Jak zmienić Przepustowość internetu na większą w routerze ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kamil Magus
Początkujący użytkownik forum

Jak zmienić Przepustowość internetu na większą w routerze ?

Post autor: Kamil Magus »

Witam Otóż miałem ostatnio problemy z netem i dostawca dał mi router i skonfigurował go na DHCP server otóż mam takie pytania
1 Jak zmienić przy użyciu routera za pomocą systemu windows XP przepustowość łącza w routerze i jakiego programu trzeba użyć , aby działał pod Windowsem ? dodam że mam statyczne ip skonfigurowane w routerze a protokół TCP/IP jest ustawiony na przydzielanie automatyczne otóż przedstawiciel firmy , który mi ten router i dostęp do sieci skonfigurował powiedział mi , że w dzień mam przepustowość ustawioną na 1024 MB a w nocy na 2 MB jak zmienić przepustowość łącza , aby było odwrotnie czyli 2 MB w ciągu dnia od np. 10 do 23 a w nocy 1 MB od 23 do 10 ? i to wszystko za pomocą windows XP w routerze .
2 Czy jak wspóldziele łącze sąsiadowi to , żeby on miał dostęp do sieci router u mnie musi być cały czas włączony ? .

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-08-16, 18:42 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-08-16, 17:41 przez Kamil Magus, łącznie zmieniany 1 raz.
<ciach - reklama>
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Jak zmienić Przepustowość internetu na większą w routerze ?

Post autor: sp6huk »

Kamil Magus pisze:1 Jak zmienić przy użyciu routera za pomocą systemu windows XP przepustowość łącza w routerze i jakiego programu trzeba użyć
Nie da rady. Transfer przydziela "odgórnie" provider. Ty sam sobie nie zmienisz przepustowości łącza,
Kamil Magus pisze:2 Czy jak wspóldziele łącze sąsiadowi to , żeby on miał dostęp do sieci router u mnie musi być cały czas włączony ?
Tak, musi być cały czas włączony. A poza tym, przeczytaj umowę, i zobacz czy nie ma tam wzmianki, o zakazie udostępniania łącza poza lokal, osobom trzecim.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Kamil Magus pisze:Jak zmienić przy użyciu routera ... przepustowość łącza w routerze
To sie konfiguruje po stronie twojego dostawcy.
Kamil Magus pisze:jak wspóldziele łącze sąsiadowi to , żeby on miał dostęp do sieci router u mnie musi być cały czas włączony
A jak udostepniasz sasiadowi polke w lodowce, to musisz miec zalaczona lodowke caly czas, zeby jego polka byla zimna?
Nie pomagam na PW.
Kamil Magus

No właśnie a ja mam podłączony router i znam adres bramy domyślnej i dane do konfiguracji także mogę konfigurować router sam , więc powiedz mi jak mam zmienić przepustowość w routerze .
<ciach - reklama>
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

To się nazywa kradzież pasma, w złodziejskim procederze nie pomagamy.
Przepustowość możesz zmienić wykupując wyższy abonament u providera.

Tak swoją drogą to ta sieć to niezła uryna, skoro klienci mają dostęp (lub mogą łatwo go uzyskać nielegalnymi metodami) do konfiguracji routera po stronie dostawcy :hyhy:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Patryk pisze:skoro klienci mają dostęp do konfiguracji routera po stronie dostawcy
Mysle ze klienci nie maja zielonego pojecia i tylko im sie wydaje ze....
Nie pomagam na PW.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Oczywiście że się im wydaje. o centralnym zarządzaniu i przycinaniu świadczy chociażby automat zmiany pasma dzień/noc i regulamin na stronie operatora. ;)
Kamil Magus

Ta sieć jest dobrze zabezpieczona tylko ja mam osobny router i osobną sieć i na mój router nikt nie jest podłączony oprócz mnie a to , że jest zmiana przepustowości to pewnie korzystają z serwera na Linuksie i programu Tomato bo inaczej się prędkości nie da zmienić z podziałem pasma na dzień i noc .
<ciach - reklama>
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Kamil Magus pisze:Ta sieć jest dobrze zabezpieczona tylko ja mam osobny router i osobną sieć i na mój router nikt nie jest podłączony oprócz mnie a to , że jest zmiana przepustowości to pewnie korzystają z serwera na Linuksie i programu Tomato bo inaczej się prędkości nie da zmienić z podziałem pasma na dzień i noc .
Ale zrozum, że Twój router nie ma nic wspólnego z cięciem pasma. To jest robione na węźle u operatora i grzebanie w tym routerze co go masz u siebie niczego nie zmieni. A taki router jak Ty mają też inni użytkownicy tej sieci w domach.
Kamil Magus

w mojej miejscowości ma tylko jedna osoba oprócz mnie , ale on ma inny router i do tego swój AP , więc mu tylko zmienili IP a tak w ogóle to mam pytanie mam sterowniki do karty Ralink Wireless Lan Card jak skonfigurować ten program żebym się mógł połączyć przez te sterowniki odkąd mam tą nową sieć to dawna się znikła i nie ma jej w Ralink a próbowałem się połączyć przez TCP/IP wpisałem ręcznie ip maskę i bramę i nic nie pomogło nie połączyło bo nie ma żadnej sieci w tych sterownikach a sterowniki mam ze strony operatora wcześniej się przez nie łączyłem i było wszystko ok .
<ciach - reklama>
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Kamil Magus pisze:pewnie korzystają z serwera na Linuksie i programu Tomato bo inaczej się prędkości nie da zmienić z podziałem pasma na dzień i noc
Da radę, da. U mnie w sieci robi się to na LMS'ie i Intruxie. A więc jeżeli masz jako takie pojęcie, że korzystają z jakiegoś serwera i programu do zarządzania siecią, to jak ty chcesz sobie w routerze zmienić parametry łącza, jeżeli odpowiedzialny jest za to serwer - do którego dostępu nie posiadasz :roll:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jakkolwiek by nie nazwać linuksa i jakiej nakładki by na niego nie zainstalować, to i tak wszystko sprowadza się do IMQ+HTB+iptables.
ODPOWIEDZ