Jaki internet do 3 laptopów w domu ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki internet do 3 laptopów w domu ?
Witam. Jak w temacie, wybieram się na studia i razem ze współlokatorami musimy wybrać internet. Każdy ma swojego laptopa. Nie orientuje się zbytnio jak jest w dzieleniem sygnału, ale myślę że przydałby się internet z prędkością pobierania powiedzmy 120 kb/s albo więcej na każdy z komputerów. Co polecacie ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki internet do 3 laptopów w domu ?
A co jest dostępne na miejscu?
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak mieszkacie w centrum Nowej Soli to proponuje iplusa na próbę przez 7 dni. I później jak się sprawdzi z zasięgiem i wydajnością to proponuje do tego router mifi. I ten abonament za 110 zł by wam wystarczył z limitem 20 GB. W iplusie macie dodatkowy limit transferu ekstra 100 GB od północy do godz. 9:00. Spytajcie na jakimś lokalnym forum tej miejscowości co polecają mieszkańcy. Ewentualnie zawsze można popytać sąsiadów co polecają a czego odradzają. Jeśli jesteście na 1 roku studiów radzę podpisywać jak najkrótsze umowy z operatorem.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A twu. Net mobilny to ostateczność, lepiej sobie lokum z netem poszukać niż takie bagno wchodzić.krzywyzzz pisze:to proponuje iplusa na próbę przez 7 dni.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
"Święta racja" Net na kablu jest lepszy stabilniejszy i mniej awaryjny. Ale niektórzy operatorzy którzy dostarczają sieć w technologi wifi i mają ją dobrze zaprojektowaną znakomicie sobie radzą w jakości oferowanej usługi.krystianb pisze: A twu. Net mobilny to ostateczność, lepiej sobie lokum z netem poszukać niż takie bagno wchodzić.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krzywyzzz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
WiFi to nie mobilnykrzywyzzz pisze:Ale niektórzy operatorzy którzy dostarczają sieć w technologi wifi

-
Mowa nie jest o Nowej Soli, ale o Poznaniu. Z tego co mi wiadomo, w mieszkaniu nie ma żadnego neta w chwili obecnej, dlatego zwracam się z pytaniem do Was - expertów, co i jak najlepiej byłoby zrobić, żeby koszty nie były za wysokie, no i żeby jakość połączenia była na przyzwoitym poziomie
Proszę o możliwie precyzyjne odpowiedzi, ponieważ nie znam się na tym wcale.

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez adam205, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak by nie patrzył musicie mieć router 3G i do tego odpowiedni modem. Potem można szukać bogatej opcji abonamentowej na krótki czas. Najlepiej zacząć mając swój modem od przetestowania starterów iPlus/Orange (Multimo) i wybrać tą sieć która w tej lokalizacji będzie lepiej działać.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A ja bym zaczął od rozejrzenia się czy jest tam dostępna kablówka/ADSL.
-
właśnie o czymś takim myślałem. W tej chwili mam w domu internet z kabla do routera, z routera przewodowo do PC stacjonarnego i bezprzewodowo do dwóch laptopów, z tym że jak jeden z nich jest włączony i korzysta z neta, to drugi nie może. Ze stacjonarnym się nie kłócą na szczęście. Router jest źle skonfigurowany ?
Gdyby była możliwość pociągnięcia kabla w Poznaniu, to następnie, jeżeli dobrze myślę, powinienem zaopatrzyć się w jakiś porządny router (teraz tylko pytanie co to znaczy porządny) tylko pytanie jak to skonfigurować (jeżeli w ogóle jest taka możliwość), żeby wszystkie 3 laptopy miały bezprzewodowy internet w obrębie mieszkania (45 m2)
Dziękuje za zainteresowanie tematem i pomoc
Gdyby była możliwość pociągnięcia kabla w Poznaniu, to następnie, jeżeli dobrze myślę, powinienem zaopatrzyć się w jakiś porządny router (teraz tylko pytanie co to znaczy porządny) tylko pytanie jak to skonfigurować (jeżeli w ogóle jest taka możliwość), żeby wszystkie 3 laptopy miały bezprzewodowy internet w obrębie mieszkania (45 m2)
Dziękuje za zainteresowanie tematem i pomoc
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Coś nie tak z konfigiem zapewne.adam205 pisze:tym że jak jeden z nich jest włączony i korzysta z neta, to drugi nie może. Ze stacjonarnym się nie kłócą na szczęście. Router jest źle skonfigurowany ?
Najpierw trzeba by wiedzieć czy ADSL czy nie ADSL.adam205 pisze:Gdyby była możliwość pociągnięcia kabla w Poznaniu, to następnie, jeżeli dobrze myślę, powinienem zaopatrzyć się w jakiś porządny router (teraz tylko pytanie co to znaczy porządny)
Jak najbardziej jest taka możliwość. Poprzeglądaj FAQ.adam205 pisze:tylko pytanie jak to skonfigurować (jeżeli w ogóle jest taka możliwość), żeby wszystkie 3 laptopy miały bezprzewodowy internet w obrębie mieszkania (45 m2)