Fabryczny kabel od modemu i przerwy w sygnale

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
etisone
Początkujący użytkownik forum

Fabryczny kabel od modemu i przerwy w sygnale

Post autor: etisone »

Witam mam pytanie dotyczące fabrycznego kabla (z dwoma USB). Czy jeżeli nim podłącze modem to łączę będzie stabilniejsze i nie będzie gubić pakietów? Gdzieś czytałem ze ponoć ma to jakiś wpływ dlatego chce mieć pewność. I nie wiem czy zacząć go szukać hehe. Aktualnie mam podpiętym na jakimś innym kablu z jednym wyjściem USB.

P.S prosiłbym o szybka odp. :)
Ostatnio zmieniony 2010-08-20, 22:43 przez etisone, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Fabryczny kabel od modemu i przerwy w sygnale

Post autor: rio bravo »

Wskazany jest przewód z dwoma wejściami USB do komputera, ale nie ma gwarancji, że to rozwiąże twój problem. Przewody takie też są stosowane w dyskach przenośnych USB, może jakiś znajomy ma, , pożyczysz i wypróbujesz czy będzie lepiej.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

etisone Chodzi w tym głównie o zasilanie. Zawsze warto mieć ten podwójny kabel. A z gubieniem pakietów to róznie. Może na początek warto zaktualizowac firmware.
etisone

Ok dzięki. Próbowałem już wszystko żeby zminimalizować gubienie pakietów np. dial up , wgrywanie nowych firmware i auto connect. niestety problem jest nadal. Idę szukać kabla :D. Myślę tez czy zmienić modem na telefon Nokie N95 8gb

*Aha dodam ze zasięg mam na full 5 kresek. tyle ze Edge no ale nie powinno mi chyba gubić pakietów...
Ostatnio zmieniony 2010-08-20, 20:40 przez etisone, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: rio bravo »

etisone pisze:Myślę tez czy zmienić modem na telefon Nokie N95 8gb
Mam ten telefon i czasami go używam, ale na dłuższą metę nie ma sensu, bateria długo nie wytrzyma na HSDPA. Gubienie pakietów z playem mi się kojarzy, masz playa?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

etisone pisze:Czy jeżeli nim podłącze modem to łączę będzie stabilniejsze i nie będzie gubić pakietów?
Nie. Ten kabel ma zapobiec "nie dzialaniu" modemu na zlaczu USB ktore nie spelniaja specyfikacji USB (tzn. nie maja wydolnosci pradowej => 500 mA) - ale sam gwalci ta spec.

W praktyce czesto blisko lezace siebie porty USB sa zabezpieczane przez wspolny polyfuse o wartosci nominalnej 1A..2A (w zaleznosci czy zabezpiecza 2 czy 4 porty), przez co te kabelki to tylko "pic na wode". Zeby spelnialy swoje zadanie musza byc podlaczone w mozliwie oddalone od siebie porty. Czesto tez przekroj zyl w tych kablach jest tak maly, ze mimo iz czerpia prad z dwoch gniazd, spadek napiecia nie pozwala zeby urzadzenia funkcjonowaly poprawnie.

BTW: Modemy USB czesto pracuja "wewnetrznie" z 2.5V lub 3.3V. Gdybys mial problem z zasilaniem, modem nie pracowal by wcale lub resetowal sie przez co chwile.
Ostatnio zmieniony 2010-08-20, 20:55 przez key, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pomagam na PW.
etisone

rio bravo pisze:
etisone pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Mam ten telefon i czasami go używam, ale na dłuższą metę nie ma sensu, bateria długo nie wytrzyma na HSDPA. Gubienie pakietów z playem mi się kojarzy, masz playa?
Aha to Nokie sobie odpuszczę. Nie mam Iplus

[ Dodano: 2010-08-20, 21:45 ]
key pisze:<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Hmm a mogę zrobić tak ze jeden USB podepnę do PC a drugi do gniazdka? mam przejściówkę z USB na gniazdko dlatego pytam.

[ Dodano: 2010-08-20, 21:48 ]
No i czy są jeszcze jakieś sposoby aby zapobiec gubieniu pakietów? o ile wiem anteny pod ten modem nie podłącze...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-08-20, 23:05 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-08-20, 22:04 przez etisone, łącznie zmieniany 2 razy.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

etisone pisze:Hmm a mogę zrobić tak ze jeden USB podepnę do PC a drugi do gniazdka?
Jak chcesz sobie kupic nowa plyte glowna, to mozesz. Ja bym nie ryzykowal. Jesli juz uparles sie na zewnetrzne zasilanie, to kub HUB do USB z zewnetrznym zasilaczem.

Ale: po co chcesz podpinac dodatkowe zasilanie do modemu, skoro dziala poprawnie (znaczy nie resetuje sie ani nie zawiesza)?

W sprawie gubiacych sie pakietow sprawdz jakie masz pingi do nastepnego punktu (traceroute na n.p. google.pl i potem pingi na kolejne kompy ktore pokazal trace).
Nie pomagam na PW.
etisone

Nie modem ani się nie resetuje ani nie zawiesza nic z tych rzeczy. a co do pingów to dam listę:
Round trip time to 74.125.227.16: 8 ms
Round trip time to 74.125.227.16: 6 ms
Round trip time to 74.125.227.16: 7 ms
Round trip time to 74.125.227.16: 10 ms
Round trip time to 74.125.227.16: 8 ms

Average time over 10 pings: 8.1 ms

Myślałem ze może tez są jakieś przeciążenia dużo osób itp. sprawdzę przez top_netinfo moc sygnału z ciekawości

*W Top_Netinfo pokazało tak --> -51dBm , 100% , CSQ 31 za bardzo się na tym nie znam
czy wszytko tu gra? czy jest źle?

*Dodam ze w godzinach rannych działa praktycznie idealnie. Nie gubi pakietów może zdarzy się 1-2 razy na godzinie ze na chwile przerwie i puszcza po chwili.
Dzis kupie karte Orange i sprawdzę jak on tu działa w EDGE. Wiem ze mam tu CDMA ale modemy z CDMA są drogie.

*Ehh dalej gubię pakiety... nawet z tym kablem z dwoma końcówkami USB. Już nie wiem co robić

*Kupiłem kartę Orange i 0 gubienia pakietów 0!!!!!!! i tez zasięg na maxa :D:D:D nie wiem o co chodzi z plusem zapchany czy co. Ale niestety mam umowę z plusem.. a tak muszę dokupować doładowania do Orange dodatkowo
ODPOWIEDZ