Jaki router Wi Fi do radiówki
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaki router Wi Fi do radiówki
Potrzebuję rozdzielić neta (4Mb/s) na 3 PC przez WiFi i do X360 przez skrętkę. Jaki router i jakie karty sieciowe WiFi polecacie. Możliwe w miarę tanie i najlepiej na USB.
I od razu proszę o pomoc jak to skonfigurować aby działało. Co muszę ustawić i jak?
Aktualnie internet od usługodawcy mam podłączony przez skrętkę, która idzie do anteny. W komputerze nic nie ustawiam tylko podłączam skrętkę Rj-45 do wejścia w PC i w opcjach TCP/IP ustawiam na automatyczny i wszystko gra. Więc co będę musiał ustawić i jak aby ten sygnał rozdzielić na parę PC.
Myślałem o kartach TP Link WN422G
I routerze TP Link WR-340G
http://img230.imageshack.us/img230/1876/beztytuufck.jpg
P.S Jeśli Nie będzie sygnału do tego 3PC, któremu na przeszkodzie stoją ściany to jaki router wziąć z odkręcaną anteną (chyba, że ten TP link, który podałem taką posiada). Bo wtedy antenę wyrzucę za okno i będzie widoczność anten.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-08-14, 14:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
I od razu proszę o pomoc jak to skonfigurować aby działało. Co muszę ustawić i jak?
Aktualnie internet od usługodawcy mam podłączony przez skrętkę, która idzie do anteny. W komputerze nic nie ustawiam tylko podłączam skrętkę Rj-45 do wejścia w PC i w opcjach TCP/IP ustawiam na automatyczny i wszystko gra. Więc co będę musiał ustawić i jak aby ten sygnał rozdzielić na parę PC.
Myślałem o kartach TP Link WN422G
I routerze TP Link WR-340G
http://img230.imageshack.us/img230/1876/beztytuufck.jpg
P.S Jeśli Nie będzie sygnału do tego 3PC, któremu na przeszkodzie stoją ściany to jaki router wziąć z odkręcaną anteną (chyba, że ten TP link, który podałem taką posiada). Bo wtedy antenę wyrzucę za okno i będzie widoczność anten.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-08-14, 14:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=262799#262799">Zamiana obrazka na link.</a>
Ostatnio zmieniony 2010-08-14, 13:49 przez gruby33, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Re: Jaki router Wi Fi do radiówki
Panowie pomoże ktoś bo lada dzień muszę coś kupić. Interesuje mnie router który da się radę bezproblemowo ustawić z radiówką (pobiera automatycznie adres IP i DNS).
Jestem zdecydowany w 85% na router TP-LINK TL-WR741ND (w razie co ma odkręcaną antenę i będę mógł ja wypuścić za okno więc ściana już mi nie będzie zasłaniać)
I w 99% mam zamiar wziąć karty TP-Link TL-WN422G
Co o tym sądzicie? Na router mam góra 90zł na kartę góra 40zł (a karty będę brał 3szt.)
Jestem zdecydowany w 85% na router TP-LINK TL-WR741ND (w razie co ma odkręcaną antenę i będę mógł ja wypuścić za okno więc ściana już mi nie będzie zasłaniać)
I w 99% mam zamiar wziąć karty TP-Link TL-WN422G
Co o tym sądzicie? Na router mam góra 90zł na kartę góra 40zł (a karty będę brał 3szt.)
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak odbierasz tą radiówkę? Masz kabel antenowy do karty WiFi czy kabel ethernet od AP Clienta przy antenie?gruby33 pisze:Interesuje mnie router który da się radę bezproblemowo ustawić z radiówką
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Jak napisałem w poście wyżej na dachu jest antena przy której jest jakiś AP chyba (dokładnie nie wiem) od niego idzie skrętka (na RJ-45), skrętkę tą podłączam do karty sieciowej w kompie przez RJ-45 i wszystko hula. W TCP/IP wszystko wybierać muszę na automatyczne.
- wojteks
- *** Administrator ***
To do tego nadaje się każdy router z portem WAN Ethernet. Powiedzmy tani to Tp-link WR340G a dobry to Ovislink WL1600GL.
Ostatnio zmieniony 2010-08-17, 17:01 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Dlatego chcę jak najlepszy i najmniej awaryjny aby mi ktoś polecił

mam na niego góra 90zł (+wysyłka).
Chcę aby zasięg w domu był dobry i nei zrywało połączeń.
P.S W poście numer 1 jest rysunek. Do 3 PC jednak nie będzie Wi FI tylko będę ciągnął kabel.
Czy opłaca się dołożyć do jakiegoś lepszego (do 90zŁ) czy kupić ten najtańszy WR340G
P.S 2 I jeszcze czy ta karta sieciowa TL-WN422G będzie OK? Na kartę mam 40zł
A i dodam, że router musi posiadać klonowanie adresu MAC

mam na niego góra 90zł (+wysyłka).
Chcę aby zasięg w domu był dobry i nei zrywało połączeń.
P.S W poście numer 1 jest rysunek. Do 3 PC jednak nie będzie Wi FI tylko będę ciągnął kabel.
Czy opłaca się dołożyć do jakiegoś lepszego (do 90zŁ) czy kupić ten najtańszy WR340G
P.S 2 I jeszcze czy ta karta sieciowa TL-WN422G będzie OK? Na kartę mam 40zł
A i dodam, że router musi posiadać klonowanie adresu MAC
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro będzie kilka komputerów to Ovislink w razie czego będzie miał możliwość ograniczenia pasma. Do 90zł trudno kupić coś o dużych możliwościach. Ten sprzęt generalnie nie jest awaryjny.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Na ograniczeniu łącza mi nie zależy. Jeśli będą wszystkie odpalone to wystarczy mi jak się rozłoży net po równo na wszystkich.
Bardziej chodzi mi o bezawaryjne i dobre dostarczenie internetu przez Wi Fi
Bardziej chodzi mi o bezawaryjne i dobre dostarczenie internetu przez Wi Fi
- wojteks
- *** Administrator ***
To tańszy router tego nie zapewni. Wystarczy że jedna osoba uruchomi torrenta czy YouTube i już całe łącze jej a pozostali prawie zerowa transmisja.gruby33 pisze:Jeśli będą wszystkie odpalone to wystarczy mi jak się rozłoży net po równo na wszystkich.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Esz kurcze.
Czyli w WL-1600GL mogę ustawić prędkości jakich dany komputer za Chiny nei przekroczy
?
Jakiś router do 90zł ze sprawiedliwym podziałem łącza będzie? Jeśłi nei to kupię tego wl-1600GL.
OK jedna sprawa załatwiona. Teraz odnośnie karty na USB. Czy TL-WN422G będzie ok?
Czyli w WL-1600GL mogę ustawić prędkości jakich dany komputer za Chiny nei przekroczy

Jakiś router do 90zł ze sprawiedliwym podziałem łącza będzie? Jeśłi nei to kupię tego wl-1600GL.
OK jedna sprawa załatwiona. Teraz odnośnie karty na USB. Czy TL-WN422G będzie ok?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie znam takiego.gruby33 pisze:Jakiś router do 90zł ze sprawiedliwym podziałem łącza będzie?
Co do karty WiFi się nie wypowiem, pewnie będzie działać jak każda inna.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ok dzięki wielkie za pomoc. Więc biorę jednak tego WL-1600GL + kartę TL-WN422G 
I pytanie mam jeszcze czy ten WL-1600GL posiada odkręcaną antenę? Bo nigdzie nie mogę się doczytać. Jeśli tak to czy taka antena będzie OK? Bo nie wiem jakie może mieć wejścia ten router jeśli posiada.
http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=16489

I pytanie mam jeszcze czy ten WL-1600GL posiada odkręcaną antenę? Bo nigdzie nie mogę się doczytać. Jeśli tak to czy taka antena będzie OK? Bo nie wiem jakie może mieć wejścia ten router jeśli posiada.
http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=16489
- wojteks
- *** Administrator ***
A po co Ci taka antena? Złączem ma takie jak router czyli RP-SMA (RSMA, SMA-RP).gruby33 pisze:Jeśli tak to czy taka antena będzie OK?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Czyli ten router ma odkręcaną antenę i ta antena do niego będzie pasować?
A chcę ją na wszelki wypadek. Bo koszt nie za wysoki a będzie sygnał musiał przejść przez 2 ściany z czerwonej cegły. Jedna o grubości ok 20cm, a druga około 50cm. Do komputera od routera jakieś 10m.
Więc boję się, że ta standardowa 2dBi może mieć słabszy sygnał.
A nóż widelec może sygnał dotrze i na ten 3 PC wtedy kabla nie będę musiał ciągnąć

@down no nie taka tyczka
Niecałe 50cm
I tak w oknie na parapecie będzie to stało 
A chcę ją na wszelki wypadek. Bo koszt nie za wysoki a będzie sygnał musiał przejść przez 2 ściany z czerwonej cegły. Jedna o grubości ok 20cm, a druga około 50cm. Do komputera od routera jakieś 10m.
Więc boję się, że ta standardowa 2dBi może mieć słabszy sygnał.
A nóż widelec może sygnał dotrze i na ten 3 PC wtedy kabla nie będę musiał ciągnąć

@down no nie taka tyczka

Ostatnio zmieniony 2010-08-17, 20:55 przez gruby33, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Chyba raczej tyczka a nie antena.wojteks pisze:A po co Ci taka antena?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
Racja, ale jak chce mieć wieszak to co poradzić. Tylko że słaby plastik na tym jest i się złamie.krystianb pisze:raczej tyczka
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
OK dzięki zamówiłem ten router i karty sieciowe co podałem wcześniej + dodatkowo na wszelki wypadek taką antenę: http://www.ram.net.pl/product_info.php? ... s_id=13819