Rozbudowa sieci przy użyciu WiFI
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Rozbudowa sieci przy użyciu WiFI
Witam aktualnie mieszkam w Holandii ale mniejsza o to
Wspólnie ze znajomymi złożyliśmy się i podpisaliśmy umowę na internet ADSL w sieci KPN, do łączenia z internetem służy nam router Linksys WAG120N, domek w którym jest on zainstalowany jest oddalony od naszego ok. 7m problem polega na tym iż w domku oddalonym o te 7m sygnał jaki średnio da się złapać to maks. 3-4 kreski chyba że się stanie przy oknie, które jest naprzeciwko ściany na której wisi router w sąsiednim domkiem wówczas zasięg jest na maksa. Wpadłem na taki pomysł by polepszyć sygnał za pomocą AP, kupiłem więc router z funkcją AP Client a dokładniej Asmax BR604G lecz po skonfigurowaniu za chiny nie można połączyć się z siecią. Nie wiem co mam już robić, czy zakupiony sprzęt się do tego nie nadaje czy też robię coś źle, mogę mieć za niewielkie pieniądze router Belkin F5D7230-4 tylko nie wiem czy warto go kupić jak ma działać tak jak Asmax.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Rozbudowa sieci przy użyciu WiFI
Pomyślałem, że mam ochotę na jabłko, więc kupiłem pomarańczę.raizzo pisze:Wpadłem na taki pomysł by polepszyć sygnał za pomocą AP, kupiłem więc router
Widzisz błąd logiczny?
Co konkretnie konfigurowałeś?
-
Konkretnie to Asmaxa przełączyłem w tryb AP Cient znalazłem sieć, z którą domyślnie mam się łączyć zapisałem wszystko ale nic to nie dało internetu nadal brak.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jakie adresy ma:raizzo pisze:ale nic to nie dało internetu nadal brak.
- główny router (Linksys)
- Asmax po połączeniu (LAN i WAN)
Oczywiście mówimy o kompach podłączonych do Asmaxa kablem, prawda?
-
router główny czyli Linksys domyślnie ma 192.168.1.1 a Asmax 192.168.2.1
Co do kompów to domyślnie chciałem zrobić tak żeby zrobić most bezprzewodowy aby laptopy łączyły się bezprzewodowo z AP i ściągały za pomocą niego internet z Linksysa. A przy okazji AP polepszał by zasięg w naszym domu.
Co do kompów to domyślnie chciałem zrobić tak żeby zrobić most bezprzewodowy aby laptopy łączyły się bezprzewodowo z AP i ściągały za pomocą niego internet z Linksysa. A przy okazji AP polepszał by zasięg w naszym domu.
Ostatnio zmieniony 2010-08-17, 19:20 przez raizzo, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
-
Już uzupełniłem.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
I jesteś świadomy, że samym tym Asmaxem czegoś takiego nie zrobisz?raizzo pisze:Co do kompów to domyślnie chciałem zrobić tak żeby zrobić most bezprzewodowy aby laptopy łączyły się bezprzewodowo z AP i ściągały za pomocą niego internet z Linksysa. A przy okazji AP polepszał by zasięg w naszym domu.
Ciągle nie odpowiedziałeś na najbardziej interesujące pytanie - co siedzi na WANie Asmaxa po połączeniu z Linksysem.
-
Nie znam się zbytnio na sieciach, jeśli ci chodzi o adres jaki mam na WAN to niestety nie powiem ci tego ponieważ po wpięciu kabla w port WAN w Asmaxie nie można się połączyć po przez adres 192.168.2.1 jedynie jak podepnę kabel pod jedno z gniazd LAN komunikacja jest możliwa i można wszystko konfigurować, no teraz mnie uświadomiłeś że zakupiony przez ze mnie sprzęt nie nadaje się do tego co w takim razie byś mi polecił?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Adres WAN sprawdzisz właśnie w tej konfiguracji.raizzo pisze:ponieważ po wpięciu kabla w port WAN w Asmaxie nie można się połączyć po przez adres 192.168.2.1 jedynie jak podepnę kabel pod jedno z gniazd LAN komunikacja jest możliwa i można wszystko konfigurować,
Najlepiej Ovislink G.duo.raizzo pisze:co w takim razie byś mi polecił?
-
No sprzęcik fajny tylko cena troszkę wysoka, a jest jakaś alternatywa nieco tańsza dla tego modelu?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jest w zasadzie jedyny sprzęt, który w jednym pudełku ma to czego potrzebujesz.
Są jeszcze Ovislinki (WL 5460, 5470) z trybem Repeater, ale czy zadziała - nikt nie zagwarantuje.
Są jeszcze Ovislinki (WL 5460, 5470) z trybem Repeater, ale czy zadziała - nikt nie zagwarantuje.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dokupić jeszcze AP do tego routera co masz. Wtedy będziesz miał 2 pudełka, 2 zasilacze i funkcjonalnie prawie to samo co G.Duo.raizzo pisze:a jest jakaś alternatywa nieco tańsza dla tego modelu?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Potrzebujesz repeater, n.p. http://www.avm.de/de/Produkte/FRITZ_WLA ... /index.phpraizzo pisze:Co do kompów to domyślnie chciałem zrobić tak żeby zrobić most bezprzewodowy aby laptopy łączyły się bezprzewodowo z AP i ściągały za pomocą niego internet z Linksysa.
lub
http://cgi.ebay.de/TP-Link-TL-WA500G-Wl ... 0362921771
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jedyny znany mi działający repeater to Ovislink WL5460APv2 i to nie z każdym routerem da się skonfigurować.
Nie pomagam na PW!