internet radiowy - router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
onti
Początkujący użytkownik forum

internet radiowy - router

Post autor: onti »

Witam.
Proszę o pomoc w konfiguracji routera.
Posiadam router edimax br-6225n.
Mam internet radiowy, dostarczany kablem RP-SMA. Posiadam statyczne IP od mojego dostawcy internetu i niestety również jest filtracja po MAC. Niestety ten router nie pozwala na klonowanie MAC-a w trybie WISP. Przypuśćmy ze na razie nie chcę zmieniac tego MAC-a u dostawcy, więc tryb WISP odpada.
W zasadzie na razie nie musi być rozdzielony internet na dwa komputery. Chodzi mi o to, żeby połączyć się z laptopem, a on nie ma karty bezprzewodowej. Wiem, ze można dokupić karte bezprzewodowa na usb, ale to również wiąże sie ze zmianą maca.
Skoro mam już ten router, to chce go jakoś wykorzystać.

Czy mogę użyć tego routera jako AP Client i połączyć się z siecią mojego dostawcy i potem kablem sieciowym z routera do laptopa. Czy to nie zadziała w ten sposób?
Tylko że w tym routerze w trybie AP Client (Station Infrastructure) nie ma opcji do klonowania Maca, ani podania adresu mojego IP, itp. W jaki sposób to skonfigurować, czy w ogole jest to możliwe? Załączam obrazek z opcjami z routera.

Czy ewentualnie jeśli takie rozwiązanie nie jest możliwe, to można dokupić jakiś inny AP i w tym AP sklonować Mac, a póżniej AP połączyć z tym routerem?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: internet radiowy - router

Post autor: krystianb »

onti pisze:W jaki sposób to skonfigurować, czy w ogole jest to możliwe? Załączam obrazek z opcjami z routera.
W trybie AP client, AP powinien ukrywać własnego mac'a, dostawca widzi wtedy mac karty sieciowej ethernet wszystkie inne parametry też dla niej ustawiasz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
onti

Czyli jeśli dobrze rozumiem, w karcie sieciowej komputera mam zmienić ten Mac, i wpisać adres, brame i inne ustawienia?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krystianb pisze:W trybie AP client, AP powinien ukrywać własnego mac'a,
Niestety wszystkie AP Clienty jakie znam maskują MAC i stąd problem z DHCP komputerów po AP Cliencie. Drugi problem to połączenie WiFi przy filtrowaniu MAC na bazie.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

wojteks pisze:Niestety wszystkie AP Clienty jakie znam maskują MAC
D-Linki "przepuszczały" MACa. Innych nie znam ;)
onti

Czyli w jaki sposób mogę to skonfigurować najprościej?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

onti pisze:Czyli w jaki sposób mogę to skonfigurować najprościej?
Z tym sprzętem co masz to:
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> w PC z kartą WiFi (internetem) na kartę kablową i do tego router jako router albo AP/switch (czyli wyłączone DHCP po stronie LAN i kabel od PC z internetem podłaczony do LAN1)
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ