Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukech
Początkujący użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg

Post autor: lukech »

Witam,
w poniedziałek 26 lipca dotarł do mnie kurier z modemem Axesstel MV410R.
Miejscowość, w której ma działać Orange Freedom Pro to Brzozowica Mała w województwie lubelskim, powiat radzyński.
Oczywiście bez chwili zwłoki zrobiłem wszystko co do mnie należało, jednak po podłączeniu zauważyłem taką rzecz - jeżeli nie dotykam modemu i nie próbuję się łączyć z siecią, to dioda sygnału świeci się na pomarańczowo, co odpowiada około 4 kreskom zasięgu w AxessManagerze. Po próbie połączenia jednak wyskakuje komunikat:
łączenie...
uwierzytelnianie...
I po nieudanej próbie uwierzytelnienia sygnał gaśnie całkowicie na jakiś czas.
Zastanawiam się więc czy sygnał przerywa, jest za słaby czy też może karta SIM jest nieaktywna?
Dodatkowo chciałbym zapytać czy w tej sytuacji przewidywalibyście zastosowanie u mnie anteny zewnętrznej do tego modemu i jeśli tak to na który nadajnik byście go nastawili, bo z tego co się orientuję to w pobliżu są trzy - w Międzyrzecu Podlaskim, w Radzyniu Podlaskim i w okolicach wsi Szaniawy-Poniaty.
Czy po podłączeniu anteny zyskałbym sensowną poprawę sygnału?
Jeśli tak, to na jaką antenę miałbym się zdecydować - Antena FREEDOM CDMA-10 ECO 400-470 MHz model A6910+ 10 m przewodu + wtyk TNC czy Antena FREEDOM CDMA-10 400-470 MHz model A6911 + 10 m przewodu + wtyk TNC czy Antena komunikacyjna 10-elementowa ATK 10/400-470 MHz + 10 m przewodu + gniazdo FME.
Ostatnią sprawą o jaką chciałbym zapytać to możliwość podłączenia modemu do komputera z Vistą na pokładzie. Otóż zauważyłem problem ze sterownikami i przy podłączeniu przez USB jest kłopot. W tej sytuacji modem podłączę pewnie przez USB do komputera z XPkiem a ten z Vistą będzie się łączył przez WiFi... Chyba, że może wśród użytkowników są tutaj osoby które ominęły ten problem w jakiś inny sposób.
Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i przepraszam za trochę przydługą treść, niemniej bardzo zależy mi na uzyskaniu jakiejś pomocy:)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

lukech pisze:poniedziałek 26 lipca dotarł do mnie kurier z modemem Axesstel MV410R.
Może jeszcze nie być aktywna karta SIM/RUIM i stad pozorny brak zasięgu (przypadki wielokrotnie opisywane na forum).
lukech pisze:W tej sytuacji modem podłączę pewnie przez USB do komputera z XPkiem a ten z Vistą będzie się łączył przez WiFi
Tak się nie da, natomiast możesz komputery połączyć po kablu ethernet i WiFi (USB musi zostać wyłączone w routerze przełącznikiem, też wielokrotnie opisane na forum).
Nie pomagam na PW!
jorgensen

Post autor: jorgensen »

Jeśli masz problemy ze sterownikami w Viście po usb to najprawdopodobnie wgrałeś sterowniki pod Vistę 64 bitową.Miałem ten sam problem rok temu,oprogramowanie które dołącza orange do Axesstela MV410R domyślnie instaluje sterowniki pod Vistę 64 bitową,a ja miałem na kompie wersję 32 bitową.Trzeba by było odinstalować oprogramowanie i dodatkowo wykasować sterowniki ręcznie,bo automatycznie nie chcą się wykasować i ponownie zainstalować sterowniki pod wersję 32 bitową.Jeśli chodzi o antenę zewnętrzną to ja mam ATK 10-elementową i sprawuje się bardzo dobrze.Zaletą anteny zewnętrznej jest to,że można ustawić ją w dowolnym miejscu tam gdzie jest najlepszy sygnał.Dodam jeszcze,że sygnał cdma w odróżnieniu od gsm może łapać sygnał z kilku nadajników jednocześnie.Oznacza to,że niekoniecznie antenę trzeba ustawiać na jeden nadajnik.W twoim przypadku ja bym antenę zewnętrzną ustawił na wioskę,prawdopodobnie będzie mniejsze obciążenie nadajnika.Jeśli chodzi o mnie to różnica w szybkości ściągania danych między anteną własną modemu,a anteną zewnętrzną wynosi około 80 procent,natomiast przy wysyłaniu danych jest jeszcze większa i wynosi około 5 razy szybciej.Wykaz nadajników cdma znajduje się na http://mapa.btsearch.pl/ Ktoś pytał czy dwie anteny podłączone do Axesstela MV410R coś więcej dają niż jedna-otóż nic więcej nie dają,sprawdzałem to osobiście,absolutnie dwie anteny nic więcej nie dają niż jedna zewnętrzna podłączona do złącza TX/RX0.
lukech

Post autor: lukech »

Dziękuję za odpowiedzi:)

Rzeczywiście, w tym momencie wszystko się zgadza. Po kilku dniach karta SIM/RUIM została aktywowana, problemy ze skaczącym zasięgiem zniknęły.

Obecnie modem podłączony jest do komputera kablem sieciowym i po odpowiednim skonfigurowaniu sieci bezprzewodowej wszystko działa bez zarzutu.

Co do anteny, zdecyduję się chyba na jej zakup, gdyż obecnie dioda sygnału świeci się stale na pomarańczowo, aczkolwiek wybiorę prawdopodobnie antenę: Antena FREEDOM CDMA-10 ECO 400-470 MHz model A6910+ 10 m przewodu + wtyk TNC.
Kwestia sterowników na Viście - instalowałem od początku te 32bitowe, ale możliwe, że rzeczywiście jest z tym jakiś kłopot. Niemniej, nie zamierzam już używać kabla USB, więc na razie podaruję sobie próby rozstrzygania tego problemu.

Jedyna rzecz, która w tym momencie budzi moje wątpliwości to kwestia zamontowania tej anteny - czy oprócz zakupu jej samej muszę zaopatrzyć się w dodatkowe maszty/mocowania itp.? Podejrzewam, że tak, ale może ma ktoś z tym jakieś doświadczenia i mógłby w kilku prostych słowach streścić co zrobić aby łatwo i szybko zamontować antenę do ściany lub na dachu domu. Prosiłbym też o wskazanie, który produkt (nazwa lub link) by się do tego nadawał.

Pozdrawiam:)
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

http://www.dipol.com.pl/uchwyt_antenowy ... _E8728.htm
Do wyboru-do koloru :) ja antenę mam na takim uchwycie , przymocowaną wkrętami do krokwi na szczycie domu-na mocowanie do jakiegoś masztu nie starczyło mi 10m kabla.
A i korzystając z okazji,i ja zapytam-co myślicie o tej antenie http://www.dipol.com.pl/antena_trans-da ... 742020.htm :szok: mam w okolicy 3 BTS może lepiej by było z taką anteną,a nie kierunkową ustawioną na oko. ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

onimusza666, przy tej dookólnej nie wiem czy w przypadku obciążeń różnych w poszczególnych stacjach nie zacząłby Ci skakać zasięg co powodowałoby niestabilność połączenia.
Takie moje zdanie.

A i cena trochę nie teges. :roll:
784,19 PLN
jorgensen

Ja myślę że przy trzech nadajnikach i antenie dookólnej sygnał nie powinien skakać,przynajmniej teoretycznie,a antena faktycznie trochę droga.Warto poczytać tutaj http://www.internetowo.net.pl/technologia-cdma
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jorgensen pisze:Ja myślę że przy trzech nadajnikach i antenie dookólnej sygnał nie powinien skakać,przynajmniej teoretycznie
A oddychanie komórek?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Ragnarokma

Post autor: Ragnarokma »

Witam,
Niedawno kupiłem sobie internet orange. Pierwszego dnia śmigało wszystko w porządku, pobierało 100kb/s. Na 2 dzień zaczeło się psuć, prędkość spadła do 10kb/s, sygnał co chwile znika. Kupiłem antene, ale z nią jest podobnie. Da się coś zrobić, żeby ten sygnał nie znikał? (przekaźnik mam około 5km ode mnie, pomiędzy jest las, ale sam przekaźnik jest umieszcony na wzniesieniu). Dodam, że sąsiadom, którzy są dalej od przekaźnika o około 100m wszystko działa ok, nie zrywa im połączenia. Błagam o pomoc:)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Orange Freedom Pro masz - tak ? Nie mylisz przypadkiem jednostek kb/s z KB/s ? Sprawdź jaką masz teraz prędkość łącza pobierając plik z serwera www.noc.gts.pl - transfer powinien być widoczny w KB/s. Wygląda to na limit.
Ragnarokma

Post autor: Ragnarokma »

Mi bardziej chodzi o to, że sygnał ciągle znika, prędkość już mi nie jest tak mocno potrzeba, bardziej potrzebuje łącza, które będzie stabilne:) Limit raczej to nie jest, mam neta od 5 dni, więc max 1gb transferu zużyłem przez ten czas, a można 3gb

PS. Tak, to miało być KB/s:)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Ragnarokma pisze:, mam neta od 5 dni, więc max 1gb transferu zużyłem przez ten czas, a można 3gb
Limit jest przyznawany proporcjonalnie do dni okresu rozliczeniowego i w pierwszym krótszym okresie jest go znacznie mniej niż 3GB.
Nie pomagam na PW!
jorgensen

Zjawisko oddychania komórek istnieje oczywiście,ale przy trzech nadajnikach nawet gdyby jeden nadajnik tracił zasięg pod wpływem obciążenia,to z pozostałych dwóch nadajników nadal ściągam dane,więc raczej tutaj powinna być jeszcze większa stabilizacja sygnału niż przy ustawieniu anteny na jeden obciążony nadajnik,ale mogę się też mylić.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

jorgensen pisze:to z pozostałych dwóch nadajników nadal ściągam dane,
:szok: Możesz być zalogowany tylko do jednego sektora jednej stacji, nie da rady z 2 na raz.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

Jak sprawdzić czy dany nadajnik (stacja bazowa (?)) jest aktywny?
Niecały kilometr od domu w linii prostej mam nadajnik CDMA. W telefonie niby zasięg jest pełny, ale czy CDMA jest aktywne?
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Procio pisze:W telefonie niby zasięg jest pełny, ale czy CDMA jest aktywne?
Za pomocą telewizora marki Neptun czy Rubin, tudzież mini TV kineskopowego (takiego srebrnego, chyba 5'' B&W).
I najlepiej do tego antena "siatkowa" (szerokopasmowa synfazowa) z jak najtańszym i jak najmocniejszym wzmacniaczem :hyhy:
Taki zestaw na kanale 21 wykryje obecność CDMA z bliskiej odległości, dając efekt mory na ekranie.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Połączyłem się i chyba stacja bazowa jest aktywna.

Poziom sygnału wynosi -61dBm - to dużo czy mało?
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Poziom sygnału wynosi -61dBm - to dużo czy mało?
Dużo.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Procio pisze:-61dBm - to dużo czy mało?
Można powiedzieć, że mieszkasz w bts'ie.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Dużo.
krystianb pisze:Można powiedzieć, że mieszkasz w bts'ie.
O.o No to teraz wiem na pewno, że ten BTS jest aktywny ;)
W dodatku chyba nie jest za bardzo obciążony, z czego bardzo się ciesze.

Dziękuje za odpowiedzi.

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-08-20, 21:39 ]
Poprawa cytatów
Ostatnio zmieniony 2010-08-20, 20:38 przez Procio, łącznie zmieniany 1 raz.
docentpl

Post autor: docentpl »

Witam serdecznie,
Szukam informacji dotyczących wpływu wysokości umieszczenia anteny kierunkowej dla CDMA 450 Mhz na jakość sygnału. Mam problem bo odbiornik Anydata ( ADU-635WA) jest w lesie i brak jest w nim dobrej diagnostyki. Testuję antenę kierunkową na kominie 2 m ponad dach około 10 m npg oraz 10 km do stacji.
piotrek2308
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: piotrek2308 »

Ile osób jest w stanie przyjąć tak technologia na jeden sektor aby każdy miał ten 1 mega.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

piotrek2308 pisze:Ile osób jest w stanie przyjąć tak technologia na jeden sektor aby każdy miał ten 1 mega.
3
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

piotrek2308 pisze:aby każdy miał ten 1 mega.
3 na nośną. Jak orange odpali wszystkie 3 nośne to łącznie 9 (oczywiście rozważam przypadek kiedy wszyscy są nałogowymi ssaczami) Tylko że w tej chwili orange nie limituje prędkości do 1Mb i na pustym BTSie można mieć i 3.1Mb.
Awatar użytkownika
Brylant19

Post autor: Brylant19 »

Wiec przepustowość takiej stacji wynosi tylko 9Mb?? :szok:
pewny jestes ze tak malo? :dobani: :dobani: :dobani:
Ostatnio zmieniony 2010-09-17, 11:37 przez Brylant19, łącznie zmieniany 1 raz.
piotrek2308

Post autor: piotrek2308 »

krystianb pisze:Tylko że w tej chwili orange nie limituje prędkości do 1Mb
Na pewno. Umnie na wsi jak zakładałem kilku osobom to więcej jak 1 Mb nie osiągneli. Nawet tak dokładnie to 1 Mb
krystianb pisze:3
To fatalnie myślałem że z 20.
Aktualnie gdzieś tak 6 osób ma OFP z mojej wsi ale mają tylko 3gb i raczej nic nie ściągają.
Ostatnio zmieniony 2010-09-17, 11:59 przez piotrek2308, łącznie zmieniany 1 raz.
mały73
Stały użytkownik forum

Post autor: mały73 »

krystianb pisze:Tylko że w tej chwili orange nie limituje prędkości do 1Mb
Od ok. miesiąca już to się zmieniło. Bynajmniej w mojej okolicy. Jest limit do 1Mb.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

mały73 pisze:Od ok. miesiąca już to się zmieniło.
Czyżby się wzięli do roboty, może to przygotowanie do "podniesienia" prędkości do 2Mb. Niedługo będę miał okazję sprawdzić.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

mały73 pisze:Od ok. miesiąca już to się zmieniło.
To niedobrze, mam nadzieję, że u mnie nic się nie dzieje ;)
krystianb pisze:przygotowanie do "podniesienia" prędkości do 2Mb.
Tzn. że Orange zamierza podnieść limitowanie prędkości z 1Mb do 2Mb? :roll:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Procio pisze:Tzn. że Orange zamierza podnieść limitowanie prędkości z 1Mb do 2Mb? :roll:
Nie. CDMA miało/jest limitowane do 1 mbps podobnie jak Play. I mają to zwiększyć.
ODPOWIEDZ