Pozdrawiam i z góry dzięki!
Dziwny, nurtujący problem
Moderator: Moderatorzy
-
kubuscmg
- Początkujący użytkownik forum
Dziwny, nurtujący problem
Witam. Od niedawna pracuję w firmie komputerowej. Jedną z naszych usług jest udostępnianie zasobów Internetu drogą radiową
Od niedawna coś nie chodzi jak należy... Gdy sprawdzam prędkość rożnymi webowymi aplikacjami to jest ona rożna (rożnice są widoczne w jedno/dwu-godzinnych odstepach). Gdy badam ping poleceniem o najbardziej "podstawowej" konstrukcji w wierszu poleceń, wszystko jest okej, krótkie czasy odpowiedzi, 0% straty. Jednak gdy chcę pingować większe, np 1500 B, gdzieś one nikną.. Sytuacja taka nie wystepuje, gdy pinguję coś wewnątrz sieci (192.168.*.*). Wtedy wielkość pakietów nie ma znaczenia, wracają bez problemów, więc raczej wstępnie wykluczam wadę nadajników i odbiorników. Czy to może być problem z naszym źródlem internetu? Proszę o sugestie, pomoc, jeśli chodzi o sieci to jestem raczej średnio zaznajomiony, chciałbym się czegoś nauczyć 
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Dziwny, nurtujący problem
A cóż to za źródło?
-
kubuscmg
TP ...
Dzwoniłem do nich z tym, ale oni oczywiście twierdzą, że jest wszystko ok. Wiec szukam problemu wszędzie..
Dzwoniłem do nich z tym, ale oni oczywiście twierdzą, że jest wszystko ok. Wiec szukam problemu wszędzie..
- wojteks
- *** Administrator ***
To proponuję odłączyć główny router i wtedy testować samo łącze. Jeżeli testy wykażą że jest OK to dalej szukać, podłączyć główny router i testować i tak dalej aż padnie.kubuscmg pisze:Wiec szukam problemu wszędzie
Nie pomagam na PW!
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak dokladnie wyglada polecenie "ping"?kubuscmg pisze:Jednak gdy chcę pingować większe, np 1500 B, gdzieś one nikną.
Jaki jest MTU?
MTU wewnatrz sieci moze byc ustawione na wieksze niz na zewnatrz. Wtedy moze sie zdazyc, ze pakiety puszczone w kierunku routera sa za duze i znikaja. W pierwszej kolejnosci poeksperymentowal bym z wielkoscia pakietow przy ping na zewnatrz, znalaz wielkosc ktora przechodzi, zmniejszyl MTU wewnatrz sieci i sprawdzil czy pomoglo.kubuscmg pisze:Sytuacja taka nie wystepuje, gdy pinguję coś wewnątrz sieci (192.168.*.*). Wtedy wielkość pakietów nie ma znaczenia....
Nie pomagam na PW.
-
kubuscmg
No więc gdy wpisuję poleceniekey pisze: Jak dokladnie wyglada polecenie "ping"?
Kod: Zaznacz cały
ping google.pl -l 1500Ale gdy np pinguję dowolny istniejący adres wewnatrz sieci, np
Kod: Zaznacz cały
ping 192.168.1.253 -l 3000Zarządzanie odbywa się przy pomocy serwera z zainstalowanym LMS-em ;/ Więc niestety nie jestem w stanie powiedzieć jaki jest MTU...pewno standardowo zostawione na 1492..
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co by tlumaczylo ze pakiety > 1492B znikaja. Wyprobuj jeszcze pinga z wartosciami w poblizu tej wielkosci, zeby sie upewnic ze tu tkwi problem.kubuscmg pisze:pewno standardowo zostawione na 1492..
Jesli tak, to problem rozwiazesz przez zmniejszenie MTU na serwerze.
Nie pomagam na PW.
-
kubuscmg
Sprawdziłem dokładnie to pakiety 1470B przechodzą dobrze, ale 1471, z dość długimi pingami (ok. 100 ms) i ze skutecznością 75% ("25% straty"). A w czym pomoże zmniejszenie MTU?
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli przekroczysz MTU, pakiet musi zostac podzielony. Na radiowce moze sie zdarzac, ze czesci tego samego pakietu "rozchodza" sie na tyle, ze miedzy nimi masz timeout - pakiet zostaje porzucony (co u ciebie widoczne jest jako 25% strat w pingach). Zmniejszeniem MTU zagwarantujesz ze pakiety beda wysylane w calosci, czyli nie bedziesz mial fragmentacji przed "niepewnym" kawalkiem lacza a tym samym stabilny internet.
Edit: Sposob na sprawdzenie gdzie sie zakleszcza:
1.) pusc tracerouta na jakis serwer o ktorym wiesz ze sie przyblokowywuje
2.) ping x.x.x.x -l 1500 do poszczegolnych wezlow, zaczynajac od najblizszego
Edit: Sposob na sprawdzenie gdzie sie zakleszcza:
1.) pusc tracerouta na jakis serwer o ktorym wiesz ze sie przyblokowywuje
2.) ping x.x.x.x -l 1500 do poszczegolnych wezlow, zaczynajac od najblizszego
Nie pomagam na PW.