Złapie UMTS PLAY??
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Złapie UMTS PLAY??
Czy zlapalbym zasieg z Miejscowosci Czarnia, gdzie najblizsz nadajnik z Playa jest w baranowie. Wiem ze jest on sstrasznie daleko ale, czytałem na forum pare "Szczesliwych" historii gdzie to z 16 km złapano HSDPA
. Proszę o pomoc.

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Złapie UMTS PLAY??
Gmina ?smrodek11 pisze:Miejscowosci Czarnia
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Trzeba zaprząc do roboty wróżkę z solidną szklaną kulą, chociaż spodziewana odpowiedź jest i tak negatywna.
Zasięg z 25 km może udało by się złapać, gdyby była to stacja "parasol" na kominie elektrociepłowni czy innym bardzo wysokim obiekcie, z antenami zawieszonymi znacznie powyżej 100m npt., i oczywiście była by widoczność optyczna.
[ Dodano: 2010-08-08, 15:48 ]
Zasięg z 25 km może udało by się złapać, gdyby była to stacja "parasol" na kominie elektrociepłowni czy innym bardzo wysokim obiekcie, z antenami zawieszonymi znacznie powyżej 100m npt., i oczywiście była by widoczność optyczna.
[ Dodano: 2010-08-08, 15:48 ]
Pewnie Czarnia w pow. ostrołęckim.sp6huk pisze:Gmina ?
-
Tak, gmina Czarnia w pow. ostrolecki. Czytałem ze w playu wysoko anteny stawiaja.Patryk pisze:Pewnie Czarnia w pow. ostrołęckim.sp6huk pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
PS. Wg. mnie jest mniej niz 25 km

Pamietam ze kiedys (Przed postawieniem z nadajnik z Plusa w mojej miejscowosci) probowalem <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> zasieg z Playa, to znalazlo w jednym miejscu, niestety nie dalo sie polaczyc z siecia. Do tego to byl GSM

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-08-14, 09:59 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-08-14, 08:59 przez smrodek11, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wg. mnie, jest to odległość rzędu ~21 km, i nie da rady połączyć się z siecią na taką odległość, nawet z anteną zewnętrzną.smrodek11 pisze:Wg. mnie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Sieć może i zobaczy, ale o transmisji można zapomnieć. Za duże opóźnienia i sieć Cię wyloguje.
Swego czasu Play miał bardzo duży zasięg. Teraz z racji większej liczby użytkowników Play zmniejszył zasięg stacji bazowych, aby zachować jakość w miarę ok i nie zapchać stacji.
Swego czasu Play miał bardzo duży zasięg. Teraz z racji większej liczby użytkowników Play zmniejszył zasięg stacji bazowych, aby zachować jakość w miarę ok i nie zapchać stacji.
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Mam kolegę w Grajewie (woj Podlaskie)Teren bardzo równy a do tego kolega mieszka na dość dużym wzniesieniu.Jakoś rok temu byłem u niego z laptopem przy okazji sprawdziłem zasięg sieci Play,nie mogłem uwierzyć ale zasięg się pojawił ok -105dBi i internet chodził całkiem całkiem, najciekawsze jest to że łapaliśmy sygnał z Ełku 20Km od Grajewa poznałem po numerze CID.Widoczność oczywiście była komin Ełcki jest dość wysoki ok 130m.Co o tym myślicie? 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jakiś czas temu play w większości lokalizacji przeprowadził akcje przykręcenia mocy nodeB, żeby się całkiem nie zapchały. Więc prawdopodobnie, już może się nie udać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W przypadku sprzyjających warunków terenowych i stacji parasolowej to żaden problem.Tomek7 pisze:Co o tym myślicie?

W przypadku zwykłej stacji - raczej niewykonalne.
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Patryk czy do tej aplikacji potrzebny jest odbiornik GPS,by się przydał mi taki programik na moja n73
![:]](./images/smilies/splash.gif)

Przejadę się do niego może w weekend to sprawdzę czy dalej bedzie działałoJakiś czas temu play w większości lokalizacji przeprowadził akcje przykręcenia mocy nodeB, żeby się całkiem nie zapchały. Więc prawdopodobnie, już może się nie udać
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Ja swojego czasu próbowałem łapać Play z odległości ok. 8 km. Parę razy udało mi się złapać widoczność sieci, ale o połączeniu nie było mowy. Mam w planach testy z odległości 14 km, ale już w zupełnie innej lokalizacji (stacja Play w Stoczku Łukowskim). Może uda mi się wyłapać jakieś resztki sygnału. Myślę, że Play skręcił moc też dlatego, że chcą przyspieszyć w najbliższym czasie.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie trzeba, ale wtedy oczywiście nie będzie działać wyznaczanie odległości od stacji.Tomek7 pisze:czy do tej aplikacji potrzebny jest odbiornik GPS
Jak dmuchają parasole Playa:

Pszczyna to jak na screenie z Pynetmony ponad 20 km, a logowania do Bierunia i Libiąża to ponad 30 km.
(Log: http://dl.dropbox.com/u/4497122/NetMonL ... 172931.txt zwizualizowany za pomocą narzędzia Analogyzer - http://mapa.btsearch.pl/logs )
-
Czyli jeśli nie widać zadnego nadajnika ani nic to rowna sie brak zasiegu?
Edit: czytalem gdzies o CDMA w plusie, z niecierpliwością czekam na odpowiedź mojego maila do nich na temat rozbudowy stacji w mojej okolicy
Edit: czytalem gdzies o CDMA w plusie, z niecierpliwością czekam na odpowiedź mojego maila do nich na temat rozbudowy stacji w mojej okolicy

-
Plus pewnie w pierwszej kolejności będzie uruchamiał byłe stacje Nordiska, co nie wróży zbyt szybkiego pokrycia na terenach, gdzie nie ma UMTS. Poza tym trzeba będzie zainwestować w nowy sprzęt, jak będzie się chciało korzystać z CDMA.
Ja natomiast mam pytanie dotyczące tematu:
Z tego co ustaliłem, w Stoczku Łukowskim Play sieje na LUK-ach. Czy oznacza to, że można sobie darować próby łapania ich sygnału z dalszej odległości? Czy to jest jakiś gorszy rodzaj anten?
Ja natomiast mam pytanie dotyczące tematu:
Z tego co ustaliłem, w Stoczku Łukowskim Play sieje na LUK-ach. Czy oznacza to, że można sobie darować próby łapania ich sygnału z dalszej odległości? Czy to jest jakiś gorszy rodzaj anten?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Co to jest LUK ?zimplusowany pisze:Z tego co ustaliłem, w Stoczku Łukowskim Play sieje na LUK-ach.
[ Dodano: 2010-08-16, 20:10 ]
P4 stosuje zazwyczaj anteny firmy Powerwave.zimplusowany pisze:Czy to jest jakiś gorszy rodzaj anten?
Czasami zdarzają się produkty firmy Kathrein.
Ale LUK ? Takiej firmy z branży radiokomunikacyjnej nie znam, ani typu anten.
Zresztą marka anten nie ma wpływu na osiągi stacji, raczej ich parametry, wysokość zawieszenia npt, konfiguracja stacji, ukształtowanie terenu...
-
Może nieprecyzyjnie napisałem. Dostałem taką informację, że typ anten to "LUKMAN", więc stąd moje pytanie. Też pierwszy raz się spotkałem z czymś takim. A może ktoś się po prostu zasugerował opisem na mapie BTS: E-GSM900 (LUK4401) UMTS2100 (LUK4401). W każdym razie dzięki Patryk za rzeczowe wyjaśnienie.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Czy w Stoczku Łukowskim lub okolicach czasem nie działa ten provider: http://www.lukman.pl/strona/index.php?id=start .Przypomnę że to jest dostawca internetu po WIFI i anteny stosuje na pasmo 2,4 . Masz jakąś fotę tej anteny. Tak się składa że mój operator to Lukman i wiem jakie anteny stosuje.zimplusowany pisze:Dostałem taką informację, że typ anten to "LUKMAN",