Antena do Play Online

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zsaxxdsc
Początkujący użytkownik forum

Antena do Play Online

Post autor: zsaxxdsc »

Witam zakupiłem Play Online, mam modem 156G, pożyczyłem do tego antenę panelową bo w mieszkaniu miałem 50 coś % zasięgu a i często mniej, teraz mam zasięg nawet 99% - pytanie - czy można jeszcze coś poprawić?

Ta antena panelowa znajduję się z oknem na parapecie, skierowana dowolnie poprawia do wyżej wymienionego stopnia zasięg, nic nie zmienia się jeśli skieruje ją na na maszt Play, nawet jak leży rzucona na ziemie poprawia tak samo zasięg - no wstawiona do mieszkania nie daje takiej siły sygnału - pytanie dlaczego tak się dzieję skoro jest to antena kierunkowa?

Pytanie - czy w tej sile sygnały 99% znajduję się jeszcze JAKOŚĆ tak jak np. w telewizji satelitarnej N tam Nbox pokazuje siłę i jakość, czy jest coś takiego w internecie mobilnym sieci Play a jeśli tak to jak to się przekłada na szybkość działania, pingi lub cokolwiek innego pożytecznego.

Pytanie - mieszkam może 600 metrów od nadajnik czy nie lepsza by była antena dookolna?.
Ostatnio zmieniony 2010-07-30, 07:42 przez zsaxxdsc, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena do Play Online

Post autor: wojteks »

zsaxxdsc pisze:Mieszkam może 600 metrów od nadajnik czy nie lepsza by była antena dookolna?.
Na 600m powinno pięknie działać bez anteny. Zrób test koło 4-5 rano bez anteny i napisz czy działa dobrze (prędkość 1Mbps).
Nie pomagam na PW!
zsaxxdsc
Początkujący użytkownik forum

Post autor: zsaxxdsc »

kolego na zewnątrz, na samym modemie siła sygnały jest 97% cały czas, problem dotyczył mieszkania i tam sam modem jednak nie wystarcza. Tak jest 1 mega , można oglądać video w strimingu .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zsaxxdsc pisze:na zewnątrz, na samym modemie siła sygnały jest 97% cały czas, problem dotyczył mieszkania i tam sam modem jednak nie wystarcza.
OK, skoro mieszkanie tak tłumi sygnał to zakup anteny był słuszny ale pewnie wystarczyłaby prosta antenka dookólna tylko aby przenieść miejsce odbioru sygnału za okno.
Nie pomagam na PW!
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: zimplusowany »

Jeśli owe 95-99% widać w aplikacji Mobile Partner standardowo dołączanej do E156g to wcale nie musi być aż tak dobrze. Ja zawsze bardziej ufałem wskaźnikom mocy sygnału w programie TopNet Info. Moim zdaniem pomiar mocy sygnału jest bardziej wiarygodny niż w przypadku Mobile Partner. Zainstaluj sobie ów program (jest link na forum do najnowszej wersji) i napisz czy masz 95 - 99%.
ODPOWIEDZ