http://www.telepolis.pl/news.php?id=1908512. sierpnia UKE wydał CenterNetowi i Mobylandowi pierwsze trzy pozwolenia radiowe na LTE w paśmie 1800 MHz. W testach wykorzystywana jest infrastruktura dostarczona przez Huawei.
Myślimy o komercyjnym uruchomieniu usług transmisji danych w technologii LTE, ale dopiero wtedy, gdy na rynku będą dostępne terminale końcowe. (…) Osiągane prędkości transmisji są dużo wyższe niż w technologii HSPA+ — powiedział Adam Kuriański, prezes CenterNetu i Aero2 (ten ostatni jest właścicielem Mobylandu).
W Europie sieci LTE komercyjnie działają w paśmie 2,6 GHz w Szwecji i Norwegii. Zbudowano je z wykorzystaniem sprzętu szwedzkiego Ericssona. W kilku krajach zakończyły się lub trwają testy LTE z wykorzystaniem częstotliwości 800 MHz i/lub 2,6 GHz.
Częstotliwości 1800 MHz w Europie nikt poza CenterNetem i Mobylandem w testach nie używa. Powód jest prozaiczny: z ich wykorzystaniem działający w Europie operatorzy komórkowi świadczą usługi 2G. Szwedzcy operatorzy Tele2 i Telenor planują budowę sieci LTE w paśmie 900 MHz i 1800 MHz po 2015 roku. (WitekT)
[NEWS] Pierwsze 3 polskie pozwolenia na stacje LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
[NEWS] Pierwsze 3 polskie pozwolenia na stacje LTE
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: [NEWS] Pierwsze 3 polskie pozwolenia na stacje LTE
Wreszcie coś się ruszy z LTE w Polsce.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tak, czekamy niecierpliwie na LTE
Pozwolenia to jedno a realne wprowadzenie to drugie.
Pozwolenia to jedno a realne wprowadzenie to drugie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak na razie będą spore problemy z terminalami bo na to pasmo nie ma chętnych do wyprodukowania czegoś sensownego, a to co jest można kupić za "jedyne" 600USD netto. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak Huawei będzie dostarczał już na pewno sprzęt to i terminale się pojawią.
-
- Początkujący użytkownik forum
Wreszcie jakaś dobra informacja.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czy ja wiem. I tak UKE może się nie zgodzić na zmianę przeznaczenia częstotliwości, tak jak zabronili im umts'u 850.kokolino pisze:Wreszcie jakaś dobra informacja
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A tak szczerze to mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego zmiana przeznaczenia częstotliwości to dla UKE taki wielki problem? Nie wiedzą, że hamują rozwój technologii i w ten sposób zawsze będziemy za Europą? A może o czymś nie wiem? Poza tym, czy jest choć cień szansy na rozwój UMTS od Orange?
Usagi
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Rezerwacje 1800 Mobylandu i Centernetu są neutralne technologicznie.krystianb pisze:I tak UKE może się nie zgodzić na zmianę przeznaczenia częstotliwości, tak jak zabronili im umts'u 850.
[ Dodano: 2010-08-18, 15:33 ]
Dlatego, że jednym z zadań statutowych UKE jest ochrona innych użytkowników częstotliwości radiowych i niedopuszczanie do niewłaściwego ich wykorzystywania.usagi pisze:A tak szczerze to mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego zmiana przeznaczenia częstotliwości to dla UKE taki wielki problem?
Górna ćwiartka pasma Sferii to kość niezgody od lat, jeszcze od czasów Polpagera.
[ Dodano: 2010-08-18, 15:35 ]
Przecież się rozwija od wiosny br. - tam, gdzie ma to uzasadnienie ekonomiczne.usagi pisze:Poza tym, czy jest choć cień szansy na rozwój UMTS od Orange?
Mogę wymienić kilkanaście nowo odpalonych lub gotowych do odpalenia lokalizacji, i to tylko w woj. śląskim i małopolskim.