BTS -jak to jest? Gdzie GPRS,a gdzie EDGE?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
BTS -jak to jest? Gdzie GPRS,a gdzie EDGE?
Witam!
Jak rozpoznać BTS-a z GPRS-em,a jak z EDGE-m?
Oglądam listy BTS-ów w temacie "stacje bazowe operatorów GSM/listy BTSów" lecz tam tego nie ma.
W mapce i-plusa GPRS/EDGE na stronie
http://mapa.plusgsm.pl/scripts/hsrun.ex ... age=Polish
zasięg EDGE jest zaznaczony ciemnoniebieskim kolorem.
Mam do tego "koloru" ok.8km i nie wiem czy odbiorę EDGE czy nie?
Pozdrawiam
Jak rozpoznać BTS-a z GPRS-em,a jak z EDGE-m?
Oglądam listy BTS-ów w temacie "stacje bazowe operatorów GSM/listy BTSów" lecz tam tego nie ma.
W mapce i-plusa GPRS/EDGE na stronie
http://mapa.plusgsm.pl/scripts/hsrun.ex ... age=Polish
zasięg EDGE jest zaznaczony ciemnoniebieskim kolorem.
Mam do tego "koloru" ok.8km i nie wiem czy odbiorę EDGE czy nie?
Pozdrawiam
Re: BTS -jak to jest? Gdzie GPRS,a gdzie EDGE?
Po prędkości GPRS będzie działał wolniej około 5-6kB/s
EDGE powyżej tego.
najlepiej przestestować łącze na jakiejś stronie.
EDGE powyżej tego.
najlepiej przestestować łącze na jakiejś stronie.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Najlepiej to podjechać z notebookiem, który ma zainstalowanego odpowiedniego menagera.Jojo pisze:najlepiej przetestować łącze na jakiejś stronie.
Tu jest link, do "wireless managera". SE GC89:
klik na download
On Ci pokaże czy masz GPRS czy EDGE

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Jeżeli bym miał modem EDGE to nawet z kompem stacjonarnym bym pojeździł.
Wydałem 2 m-ce temu 329zł na modem GPRS i znów bym musiał go zmienić.Gdybym jednak był pewny,że te mapki z i-plusa są rzetelne i odbierał bym EDGE to kupiłbym ten modem.
Wydałem 2 m-ce temu 329zł na modem GPRS i znów bym musiał go zmienić.Gdybym jednak był pewny,że te mapki z i-plusa są rzetelne i odbierał bym EDGE to kupiłbym ten modem.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Niestety ale bez testów chyba się nie obędzie.
Czasami na różnych prywatnych stronach o GSM podawane są informacje nt.
tego czy dany BTS ma EDGE ale tu już tylko google pomoże
Czasami na różnych prywatnych stronach o GSM podawane są informacje nt.
tego czy dany BTS ma EDGE ale tu już tylko google pomoże

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Hej.
Zobacz BliSki, czy to nie śmieszne - samemu trzeba sobie sprawdzać jak chodzi internet.Normalnie maj nas głęboko gdzieś ci z wyższych sfer.Zamiast puścić o jedną reklamę w TV mniej kupiliby kartę(takie uniwersalne GPRS/EDGE/UMTS)oraz antenę kierunkową po 1 na salon,klient (np.ja) przyjeżdżał by do nich z zapytaniem jaki jest u niego zasięg?No i wtedy pracownik bierze laptopa,jedzie do gościa i testuje.Czy nie byłoby wtedy O.K. z ich strony???Wtedy w takiej wiosce jak np. moja,gdzie jest kompletny brak netu z innej strony mógłbym powiedzieć innym, że jest np.EDGE?!I nawet jakby zakupiłoby to 5 osób te karty by im się zwróciły!!!Kurcze co ja piszę?Przecież oni mają takie karty na stanach!To już teraz określę tylko jako jedno wielkie LENISTWO.
Pozdrawiam w ten niezwykły dzień
Krzysiek
zasięg GPRS,EDGE nie ustalono...
Zobacz BliSki, czy to nie śmieszne - samemu trzeba sobie sprawdzać jak chodzi internet.Normalnie maj nas głęboko gdzieś ci z wyższych sfer.Zamiast puścić o jedną reklamę w TV mniej kupiliby kartę(takie uniwersalne GPRS/EDGE/UMTS)oraz antenę kierunkową po 1 na salon,klient (np.ja) przyjeżdżał by do nich z zapytaniem jaki jest u niego zasięg?No i wtedy pracownik bierze laptopa,jedzie do gościa i testuje.Czy nie byłoby wtedy O.K. z ich strony???Wtedy w takiej wiosce jak np. moja,gdzie jest kompletny brak netu z innej strony mógłbym powiedzieć innym, że jest np.EDGE?!I nawet jakby zakupiłoby to 5 osób te karty by im się zwróciły!!!Kurcze co ja piszę?Przecież oni mają takie karty na stanach!To już teraz określę tylko jako jedno wielkie LENISTWO.
Pozdrawiam w ten niezwykły dzień
Krzysiek
zasięg GPRS,EDGE nie ustalono...