Wymiana modemu czy kupno anteny zewnetrznej?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bartek28124683
Początkujący użytkownik forum

Wymiana modemu czy kupno anteny zewnetrznej?

Post autor: bartek28124683 »

Witam wszystkich, aktualnie mam modem Huawei E169, problem polega na tym ze tylko w jednym pokoju mam HSDPA (reszta domu tylko EDGE), internet jest w Plusie, mieszkam w Rzezawie (kolo Bochni). Czy problem z zasiegiem moze rozwiazac zewnetrzna antena czy trzeba wymienic modem? proze zaproponowac mi konkretne model anteny lub modemu ktory moglby rozwiazac moj problem, do ok 360 zl.

Z gory dziekuje za pomoc
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Wymiana modemu czy kupno anteny zewnetrznej?

Post autor: krystianb »

Kup router z gniazdem usb, postaw go tam gdzie jest zasięg. Jeszcze i na antenę z cybertech'a wystarczy te 360zł.
W ten sposób nie będziesz uwiązany kablem i będziesz miał zasięg wifi w całym domu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
bartek28124683

Post autor: bartek28124683 »

A moglbys podac jakis konkretny model? Ja nie mam pojecia w tych sprawach, zalezy mi tez na liczeniu transferu.
Ostatnio zmieniony 2010-08-20, 21:02 przez bartek28124683, łącznie zmieniany 1 raz.
lechowiec
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: lechowiec »

W kwestii anteny, ja brałem od Cybertecha z allegro 17 dbi + 10 metrów kabla + konektor, Tobie spokojnie starczy mniejsza np 15 dbi, ale to do komfortowej pracy. Podejrzewam, że wystawisz byle patyk za okno i też zasięg będzie:). Na Cybertechu świat się nie kończy, ale jak byś był zainteresowany to w moich postach jest gdzieś parę zdjęć tej anteny.

Z routerów ja używam asusa WL-500gp, ale to drogi wynalazek i trzeba zmienić firmware i nie każdy chce się w to bawić. Są tańsze, działające po zdjęciu z półki sklepowej. Poczytaj o edimaxie, jest chyba nawet na forum w reckach. Jak ze zliczaniem transferu to nie pomogę, korzystam z liczydła u operatora:)
McRap1972

Post autor: McRap1972 »

Ja używam Edimaxa 3G-6200n. Prosta konfiguracja, wi-fi w całym mieszkaniu na max. Polecam.
iplus 75 / Huawei E1820/Edimax 3G-6200N
ODPOWIEDZ