[NEWS] 1Gb dla klienta indywidualnego

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

[NEWS] 1Gb dla klienta indywidualnego

Post autor: krystianb »

Od pierwszego września dialog zacznie oferować łącza (do) 1Gb/s, po łączach światłowodowych. Oczywiście "zasięg" usługi będzie bardzo ograniczony, ale szczęśliwcy będą mogli korzystać za 59zł miesięcznie :szok: , nawet jeśli nie da się uzyskać całego gigabita i tak jest bardzo tanio, bo (do) 120Mb/s u konkurencji kosztuje 3 razy więcej.

Nasuwa mi się tylko jedno pytanie, do czego tak właściwie ma służyć łącze o takiej przepustowości? Ładowania całego filmu na YT w 1s, przeglądania stron przy których i tak nie zauważy się różnicy w prędkości ładowania, pobieranie linuxów po p2p? A może do czegoś całkiem innego?

Źródło: Telepolis
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: [NEWS] 1Gb dla klienta indywidualnego

Post autor: Patryk »

To po prostu będzie sieć MAN z wyjściem do Internetu z overbookingiem 1/100 :hyhy:
UPC 120 też dobrze działa wtedy, gdy się ciągnie p2p w ramach tego samego miasta a najlepiej własnej sieci operatora, lub ruch w Internecie jest niewielki.

[ Dodano: 2010-08-22, 14:27 ]
krystianb pisze:Ładowania całego filmu na YT w 1s
Zapomnij.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

krystianb pisze:Nasuwa mi się tylko jedno pytanie, do czego tak właściwie ma służyć łącze o takiej przepustowości?
To są łącza dla zwykłych torrenciarzy... I uważam, że ten net nie będzie używany do niczego innego jak samo p2p.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

krystianb pisze:do czego tak właściwie ma służyć łącze o takiej przepustowości?
A do czego sluza paski na dresie?

Dokladnie: do popisu przed kolegami. Siedze w tej chwili na poczciwych 32 Mbit/s (bylo tansze od poprzedniego DSL z 6 Mbit/s) i w praktyce nie widze zadnej zauwazalnej roznicy.
Nie pomagam na PW.
luckd
Stały użytkownik forum

Post autor: luckd »

A mi się marzy 1Mb/s w mojej wiosce.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Mam znajomych w Aleksandrowie Łódzkim u których Dialog testuje te usługę od początku wakacji. W wielkim skrócie działa to tak szybko że nie bardzo jest skąd cokolwiek pobierać żeby wysycić łącze. Także ich laptop (całkiem wypasione Lenovo) nie daje sobie rady. Popularne testy (speedtest, itp.) pokazują jakieś bzdury. Z noc.gts.pl transfer waha się miedzy 200-700Mbps (i nie jest to zależne od pory dnia).
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

alias pisze: Z noc.gts.pl transfer waha się miedzy 200-700Mbps (i nie jest to zależne od pory dnia).
700 to i tak strasznie dużo, bo bardzo ogranicza ten test dysk twardy. Dobry dysk twardy 7200 2.5" to ma średnią prędkość 60-70MB/s i to tu jest ograniczenie...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

alias pisze:W wielkim skrócie działa to tak szybko że nie bardzo jest skąd cokolwiek pobierać żeby wysycić łącze.
Np. Torrenty i tylko porządne trackery . Moze jeszcze Flashget i pobieranie partów z rożnych mirrorów.
alias pisze:Także ich laptop (całkiem wypasione Lenovo) nie daje sobie rady.

Tutaj potrzebny jest RAID na dyskach desktopowych 7200 rpm , choć nie jestem pewnien czy sobie poradzi .
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

krystianb pisze:Oczywiście "zasięg" usługi będzie bardzo ograniczony, ale szczęśliwcy będą mogli korzystać za 59zł miesięcznie :szok:
Pewnie będzie to po e-Wro we Wrocławiu leciało.
Gigabitowe karty, albo podciągną z piwnic zainteresowanym światełko z media konwerterem.
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Adamusek xD »

marens pisze:Gigabitowe karty, albo podciągną z piwnic zainteresowanym światełko z media konwerterem.
Neee... światełko do domciu.. pasywna sieć optyczna (PON). Liczba urządzeń aktywnych na linii operator-klient jest bardzo ograniczona.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Pijo pisze: Tutaj potrzebny jest RAID na dyskach desktopowych 7200 rpm , choć nie jestem pewnien czy sobie poradzi .
Jest rozwiązanie. ;)

RAM Dysk czyli jak mieć namiastkę SSD (FF+7)

Prędkość mojego RAM Dysku wyszła średnio 2843MB/s. Nie pomyliłem jednostek. ;)
ODPOWIEDZ