Sieć Wi-Fi w domu z radiówki.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
barraavent
Początkujący użytkownik forum

Sieć Wi-Fi w domu z radiówki.

Post autor: barraavent »

Witam.
Dostęp do internetu mam od firmy novonet.pl .
Jest to łącze radiowe o stałym nr. IP
Wygląda to tak iż mam na dachu antenę (tubę) która z komputerem jest połączona kalem koncentrycznym. Karta sieciowa którą posiadam to: Edimax EW-7128g ( http://edimax.pl/pl/produce_detail.php? ... &pl2_id=44 ). Wykrywam sieć bezprzewodową od dostawcy i się łączę. Jednakże zakupiłem dwa laptopy oraz telefon z WiFi. I tutaj pojawia sie mój problem. Chciałbym puścić siec bezprzewodową na cały dom tudzież na jeden pokój aby wszystkie urządzenia miały swobodny dostęp. Jednak jak? Wszystkie routery mają tylko RJ-45 i takie tam a nie ma wejścia na koncentryka. Co muszę zrobić i zakupić aby zrobić z tego mojego neta siec? W tym momencie nie posiadam żadnych urządzeń typu router, modem. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 2010-08-10, 13:07 przez barraavent, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Sieć Wi-Fi w domu z radiówki.

Post autor: Jo_gurt »

Potrzebny będzie AP, który przełączysz w tryb Klienta i jakiś routerek właśnie z gniazdkiem RJ45 na WAN.
Jednak za mało danych podałeś, żeby konkretnie coś powiedzieć.
Sprawdź na początek <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> i <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>
barraavent

Przy pingowaniu stron nie mam TTL na końcu wiersz kończy się na czasie.
A co do MAC-ów gościu z novo-netu mi powiedział że mogę sobie MAC z tej mojej karty sieciowej w komputerze wpisać w router i dostęp będę miał a co poza routerem to go nie obchodzi byle by sąsiedzi nie podłączali się, ale że mieszkam w domu a nie w bloku to raczej nie możliwe aby ktoś obcy się dorwał tym bardziej że ustawię hasło.
_______
A czy AP bedzie miał wejście na koncentryka?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

barraavent pisze:Przy pingowaniu stron nie mam TTL na końcu wiersz kończy się na czasie.
To dziwne. Jaki system? No ale jeśli admin mówi, że możesz sobie podłączyć router to raczej problemów nie powinno być.
barraavent pisze:A co do MAC-ów gościu z novo-netu mi powiedział że mogę sobie MAC z tej mojej karty sieciowej w komputerze wpisać w router i dostęp będę miał
Tak, ale na początek przydałby się AP. A na AP nie zawsze da się zmienić adres MAC interfejsu radiowego. Wiem, że np. najprostsze AP Edimaksa mają taką możliwość.
Do tego jakiś znośny routerek (np. Ovislink WL-1600GL) i powinno śmigać przy odrobinie konfiguracji.
barraavent

Czyli będe musiał kupić dwa urządzenia?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

barraavent pisze:Czyli będe musiał kupić dwa urządzenia?
Jeżeli chcesz mieć po WiFi w domu to tak. Inna opcja to jedno podwójne urządzenie Ovislink G.Duo.
Nie pomagam na PW!
barraavent

Przepraszam, nie byłem na swoim komputerze.. Propo pytania o TTL to mam 242

[ Dodano: 2010-08-14, 16:31 ]
Tutaj chyba wszystkie informacje:
http://img710.imageshack.us/img710/1556/konfa.jpg
ODPOWIEDZ