Bezprzewodowe polaczenie serwisowe

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mostownik
Początkujący użytkownik forum

Bezprzewodowe polaczenie serwisowe

Post autor: mostownik »

Witam,
mam następujący problem: Chcę wykorzystać dwa Linksys WET200 Wireless-G Business Ethernet Bridge aby stworzyć bezprzewodowe połączenie serwisowe. Na czym to ma polegać? Gdyby doszło do konieczności odłączenia kabla, żeby można było w jego miejsce użyć tych urządzeń aby dalej mieć połączenie.

Topologia:
AP1- podłączony kablem do sieci
AP2- podłączony kablem do komputera

W założeniu ma to wyglądać tak, że oba Bridge mają wpisane stałe adresy IP i po prostu łączą się ze sobą i przekazują internet. Są jakby zwykłym kablem w miejscu gdzie nie może być kabla.

W praktyce wygląda to tak:
Komputer ma ustawione automatyczne uzyskiwanie IP i po kablu działa. Gdy podłącze te Bridge ze stałym IP w trybie Infrastructure to nie ma żadnego połączenia. Jedynie gdy zmienię IP na komputerze to mogę wejść na AP2. Gdy natomiast zmienię tryb na Ad hoc to (gdy adres na kompie jest wpisany na sztywno) to mogę połączyć się zarówno z AP2 jak i AP1. Niestety nie ma dostępu do internetu a gdy dam żeby komputer pobrał adres automatycznie, to nie mogę się połączyć ani z netem ani z AP1 i AP2.

Macie może jakieś pomysły? Da się w ogóle zrobić coś takiego przy pomocy tych urządzeń?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Bezprzewodowe polaczenie serwisowe

Post autor: key »

mostownik pisze:Da się w ogóle zrobić coś takiego przy pomocy tych urządzeń?
Moim zdaniem nie przy pomocy dwoch. O ile dobrze interpretuje instrukcje, potrzebujesz klasyczny AP, do ktorego WET200 laczy sie jako klient.

Stawialem podobne rozwiazanie (przekazywanie sieci miedzy biurem a produkcja, ok. 100m odleglosci) na OpenWRT.
Nie pomagam na PW.
mostownik

Dzięki za odpowiedź.

A nie dało by się tego jakoś zrobić za pomocą VLAN?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Najlepszym rozwiązaniem było by chyba skonfigurowanie mostu pomiędzy 2 AP.
Na pewno oba nie mogą być w trybie infrastructure, jeden tak, ale wtedy drugi musi być klientem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
mostownik

Key mógłbyś napisać jak dokładnie to skonfigurowałeś? Mam Acces Point WAP4410N (Cisco)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

hmmmm.. to juz ponad dwa lata temu i 500 km od mojego dzisiejszego miejsca zamieszkania, nie wymagaj odemnie, zebym jeszcze wiedzial jak byly ustawione detale.

IIRC bylo to stosunkowo proste. Infrastruktura

Kod: Zaznacz cały

modem DSL z routerem (192.168.1.1, DHCP server) <-kabel-> AP (OWRT/192.168.1.100) <-wi-fi-> client (OWRT/192.168.1.101) <-kabel-> komputery (DHCP-Client)
AP jest ustawiony "klasycznie" - obsluguje tez komputery po wlan.
client ma ustawiony bridge miedzy br0 i wifi0.

W twoim wypadku probowal bym sukcesywnie budowac siec. W pierwszej kolejnosci ustawic AP, polaczyc sie z jakiegos PC przez wlan. Jak to zadziala, to WET200 powinien sie potrafic zalogowac jako client i automatycznie "podlaczyc" wszystko co jest wpiete po kablu do sieci.

[ Dodano: 2010-08-16, 22:24 ]
Sprawdzilem jeszcze dzis na szybko w domu:

W tomato jest opcja "Wireless Ethernet Bridge" - router sam sie konfiguruje pod twoje potrzeby.
Nie pomagam na PW.
mostownik

Po wielu walkach sytuacja przedstawia się następująco:
Access Point WAP4410N jest podłączony do Switch'a i bezproblemowo rozsiewa sygnał przez WLAN. Laptopy łączą się z nim przez WiFi i mają dostęp do neta. Ma on ustawione automatyczne pobieranie adresu IP (na statycznym nie działa).
Tu zaczynają się schody:
Gdy komp podłączony do WET200 mają stałe IP ustawiam w WET200 żeby łączył się z Access Point'em i wszystko jest ok. Mogę pingować wszystkie urządzenia podpięte do sieci, tak samo widać wszystko w IP scannerze. Jest tylko taki minus że nie ma dostępu do neta. Gdy ustawię w WET200 żeby pobierał adres IP automatycznie to również z kompa mogę pingować wszystkie urządzenia, ale dalej nie ma dostępu do neta. W momencie gdy ustawię żeby komp pobierał adres automatycznie to on nie daje rady go pobrać. Raz się udało i pobrał adres, ale potem odłączyłem WET200 żeby skonfigurować drugi tak samo (bo mam 2 i dobrze żeby oba działały), niestety nie udało się to a po podłączeniu ponownie pierwszego komp nie dał rady już pobrać adresu IP.

Co do tomato to na stronie nie pisze że można go zainstalować na WET200 ani WAP4410N
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Mozesz podac jakie IP uzywasz w sieci lub jakie dostaja poszczegolne jednostki z DHCP?

EDIT: to znaczy komplet: IP, maska, standard gatway, dns.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Zacznijmy od tego, że adresy IP urządzeń typu AP, switch itp. nie mają żadnego znaczenia.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

W tym wypadku nie do konca - praktycznie masz most miedzy dwoma sieciami, mimo ze obie sieci leza w tym samym okregu IP.

BTW: podejrzewam ze masz klopoty z dns lub SG po drugiej stronie bridge.

PS: uruchom najpierw jedno polaczenie, podem kombinuj dalej.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:W tym wypadku nie do konca - praktycznie masz most miedzy dwoma sieciami, mimo ze obie sieci leza w tym samym okregu IP.
Nie wiem co masz na myśli mówiąc "dwie sieci" i "okręg IP", ale póki mówimy o urządzeniach warstwy drugiej to podtrzymuję swoje zdanie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:ale póki mówimy o urządzeniach warstwy drugiej to podtrzymuję swoje zdanie.
A ja popieram. Jedyny problem jaki może być to konflikt IP, najlepszym zabezpieczeniem jest inna nawet "egzotyczna" podsieć takich urządzeń.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
mostownik

Switch ma IP: 192.168.1.1
AP: 192.168.1.52 (sam sobie taki pobiera)
Bridge: tutaj są problemy, czasem skaner wykrywa jaki on ma IP i wtedy mogę się na niego "dostać" a czasem nie wykrywa, ale i tak mogę pingowac wtedy AP i inne urządzenia
Komp: no niestety on nie pobiera IP

Maska: 255.255.255.0

Uruchomienie połączenia między AP a Bridge nie jest problemem chodzi tylko o to żeby "przechodził" przez nie net. Z tego co mi się wydaje problem tkwi w Bridge gdyż on jeszcze pobiera sobie adres automatycznie ale nie przepuszcza nic do kompa.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:ale póki mówimy o urządzeniach warstwy drugiej to podtrzymuję swoje zdanie.
No i czytajac moje nieszczesliwe wypociny powyzej masz nawet racje :) IP nie ma znaczenia (o ile jest poprawne), natomiast znaczenie ma sposob w jaki ustawiony jest routing na WET200.

No i czytajac jeszcze raz OP (i tu bede upieral sie przy swoim):
mostownik pisze:Jest tylko taki minus że nie ma dostępu do neta. Gdy ustawię w WET200 żeby pobierał adres IP automatycznie to również z kompa mogę pingować wszystkie urządzenia, ale dalej nie ma dostępu do neta.
Klasyczny objaw zlego SGW lub DNS. Dzialaja pingi do internetu z celem podanym jako adres IP?
mostownik pisze:W momencie gdy ustawię żeby komp pobierał adres automatycznie to on nie daje rady go pobrać.
Znaczy (pytanie do Jo_gurt) - brak routingu zapytan DHCP poprzez WET200? Dlaczego tylko tych? Dwa "gryzace" sie servery DHCP? Czy moze WET200 zmienia cos w zapytanie? Albo?????

Jak do tego dojsc nie wiedzac co konkretnie dzieje sie w sieci i jak ta siec jest skonfigurowana?
Nie pomagam na PW.
mostownik

key pisze: Klasyczny objaw zlego SGW lub DNS. Dzialaja pingi do internetu z celem podanym jako adres IP?
Nie dzialaja.

B
rama domyslna 192.168.1.1
DNS 192.168.1.8

edit:
Juz wszystko dziala, zrobilem tak:
na Bridge i na kompie adres IP wpisany na stale, tak samo brama i dns i teraz wszystko hula.

D
zieki wszystkim ktorzy starali sie pomoc :)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-08-19, 16:18 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-08-19, 15:18 przez mostownik, łącznie zmieniany 2 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

mostownik pisze: brama domyslna 192.168.1.1
Skonfiguruj wszystko od reki, i ustaw w komputerze podlaczonym do WET200 ip WET200 jako bramke domyslna.
Nie pomagam na PW.
mostownik

Napisalem na wczesniejszej stronie w edicie bo nie zauwazylem twojego postu:
juz wszystko dziala, zrobilem tak:
na Bridge i na kompie adres IP wpisany na stale, tak samo brama i dns i teraz wszystko hula

Dzieki wszystkim ktorzy starali sie pomoc :)
Ostatnio zmieniony 2010-08-19, 15:18 przez mostownik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

key pisze:IP nie ma znaczenia (o ile jest poprawne), natomiast znaczenie ma sposob w jaki ustawiony jest routing na WET200.
key pisze:Znaczy (pytanie do Jo_gurt) - brak routingu zapytan DHCP poprzez WET200? Dlaczego tylko tych? Dwa "gryzace" sie servery DHCP? Czy moze WET200 zmienia cos w zapytanie? Albo?????
To teraz tak po akademicku jak już działa ;)
Nie znam tego konkretnego urządzenia WET200, ale:
- jeśli to jest bridge to nie ma mowy o żadnym routingu, routing to już trzecia warstwa OSI/ISO
- broadcasty DHCP faktycznie nie przechodzą przez niektóre AP (mówimy o urządzeniach warstwy drugiej) ze względu na zamaskowanie adresów MAC, ale najczęściej jest do zaznaczenia opcja "DHCP Relay", która sobie z tym radzi
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:To teraz tak po akademicku jak już działa
THX
Nie pomagam na PW.
mostownik

Ogolnie ten WET200 ma malo przyjazne menu z niewielka iloscia opcji. Niedawno konfigurowalem u narzeczonej zwykly router taki za 80zl, podlaczony byl kabelkiem do modemu adsl i transmitowal sygnal przez wlan. Wystarczylo naprawde wybrac tylko jedna z opcji konfiguracyjnych i bylo po sprawie. WET200 kosztuje ponad 400zl a interfejs jest bardzo ubogi, nawet w najnowszym firmware ktory zainstalowalem. W manualu tez wszystko opisane jest dosc ogolnie
ODPOWIEDZ