TP-Link TL-WR340G - problem po wstawieniu gniazda RP-SMA

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lecter69
Początkujący użytkownik forum

TP-Link TL-WR340G - problem po wstawieniu gniazda RP-SMA

Post autor: lecter69 »

Wstawiłem sobie gniazdo RP-SMA do w/w routera. Jednak teraz sygnał jest dużo gorszy niż przed modyfikacją. Bez zamontowanej anteny jest jeszcze gorzej, także przykręcenie anteny coś daje (ale i tak jest słabo). Może ktoś zauważy, czy coś źle zrobiłem:

Na początek wymontowałem wbudowaną antenę (niepotrzebnie ją odlutowałem od płytki). Odciąłem kawałek kabla, który z powrotem wlutowałem w płytkę. Drugi koniec przylutowałem do gniazda (środkową żyłę do pinu, ekran do obudowy). Jako, że gniazdo przystosowane jest do grubego kabla, środek zalałem klejem "super-glue", co by mi pin się nie ruszał.

Mam inny router TP-linka, który ma gniazdo na antenę - sprawuje się idealnie na odległościach, przy których zmodyfikowany router już nie działa (sprawdzane na tej samej antenie). Sprawdziłem także, czy w dobrych miejscach przylutowałem kable (porównałem oba routery miernikiem prądu) - w obu to samo miejsce przylutowania idzie do pinu, tak samo z ekranem.

Co bym mógł z tym fantem zrobić? Stara antena ma tak skrócony kabel, że nie dosięgnie już do płytki. W razie czego wstawiam też zdjęcie.

Link do zdjęcia
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: TP-Link TL-WR340G - problem po wstawieniu gniazda RP-SMA

Post autor: Jaco »

lecter69 pisze:Wstawiłem sobie gniazdo RP-SMA do w/w routera. Jednak teraz sygnał jest dużo gorszy niż przed modyfikacją
Zmodyfikowałem u siebie identycznie ten router ale wszystko działa idealnie. Na zdjęciu nie widać jak dokładnie przylutowałeś żyłę gorącą do wstawionego gniazda. Zrób zdjęcie tego elementu. Może gdzieś dotyka do do ,,masy,, . Jaką antenę zastosowałeś aby wzmocnić zasięg nadawania?
lecter69

Zdjęcia nie zrobię, bo nie da rady. Pin był wyjmowany, w nim nacięcie i tam przylutowałem żyłę.
Awatar użytkownika
Jaco

lecter69 pisze:Pin był wyjmowany,
Może do końca nie jest obsadzony w gnieździe i po przykręceniu anteny nie ma dobrego styku i dlatego gorszy zasięg routera?

A jaką antenę przykręcasz?
Awatar użytkownika
Jaco

Zobacz jak jest przed wlutowaniem u mnie:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 9f4707b4b0
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 72803ada91

A to foty po zamontowaniu anteny:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 19a11fda34
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 8058297b8d

Jak będę w domu zrobię może lepszej jakości foty ale napiszę ci że ja nie ruszałem lutu na płytce.
lecter69

Antena, którą przykręcam to jakaś 2-3 dBi z innego TP-Linka. Wbudowana miała ponoć 5 dBi.

[ Dodano: 2010-08-17, 18:58 ]
Znalazłem w sklepie taką podstawkę pod antenę. Wymontowałem z niej gniazdo i wlutowałem na płytkę. Działa trochę lepiej (aczkolwiek przy starej, wbudowanej antenie 5 dBi było lepiej). Zrobiłem pomiary 3 pokoje dalej, antena 2-3 dBi.

TP-Link TL-WR543g (niemodyfikowany):
Z anteną: -60 / -70
Bez: brak sygnału

TP-Link TL-WR340g (modyfikowany - dodane gniazdo):
Z anteną: -75 / -85
Bez: -85 / -88

Czy to normalne, że modyfikowany router bez anteny ma taki sygnał? Udało mi się zdobyć kawałek kabla H155 z gniazdem na końcu - lepiej jakbym to wstawił?

[ Dodano: 2010-08-17, 19:11 ]
Na antenie 5 dBi zmodyfikowany router ma takie same osiągi, co niezmodyfikowany z 2-3 dBi.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Czesto kabel sluzy dopasowaniu impedancji falowej miedzy plytka a antena. Zmiana dlugosci kabla moze znacznie pogorszyc odbior.

BTW: ten AP ma wbudowana antene na PCB (ten "smieszny" kawalek sciezki obok miejsca gdzie jest przylutowany kabel). Jestes pewen ze odbierasz sygnal z dobrej anteny? Jak wyglada sygnal gdy kompletnie odlutujesz kabel?
Nie pomagam na PW.
lecter69

Po odlutowaniu kabla też był sygnał (w obrębie pokoju). Trochę pobawiłem się lutownicą i chyba już wszystko działa (dodatkowo okazało się, że routery pracują na kanałach 10 i 11, więc jeden zmieniłem na 3, co poprawiło osiągi). Na antenie 5 dBi w zmodyfikowanym urządzeniu sygnał jest mocniejszy niż na 2-3 dBi w drugim routerze. Także problemem było złe przylutowanie gniazda (chociaż i tak nie wiem co było nie tak). Jedyne co mi się nie podoba to to, że gniazdo musiałem przykleić do obudowy :P

[ Dodano: 2010-08-19, 21:22 ]
wr340g ma "wbudowaną" antenę, a wr543g już nie?
Awatar użytkownika
Jaco

lecter69 pisze:wr340g ma "wbudowaną" antenę, a wr543g już nie?
Tak jak u mnie w profilu. Ten pierwszy ma antenę dokręcaną a drugi ma wbudowaną.
lecter69 pisze:Także problemem było złe przylutowanie gniazda (chociaż i tak nie wiem co było nie tak).
Może żyły pomyliłeś ;)

U mnie po przeróbce działa znakomicie od pierwszej chwili. Antenę jaką mam do rozsyłania wifi po domu to zmodyfikowana antena niby 12 dBi. Teraz podejrzewam że ma około 8dBi.
Sprawdzałem czy sąsiedzi mogli by mi podkradać neta i okazało się że tak dlatego swoją sieć domową zabezpieczyłem hasłem. Może napiszę że mieszkam w bloku i w mieszkaniach sąsiednich (góra,dół i oba po bokach mojego mieszkania sąsiadujących ścian) sygnał był wyśmienity. Ściany są żelbetonowe co utrudnia rozsyłanie sygnału po innych rejonach mojego bloku.
lecter69

Wiem, że jeden router ma dokręcaną, a drugi zamontowaną na stałe antenę, ale użytkownik key pisał, że w przypadku 340g na PCB jest trochę anteny i czy tak samo nie jest w 543g.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

lecter69 pisze:na PCB jest trochę anteny
Nie troche a cala (druga).
Tu masz zdjecie z bliska - ten "slimak" na lewo od l6.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 72803ada91
Nie pomagam na PW.
lecter69

I zarówno antena na PCB jak i zewnętrzna działają jednocześnie? Sprawdziłem 543g, on też ma tą "antenę" na PCB, a zasięg na niej jest tragiczny.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

I zarówno antena na PCB jak i zewnętrzna działają jednocześnie?
Ewentualnie tak - zalezy od konfiguracji firmware. "Tragiczny" zasieg moze byc zwiazany z ortogonalna pozycja anten nadawczych i odbiorczych.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

lecter69 pisze: a zasięg na niej jest tragiczny.
Ta druga antena to diversity, ona służy tylko do poprawienia obioru. Jak odkręciłeś antenę to jedną anteną wysyłającą sygnał był pin w gnieździe. Używanie routera bez anteny może doprowadzić nawet do spalenia modułu radiowego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
mic

Post autor: mic »

czy ktos moze podac jakis poradnik czy cos, jak wstawic gniazdo do TL-WR340G ?
chetnie zrobilbym taki zabieg aby dodac mocniejsza antene bo sygnal w mieszkaniu mam sredi a router juz jest umiesczony na stale w centralnej czesci mieszkania...

pozdro i dzieki :)
Awatar użytkownika
Jaco

mic pisze:czy ktos moze podac jakis poradnik czy cos, jak wstawic gniazdo do TL-WR340G ?
A po co ci poradnik skoro masz fotki? http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=293279#293279
ODPOWIEDZ