z GPRS na EDGE da rade? prosze o rade

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
petrekq
Początkujący użytkownik forum

z GPRS na EDGE da rade? prosze o rade

Post autor: petrekq »

Witam

<font color="#FF00FF"><b>»»korzystam««</b></font> z skysatplus + modemu z telefonu GSM na upload do tej uslugi, przy kozystaniu z GPRS UL mam ok 2kB(bardzo stabilnie), próbuje na telefonach nokia 6021 i motka V235 z antena kierunkową, przy ustawieniu na BTSa z tylko GPRSem jest ok 2kB przy przestawianiu na BTSa z EDGE mam ledwo 1kB(jak dobrze pojdzie)
transfer sprawdzany przez http://www.abeltronica.com/velocimetro/ ... newlang=uk

odleglosc do BTSow ok 10-15km, czy jest szansa zlapac stabilny EDGE z mocniejsza antena kierunkowa np ATK20?
teraz mam jakas antene co niby wzmacnia ok 12dB, na motoroli mam 2 czasami 1 kreske, na noki 2-3, tyle ze na motce i tak lepiej necik chodzi

Bardzo prosze o porade
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: z GPRS na EDGE da rade? prosze o rade

Post autor: Ufo atakuje »

na upload do tej uslugi, przy kozystaniu z GPRS UL mam ok 2kB(bardzo stabilnie)
Jeśli to razem dobrze działa to po co ci więcej?
przy ustawieniu na BTSa z tylko GPRSem jest ok 2kB przy przestawianiu na BTSa z EDGE mam ledwo 1kB
Niemożliwe, żeby na EDGE miał 1kB/s. Założe się, że to ten sam nadajnik z GPRS. Poza tym jak wygląda sprawa z konektorem do tych fonów-może one zawalają sprawę.
odleglosc do BTSow ok 10-15km, czy jest szansa zlapac stabilny EDGE z mocniejsza antena kierunkowa np ATK20?
teraz mam jakas antene co niby wzmacnia ok 12dB, na motoroli mam 2 czasami 1 kreske,
Jeśli masz kierunkową (podejrzewam, że coś w rodzaju ATK10) i tak chodzi to ATK20 nie ma sensu.Poza tym, przy poprawnie połączonej i ustawionej ATK10 na telefonie powinieneś mieć max kresek, nawet z 15km. Wiem bo sam jej używam.
petrekq
Początkujący użytkownik forum

Post autor: petrekq »

Niemożliwe, żeby na EDGE miał 1kB/s. Założe się, że to ten sam nadajnik z GPRS. Poza tym jak wygląda sprawa z konektorem do tych fonów-może one zawalają sprawę.
to zdecydowania sa inne nadajniki, na motorolce widac kiedy jest nadajnik z EDGE a kiedy sam GPRS a te nadajniki sa w calkiem innych kierunkach, jak ustawie motorole na ten z GPRSem to mam uplad ok 2 - 2,5kB jak na ten z EDGE(ktory jest blizej mnie, moze ok 12km) to bardzo szarpie wysylaniem i wsumie albo calkiem przymuli albo wyjdzie z tego do 1kB, wszystko mowie upload bo downloadu nie mam jak sprawdzic, antene mam cos innego niz ATK10, ale nie wiem co to za model, raczej no name

Cytat:
na upload do tej uslugi, przy kozystaniu z GPRS UL mam ok 2kB(bardzo stabilnie)

Jeśli to razem dobrze działa to po co ci więcej?
2kB to malutko, wysylajac cokolwiek zta predkoscia to wiecznosc, jasne ze przydalo by sie wiecej, wiecej znaczy lepiej :)

Jeśli masz kierunkową (podejrzewam, że coś w rodzaju ATK10) i tak chodzi to ATK20 nie ma sensu.Poza tym, przy poprawnie połączonej i ustawionej ATK10 na telefonie powinieneś mieć max kresek, nawet z 15km. Wiem bo sam jej używam.
dlugo kozystalem z GPRSu na siemens S55 zasieg zawsze ok 1 - 2 kresek niezaleznie ktory nadajnik i chulalo ladnie, nie rozumiem dlaczego takie problemy z EDGE, planuje kupic jutro ATK20 a niechcialbym tego niepotrzebnie kupywac
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

planuje kupic jutro ATK20 a niechcialbym tego niepotrzebnie kupywac
Poszukaj np. na allegro takiej anteny z opcją, żeby móc oddać, w razie gdy nie pomoże. Ktoś tu już tak kupował.
ODPOWIEDZ