko przy podłączeniu kablem, po WiFi nie da rady.
Router to Netgear WGR614v6, AP to TP-Link TL-WR543G
Ogólnie sieć jest na DHCP, router: 192.168.1.1, reszta 192.168.1.x, maska podsieci: 255.255.255.0
AP Client: IP 192.168.2.1 maska podsieci 255.255.255.0,
WAN: IP 192.168.1.6 maska podsieci 255.255.255.0 brama domyślna: 192.168.1.1 DNS Server: 192.168.1.1 , 0.0.0.0
Ostatnio zmieniony 2010-08-08, 15:51 przez Tequila, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak to ustawić: Router + AP Client + PC +TV

Post autor: wojteks »

Tequila pisze:Router to Netgear WGR614v6AP to TP-Link TL-WR543G
WR543G to router i pewnie pracuje w trybie AP Client router.
Co to jest DLNA?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

Tequila
Użytkownik forum

wojteks pisze:
Tequila pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
WR543G to router i pewnie pracuje w trybie AP Client router.
Co to jest DLNA?
Tak, TP-Link to router, który pracuje w trybie AP Client.
DLNA to w skrócie udostępnianie plików z PC na TV, przynajmniej w moim przypadku.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-08-08, 21:37 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-08-08, 20:36 przez Tequila, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

DLNA to w skrócie udostępnianie plików z PC na TV, przynajmniej w moim przypadku.
Czyli:
1. Zmień adres IP WR543G po stronie LAN na 10.0.0.1
2. Na jakich portach ta Twoja usługa działa, w zależności od tego musisz je odpowiednio przekierować.
3. Żeby łączyć się od strony WAN (WiFi) na WR543G musisz zaznaczyć opcję która na to pozwoli (o ile w tym modelu jest)
Nie pomagam na PW!
Tequila
Użytkownik forum

1. Zmieniłem adres IP WR543G po stronie LAN na 10.0.0.1
2. Nie wiem jak ustalić na jakim porcie działa ta usługa, w czym przekierować porty: w routerze czy w AP?
3. Niby włączyłem opcję dostępu z zewnątrz do AP ale jakoś dalej nie mogę się do niego dostać po WiFi...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tequila pisze:w czym przekierować porty: w routerze czy w AP?
Ty masz 2 routery.
Niestety nie wiem jakich portów wymaga Twoje połączenie.

Najprostszym i zdaje się jedynie słusznym rozwiązaniem będzie wymiana WR543G na samodzielny AP powiedzmy Tp-Link WA500G czy Ovislink WL5460v2 w trybie AP Client.
Nie pomagam na PW!
Tequila
Użytkownik forum

Być może masz rację. Ale to, że nie mogę podłączyć się do tego AP po WiFi to raczej nie jest normalne... Może w tym tkwi jakiś problem.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tequila pisze:Ale to, że nie mogę podłączyć się do tego AP po WiFi to raczej nie jest normalne.
Skoro pracuje jako AP Client to po WiFi się nie podłączysz.
Nie pomagam na PW!
Tequila
Użytkownik forum

Prawie to rozumiem, ale skoro jest to urządzenie, które może pracować jako punkt dostępowy to powinno dać się je ustawić żeby tak pracowało. Pytam bo kupiłem je trzy dni temu i pewnie sprzedawca go nie przyjmie z powrotem :( I jeszcze jedna kwestia: skoro DLNA działa po kablu (AP podłączony do TV kablem i do PC też kablem) to raczej porty nie mają nic do tego. Wg mojej skromnej wiedzy gdyby porty były zablokowane to pewnie po kablu też bym tego nie uruchomił, chyba że się mylę...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tequila pisze:ale skoro jest to urządzenie, które może pracować jako punkt dostępowy to powinno dać się je ustawić żeby tak pracowało.
Ale to nie jest samodzielny punkt dostępowy (AP), to jest router z dodatkową funkcją modułu radiowego AP Client który podłącza się wewnętrznie zamiast portu WAN kablowego. Nie ma funkcji która zamieniałaby go w AP Client i switch.
Nie pomagam na PW!
Tequila
Użytkownik forum

Czyli wg twojej wiedzy nie da się go skonfigurować do zadania jakie opisałem?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tequila pisze:Czyli wg twojej wiedzy nie da się go skonfigurować do zadania jakie opisałem?
Spróbuj wrzucić adres TV do DMZ na WRT543G. Oczywiście adres TV skonfigurowany z palca, bo inaczej to jest nieporozumienie.
Tequila
Użytkownik forum

Tak robiłem i lipa ... Zastanawia mnie tylko czy nie ustawić w WR543G IP z jednej grupy bo teram ma go na IP 10.0.0.1. Poza t ym znalazłem w internecie takie coś:
"pracuje w trybie access point oraz w trybie client;"
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tequila pisze:Zastanawia mnie tylko czy nie ustawić w WR543G IP z jednej grupy bo teram ma go na IP 10.0.0.1.
Tzn na WAN i LAN? Nie.
Tequila pisze:Poza t ym znalazłem w internecie takie coś:
"pracuje w trybie access point oraz w trybie client;"
A ja na śniadania jadłem kanapkę oraz piłem sok. Zdanie nic ciekawego nie powiedziało.
Tequila
Użytkownik forum

wojteks pisze:Nie ma funkcji która zamieniałaby go w AP Client i switch.
"pracuje w trybie access point oraz w trybie client;
wbudowany 4 portowy switch ethernet 10/100base-T;"

Myślałem, że to coś wnosi do wypowiedzi wojteks'a czy wojtkas ...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tequila, mniej więcej orientujemy się jak działa WRT543G. I niestety jest tak jak mówi kolega wojteks. Zły sprzęt do tego.
Tequila
Użytkownik forum

No trudno, będę musiał go wystawić do sprzedania. Człowiek nie może wszystkiego wiedzieć i musi płacić za swoje błędy. A najgorsze jest to, że uczy się całe życie i głupi umiera ;) Dziękuję wszystkim za chęć pomocy.
Tequila
Użytkownik forum

Witam ponownie. Mam nadzieję, ze nikt się nie obrazi, że odkopuję stary temat. Jednak udało mi się połączyć wszystko tak jak chciałem używając tego TP-Linka. W każdym urządzeniu do niego podpiętym internet działa. Proszę tylko o podpowiedź jak "dostać" się do odtwarzacza multimedialnego podpiętego do AP kablem z komputera pracującego w sieci routera? Odtwarzacz multimedialny mogę obsługiwać przez przeglądarkę www tylko nie wiem jaki IP mam wpisać.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tequila pisze:jak "dostać" się do odtwarzacza multimedialnego podpiętego do AP kablem z komputera pracującego w sieci routera?
Może jakieś przekierowanie portów na AP Cliencie trzeba zrobić ale musisz znać IP odtwarzacza. IP odtwarzacza musisz chyba w jego Menu odszukać.
Nie pomagam na PW!
Tequila
Użytkownik forum

IP odtwarzacza oczywiście znam. Da się to sprawdzić w jego menu. Jednak po wpisaniu tego iP nie udaje mi się wejść do menu zarządzania przez www. Czytałem tez coś o routingu ale nie bardzo wiem o co w tym chodzi. Dodam, że sieć za AP działa w grupie 10.0.xx natomiast sieć z routera jest na 192.168.x.x
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tequila pisze:Jednak po wpisaniu tego iP nie udaje mi się wejść do menu zarządzania przez www
Wstaw IP odtwarzacza do DMZ Wr543G, jak nie pomoże to potrzebny Ci AP Client bez routera.
Nie pomagam na PW!
Tequila
Użytkownik forum

Udało mi się dostać do odtwarzacza ale połowicznie. Jak wpisuję jego IP to pojawia mi się okno do wpisania loginu i hasła. W instrukcji nie znalazłem informacji o haśle i loginie. Jeśli podłączę się do AP kablem to wtedy po podaniu IP odtwarzacza da się wejść do interfejsu www bez podawania loginu i hasła. Co dziwne mogę wejść do odtwarzacza podając dwa różne IP.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tequila pisze:Jak wpisuję jego IP to pojawia mi się okno do wpisania loginu i hasła
Jeżeli jest problem z DMZ to musisz przekierować porty czyli zrobić tak, żeby wywoływać IP WAN WR543 z numerem portu przykład: 10.0.x.x:8070 który to przekierujesz na IP odtwarzacza i port 80. Oczywiście może być potrzebne przekierowanie większej ilości portów.
Nie pomagam na PW!
Tequila
Użytkownik forum

Chyba odpuszczę sobie przekierowanie portów bo się na tym nie znam a nie chcę czegoś namieszać. Zapytam o coś innego:
Odtwarzacz i TV mam podpięty po kablu do AP. Są na IP 10.0.x.x. Chciałbym aby można było na nich odtwarzać filmy z dysku podpiętego do routera. Router jest na IP 192.168.x.x. Czy jest to możliwe? Dysk podpięty do routera jest bez problemu widziany przez komputery pracujące w grupie 192.168.x.x
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tequila pisze:Czy jest to możliwe?
Prawdopodobnie muszą być w tej samej sieci. więc musiałbyś mieć AP Clienta a nie WR543
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ