Internet bezprzewodowy - mała wieś
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet bezprzewodowy - mała wieś
Witajcie,
szukam pomocy u was, bo nigdzie indziej nie udało mi się jej znaleźć. Używam komputera stacjonarnego, stąd najlepszy byłby dla mnie Internet przez kabel, ale jest to dla mnie zbyt drogie rozwiązanie (po drugiej stronie drogi jest "skrzynka", musiałbym się przebijać przez drogę, co kosztuje ok. 2000 zł). Po kolei jednak:
Mieszkam we wsi Brzeźnik, koło Bolesławca (woj. dolnośląskie). I szukam Internetu, który nie wymaga żadnego połączenia za pomocą kabla. Chodzi więc głównie o internet komórkowy bądź radiowy (ale tego zupełnie nie potrafię znaleźć). Przez prawie dwa lata korzystam z blueconnecta (bez żadnej antenki) i uzyskuję maksymalny zasięg EDGE. To jednak przyprawia mnie o zawrót głowy. Internet chodzi fatalnie (wybrałem dwa lata temu Internet z laptopem, przez co miałem limit transferu tylko 1gb), a do tego nawet gdy zgodnie z licznikiem blueconnect nie przekraczam limitu danych (wyświetla mi 300-400 mb) zawsze obcinają mi transfer informując o tym, że ich limit przekroczyłem. Na próżno tłumaczyć, że jest inaczej.
Prędkość 236,8 kb/s to dla mnie udręka. Pracuję na pewnym dużym forum jako moderator i jako administrator pewnej sporej przeglądarkowej gry. Praca sprawia mi tym mniej przyjemności, że muszę walczyć ze swoim Internetem.
Starałem się rozeznać jak to będzie z tym zasięgiem w okół, ale nie wiem, czy antenka pozwoli mi łapać zasięg z terenów na południe ode mnie (kilka km), bez lasów - tylko domy lub na zachód ode mnie (jakieś 6-7 km, duże miasto - Bolesławiec, HSDPA pełną parą).
Co do Internetu radiowego - jak już wspominałem, nie umiem sprawdzić, czy jakikolwiek dostawca jest w pobliżu. Co wybrać? Proszę was o pomoc. Umowa niedługo mi się kończy, blueconnect proponuje przedłużenie umowy, a mi niedobrze się robi na samą myśl o kolejnych dwóch latach spędzonych przy prędkości EDGE.
/ edit
istnieje również możliwość, bym wziął Internet wraz z telewizorem, ale tylko satelitarnie i ponownie - bez kabli.
szukam pomocy u was, bo nigdzie indziej nie udało mi się jej znaleźć. Używam komputera stacjonarnego, stąd najlepszy byłby dla mnie Internet przez kabel, ale jest to dla mnie zbyt drogie rozwiązanie (po drugiej stronie drogi jest "skrzynka", musiałbym się przebijać przez drogę, co kosztuje ok. 2000 zł). Po kolei jednak:
Mieszkam we wsi Brzeźnik, koło Bolesławca (woj. dolnośląskie). I szukam Internetu, który nie wymaga żadnego połączenia za pomocą kabla. Chodzi więc głównie o internet komórkowy bądź radiowy (ale tego zupełnie nie potrafię znaleźć). Przez prawie dwa lata korzystam z blueconnecta (bez żadnej antenki) i uzyskuję maksymalny zasięg EDGE. To jednak przyprawia mnie o zawrót głowy. Internet chodzi fatalnie (wybrałem dwa lata temu Internet z laptopem, przez co miałem limit transferu tylko 1gb), a do tego nawet gdy zgodnie z licznikiem blueconnect nie przekraczam limitu danych (wyświetla mi 300-400 mb) zawsze obcinają mi transfer informując o tym, że ich limit przekroczyłem. Na próżno tłumaczyć, że jest inaczej.
Prędkość 236,8 kb/s to dla mnie udręka. Pracuję na pewnym dużym forum jako moderator i jako administrator pewnej sporej przeglądarkowej gry. Praca sprawia mi tym mniej przyjemności, że muszę walczyć ze swoim Internetem.
Starałem się rozeznać jak to będzie z tym zasięgiem w okół, ale nie wiem, czy antenka pozwoli mi łapać zasięg z terenów na południe ode mnie (kilka km), bez lasów - tylko domy lub na zachód ode mnie (jakieś 6-7 km, duże miasto - Bolesławiec, HSDPA pełną parą).
Co do Internetu radiowego - jak już wspominałem, nie umiem sprawdzić, czy jakikolwiek dostawca jest w pobliżu. Co wybrać? Proszę was o pomoc. Umowa niedługo mi się kończy, blueconnect proponuje przedłużenie umowy, a mi niedobrze się robi na samą myśl o kolejnych dwóch latach spędzonych przy prędkości EDGE.
/ edit
istnieje również możliwość, bym wziął Internet wraz z telewizorem, ale tylko satelitarnie i ponownie - bez kabli.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet bezprzewodowy - mała wieś
Witaj.
W twoim przypadku najlepszą opcją byłoby wzięcie WiMAX'a. Na pewno nie jesteś w zasięgu WiMAX'a Netii, ale Ery - kto wie, może i da radę
Nic więcej Ci nie powiem, bo mają bardzo nieczytelną mapkę, ale jakiś zasięg w tych okolicach jest. Wyślij formularz, i dowiesz się więcej http://apps.era.pl/formGenApp-web/user/ ... ontact.jsp
Jeżeli jednak będą nici z WiMAX'a, to kolejną najlepszą opcją będzie UMTS, któregoś z operatorów. Jak masz telefon z UMTS'em, to wybierz w telefonie ręczne wybieranie sieci, i zobacz czy wyszukuje Ci sieć 3G - Plusa, Ery czy Orange. Jeżeli sprawdzisz to, i też będzie lipa, to pozostaje Ci CDMA od Orange.
W twoim przypadku najlepszą opcją byłoby wzięcie WiMAX'a. Na pewno nie jesteś w zasięgu WiMAX'a Netii, ale Ery - kto wie, może i da radę

Jeżeli jednak będą nici z WiMAX'a, to kolejną najlepszą opcją będzie UMTS, któregoś z operatorów. Jak masz telefon z UMTS'em, to wybierz w telefonie ręczne wybieranie sieci, i zobacz czy wyszukuje Ci sieć 3G - Plusa, Ery czy Orange. Jeżeli sprawdzisz to, i też będzie lipa, to pozostaje Ci CDMA od Orange.
-
Dzięki sp6huk, z tego co wstępnie powiedział mi konsultant (musiałem zadzwonić, formularz mi nie chciał się załadować - edge...) nie będzie u mnie problemów z zasięgiem.
Czy więc mogę od was dowiedzieć się więcej o WiMAX'ie? Jak to działa? Jak wygląda podłączenie takiego urządzenia? Co jest niezbędne, czy mogę między czymś wybrać w tej ofercie?
Chciałbym się skusić na 1mb/s przez 24 miesiące. Z tego co widzę WiMAX nie jest ograniczony w żaden sposób limitem maksymalnej sumy transferów, więc nie zmniejszą mi transferu po przekroczeniu jakiegoś limitu? A może limit jest, tylko info o nim zostało ukryte?
Czy 1mb/s to będzie realnie 1mb/s (jak w przypadku kabla) czy znów będzie działać lepiej/gorzej w zależności od pogody?
Czy więc mogę od was dowiedzieć się więcej o WiMAX'ie? Jak to działa? Jak wygląda podłączenie takiego urządzenia? Co jest niezbędne, czy mogę między czymś wybrać w tej ofercie?
Chciałbym się skusić na 1mb/s przez 24 miesiące. Z tego co widzę WiMAX nie jest ograniczony w żaden sposób limitem maksymalnej sumy transferów, więc nie zmniejszą mi transferu po przekroczeniu jakiegoś limitu? A może limit jest, tylko info o nim zostało ukryte?
Czy 1mb/s to będzie realnie 1mb/s (jak w przypadku kabla) czy znów będzie działać lepiej/gorzej w zależności od pogody?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To się dopiero okażekazzup pisze:z tego co wstępnie powiedział mi konsultant (musiałem zadzwonić, formularz mi nie chciał się załadować - edge...) nie będzie u mnie problemów z zasięgiem

No więc jak pewnie zauważyłeś dostępne są dwie opcje WiMAX'a w Erze, 0,5 Mb/s i 1 Mb/s. Opłata abonamentowa za łącze jest uzależniona od okresu, na jaki zawierasz umowę. Tak samo jest z opłatą za wynajem sprzętu klienckiego, czym dłuższe zaobowiązanie tym mniejszy koszt. Jak wygląda zestaw kliencki możesz zobaczyć sobie na stronie Ery http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... rnet_wimax Zestaw składa się z aktywnej anteny + zasilacza PoE (gdzie znajduje się zwany przeze mnie "punkt styku"), który nazwali modemem, chociaż nim nie jest. W WiMAX'ie masz dynamiczne, publiczne adresy IP. "Punkt styku", zakończony jest złączem RJ-45, więc podłączasz sobie komputer za pomocą skrętki, lub podłączasz skrętkę do AP i masz w domu internet bezprzewodowo. Jeżeli chodzi o wykupione pasmo, to jak wiadomo jest do, ale operator utrzymuje transfer na rzeczywistym poziomie. Opóźnienia do "dobrych" serwerów, są na poziomie 55-80 ms. Nie ma żadnych limitów, możesz pobierać i wysyłać do woli. Upload wynosi 50 % downloadu.kazzup pisze:Czy więc mogę od was dowiedzieć się więcej o WiMAX'ie? Jak to działa?
Ostatnio zmieniony 2010-08-18, 16:25 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
sp6huk, jeśli uda się wszystko podłączyć, to gdy już na nowo zacznę zarabiać na esporcie, jak przed przeprowadzką, to normalnie dostaniesz łapówkę. Z nieba mi spadasz z tą ofertą. Zrobię wszystko co się da, by mieć tutaj dobry zasięg. Przeglądałem Internet tyle razy i o żadnym WiMaxie nie wiedziałem... Kiepsko szukam 
Zastanawiam się tylko na ile uda mi się samemu wszystko podłączyć. Konfiguracja nie powinna być aż tak trudna, co? Żebym tylko się dowiedział, w którą stronę antenę wycelować... Dadzą mi takie info, jak myślicie? To w końcu oznacza dla nich 300 zł mniej.
Powiedzieli mi, że jeśli wszystko sobie skonfiguruję ja sam i zasięgu nie będzie, to oczywiście umowa nie zostanie podpisana. Jeśli zrobią mi to fachowcy, a zasięgu mimo to nie dostanę, to również nie będzie żadnych konsekwencji. Ale to 300 zł za montaż już niestety przepada?
Internet chciałbym wziąć w ostatnim miesiącu umowy z blueconnectem, by w razie problemów z konfiguracją móc zajrzeć do internetu. W razie czego pomożecie mi z konfiguracją? Jestem pewien, że znacie to od środka.
Skoro jednak tę kwestię mamy już mniej-więcej obgadaną, wezmę się za rozwiązania awaryjne (przezorny zawsze ubezpieczony). Opłata na poziomie 69 zł + 14 za sprzęt = 83 zł w pełni mi odpowiada (w przypadku WiMAX'a).
Jak to plasuje się cenowo i jakościowo w CDMA od Orange? (prosiłbym o taki opis sprawy jak Twój w poprzednim poście dot. WiMAX'a.).
A co do telefonu - niestety nie mam telefonu z umtsem. W jaki inny sposób mogę sprawdzić, czy UMTS byłby dostępny na terenie przeze mnie zamieszkałym?

Zastanawiam się tylko na ile uda mi się samemu wszystko podłączyć. Konfiguracja nie powinna być aż tak trudna, co? Żebym tylko się dowiedział, w którą stronę antenę wycelować... Dadzą mi takie info, jak myślicie? To w końcu oznacza dla nich 300 zł mniej.
Powiedzieli mi, że jeśli wszystko sobie skonfiguruję ja sam i zasięgu nie będzie, to oczywiście umowa nie zostanie podpisana. Jeśli zrobią mi to fachowcy, a zasięgu mimo to nie dostanę, to również nie będzie żadnych konsekwencji. Ale to 300 zł za montaż już niestety przepada?
Internet chciałbym wziąć w ostatnim miesiącu umowy z blueconnectem, by w razie problemów z konfiguracją móc zajrzeć do internetu. W razie czego pomożecie mi z konfiguracją? Jestem pewien, że znacie to od środka.
Skoro jednak tę kwestię mamy już mniej-więcej obgadaną, wezmę się za rozwiązania awaryjne (przezorny zawsze ubezpieczony). Opłata na poziomie 69 zł + 14 za sprzęt = 83 zł w pełni mi odpowiada (w przypadku WiMAX'a).
Jak to plasuje się cenowo i jakościowo w CDMA od Orange? (prosiłbym o taki opis sprawy jak Twój w poprzednim poście dot. WiMAX'a.).
A co do telefonu - niestety nie mam telefonu z umtsem. W jaki inny sposób mogę sprawdzić, czy UMTS byłby dostępny na terenie przeze mnie zamieszkałym?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie, wtedy się spakują wystawią BTM a rachunek za niewykonaną usługę wyślą do ery, Ty nic nie płacisz.kazzup pisze:Jeśli zrobią mi to fachowcy, a zasięgu mimo to nie dostanę, to również nie będzie żadnych konsekwencji. Ale to 300 zł za montaż już niestety przepada?
CDMA przy wimaxie to rosyjska ruletka, nawet jak dziś działa dobrze to jutro już nie musi, bo sąsiad weźmie platnium i będzie całe dnie ciągnął z netu co popadnie.kazzup pisze:Jak to plasuje się cenowo i jakościowo w CDMA od Orange?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Można wiedzieć, do jakiego operatora należy ta "skrzynka" ?kazzup pisze:najlepszy byłby dla mnie Internet przez kabel, ale jest to dla mnie zbyt drogie rozwiązanie (po drugiej stronie drogi jest "skrzynka", musiałbym się przebijać przez drogę, co kosztuje ok. 2000 zł)
Jeśli do TPSA to przecież przyłączenie kosztuje 10 zł brutto przy umowie na rok
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Z tego co wiem to w paczce ze wszystkim do WiMAX'a są podane parametry ustawień,kazzup pisze:Żebym tylko się dowiedział, w którą stronę antenę wycelować... Dadzą mi takie info, jak myślicie? To w końcu oznacza dla nich 300 zł mniej
Dokładnie,kazzup pisze:Powiedzieli mi, że jeśli wszystko sobie skonfiguruję ja sam i zasięgu nie będzie, to oczywiście umowa nie zostanie podpisana
Tak,kazzup pisze:Jeśli zrobią mi to fachowcy, a zasięgu mimo to nie dostanę, to również nie będzie żadnych konsekwencji
Nie. Opłatę za montaż pobierają wtedy jak usługa zadziała,kazzup pisze:Ale to 300 zł za montaż już niestety przepada?
Jeżeli chodzi o transfer to w CDMA różnie bywa. Na początku weźmiesz - stacja bazowa może nie być obciążona, i możesz osiągać np. 2,5 Mb/s, a później przybędzie klientów, i może nawet 1 Mb/s nie być. Do tego masz limit. Jeżeli chodzi o opóźnienia to nie jest tak źle, średnio ok. 90 ms. ale są już nieco wyższe niż w WiMAX'ie. Ale nie ma co się wzorować, tak akurat działa CDMA u mnie, u Ciebie może być inaczej.kazzup pisze:Jak to plasuje się cenowo i jakościowo w CDMA od Orange?
-
U mnie raczej spokojnie. We wsi mieszka 600 osób, a problemu z netem stacjonarnym nikt raczej nie ma. W promieniu 1-2km w każdą stronę z tego co mi wiadomo nikt nie korzysta z CDMA.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wszystkich znasz, aha cdma to ma zasięg minimum 15-20km, na upartego jeszcze dalej się da korzystać.kazzup pisze:W promieniu 1-2km w każdą stronę z tego co mi wiadomo nikt nie korzysta z CDMA.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Do TPSA. Ale nie mogą podprowadzić mi kabla, bo musielibyśmy przebić się przez drogę - sami nam tak powiedzieli. Kręcą?Patryk pisze:Można wiedzieć, do jakiego operatora należy ta "skrzynka" ?kazzup pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Jeśli do TPSA to przecież przyłączenie kosztuje 10 zł brutto przy umowie na rok,a jeśli w tej szafie są wolne zasoby, to w obecnej sytuacji masz duże szanse na instalację linii.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-08-18, 19:00 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-08-18, 18:00 przez kazzup, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Kto tak powiedział ?kazzup pisze:sami nam tak powiedzieli
Pewnie monterzy...i co najważniejsze, kiedy to było ?
Teraz Tepsa inwestuje już w przyłącza dla klientów indywidualnych, przecisk przez drogę to nie jest jakiś wielki problem.
Na 7 znanych mi wśród rodziny i znajomych "braków możliwości technicznych" 5 inwestycji jest już realizowanych, w tym moja.
-
Ano monterzy. Gdzie więc mam się zgłosić w sprawie takiego Internetu, by nie odmówili mi stworzenia przełącza pod drogą?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Do punktu sprzedaży TP, złożyć zamówienie na telefon i zaznaczyć, że linia ma być "pod Neostradę".kazzup pisze:Gdzie więc mam się zgłosić w sprawie takiego Internetu
-
Dziękuję. Ostatnie pytanie ponawiam (o ile nic nowego nie przyjdzie mi w przyszłości do głowy):
"A co do telefonu - niestety nie mam telefonu z umtsem. W jaki inny sposób mogę sprawdzić, czy UMTS byłby dostępny na terenie przeze mnie zamieszkałym?"
Mapki mówią, że nie mam na co liczyć.
"A co do telefonu - niestety nie mam telefonu z umtsem. W jaki inny sposób mogę sprawdzić, czy UMTS byłby dostępny na terenie przeze mnie zamieszkałym?"
Mapki mówią, że nie mam na co liczyć.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Pożyczyć od kogoś, kto ma - nie wchodzi w grę ?,kazzup pisze:A co do telefonu - niestety nie mam telefonu z umtsem
Nie wzoruj się na mapkach.kazzup pisze:Mapki mówią, że nie mam na co liczyć