Oddasz gdy tylko okaże się że nie ma sygnału. Niby po co miałbyś trzymać zestaw do końca umowy? A kosztów nie zwracają, bo żadnych nie ponosisz. Opłata aktywacyjna jest doliczana do pierwszej faktury, a faktury nie otrzymasz jeśli net nie działa. Jeśli skorzystasz z usług monterów to również im nic nie musisz płacić jeśli okaże się że nie ma u Ciebie zasięgu.Lidzet98 pisze:Ale w sensie że oddam po końcu umowy czy wcześniej? I czy zwrócą mi koszty to najważniejsze
Era WiMax - Recenzja, testy
Moderator: Moderatorzy
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Era WiMax - Recenzja, testy
- Brylant19
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Witam
Nie wiecie gdzie najblizej mojej miejscowosci (Gzów , Łodzkie) moze znajdowac sie BTS z nadajnikiem WiMaxa Ery...??
Na okolo mnie sporo Btsow ale nie mam pojecia na ktorym moze wsiec Wimax..
PS
Dzwonilem do Ery zeby zapytac czy jestem w zasiegu to gosc najpierw powiedzial ze nie bedzie zasiegu a po chwili zaczal sie wachac i powiedzial ze z mapki wynika jest na granicy i jest szansa na zasieg... i ze jak sie zdecyduje to powinni przyjechac zobaczyc..
Za 2miesiace konczy mi sie ajplus i mysle co wziac..
Bede wdzieczny za pomoc:)
Nie wiecie gdzie najblizej mojej miejscowosci (Gzów , Łodzkie) moze znajdowac sie BTS z nadajnikiem WiMaxa Ery...??
Na okolo mnie sporo Btsow ale nie mam pojecia na ktorym moze wsiec Wimax..
PS
Dzwonilem do Ery zeby zapytac czy jestem w zasiegu to gosc najpierw powiedzial ze nie bedzie zasiegu a po chwili zaczal sie wachac i powiedzial ze z mapki wynika jest na granicy i jest szansa na zasieg... i ze jak sie zdecyduje to powinni przyjechac zobaczyc..
Za 2miesiace konczy mi sie ajplus i mysle co wziac..
Bede wdzieczny za pomoc:)
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tutaj masz wykaz pozwoleń gdzie są stacje m.in. WiMax Ery i Netii.
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Z wykazu pozwoleń radiowych w służbie stałej wynika że najbliższy BS Wimaksa znajduje się na kominie mleczarni przy ul. Sobieskiego w Skierniewicach. Oto zdjęcia tego komina:
http://commondatastorage.googleapis.com ... 749113.jpg
http://commondatastorage.googleapis.com ... 748827.jpg
To 15 km w linii prostej, ale jeśli będzie bezpośrednia widoczność to będzie można zestawić link bez problemu. Spróbuj wypatrzeć ten komin ze swojego domu za pomocą lornetki.
http://commondatastorage.googleapis.com ... 749113.jpg
http://commondatastorage.googleapis.com ... 748827.jpg
To 15 km w linii prostej, ale jeśli będzie bezpośrednia widoczność to będzie można zestawić link bez problemu. Spróbuj wypatrzeć ten komin ze swojego domu za pomocą lornetki.
- Brylant19
raczej cięzko bedzie o bezpośrednia widocznosc kominu... Moja miejscowosc jest troche w dołku wiec z tego co widze jak piszecie to moze byc problem... No nie wiem moze zamowie tych chłopakow niech przyjada i zobacza... chyba nic nie strace, a moge zyskac bo z ajplusem ciezko życ w zgodzie z EDGE.... A Polsat tez postawil stacje w Sk-c i tez jestem na skraju zasięgu na ich mapce a mam nadzieje ze lepszy zasieg maja te WiMaxy....
Ach ciezko....
Ach ciezko....

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Wimax ma mniejszy zasięg niż UMTS900, w dodatku w przypadku większych odległości wymagana jest widoczność optyczna ze stacją bazową.
Na 15 km bez widoczności nie zadziała na pewno.
Na 15 km bez widoczności nie zadziała na pewno.
- Brylant19
Czyli mowisz ze nie ma szans?? trudno...
A w CP tez mam taka sytuacje ciezka naokoło mnie jest zasieg ale tez juz sie niby konczy... kurde nie wiem....
A w CP tez mam taka sytuacje ciezka naokoło mnie jest zasieg ale tez juz sie niby konczy... kurde nie wiem....

-
- Użytkownik forum
Na jakiej wysokości macie zamontowane ODU?
-
- Stały użytkownik forum
Słuchajcie tego.
Przed chwilą dzwoniłem do Ery pytać się o Wimaxa i powiedzieli mi, że usługa ta została wstrzyzmana do odwołania. Co się dzieje ?
Przed chwilą dzwoniłem do Ery pytać się o Wimaxa i powiedzieli mi, że usługa ta została wstrzyzmana do odwołania. Co się dzieje ?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Też nie wiem o co chodzi, ale ponoć od dzisiaj na terenie całego kraju, nie można zamawiać WiMAX'a od Ery.neon pisze:Co się dzieje ?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Transmisji brak pewnie...sp6huk pisze:Też nie wiem o co chodzi, ale ponoć od dzisiaj na terenie całego kraju, nie można zamawiać WiMAX'a od Ery.
-
- Użytkownik forum
lulz. A co, jeśli już zamówiłem wimaxa?
-
- Użytkownik forum
Co to znaczy brak transmisji? Jeśli jestem użytkownikiem wimaxa, to mam prawo się martwić? OStatnio zauważyłem lekkie obniżenie jakości usługi(Czasem utraty pakietów) ale ogólnie wszystko działa)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
sobpiotr27 wygląda na to, że wykorzystali swoje możliwości i nie chcą podłączać więcej żeby drastycznie nie spadła jakośc usługi.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Problem z dostępnością wolnych zasobów transmisyjnych w sieci.sobpiotr27 pisze:Co to znaczy brak transmisji?
Na to "chorują" wszyscy operatorzy komórkowi (w najmniejszym stopniu Orange).
A najpierw trzeba przecież obsłużyć ruch, który generuje największy zysk, czyli głos i dane pakietowe via GSM/UMTS.
-
- Stały użytkownik forum
No to WiMAXA od Ery już sobie moge wybić z głowy.
-
- Użytkownik forum
Zamówiłem tego wimaxa, na dniach miał przyjść do mnie kurier z umową, a tu takie coś. Jednak mam nadzieje, że jednak mi się uda...
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
neon czekaj, może coś się zmieni.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Skończył się liczba licencji na centralny kontroler sterujący stacjami bazowymi, a negocjacje na zakup następnych nie zakończyły się bo Alvarion walnął cenę która okazała się przysłowiowym kubłem zimnej wody.neon pisze:Słuchajcie tego.
-
- Użytkownik forum
To jak, odpowie ktoś?Na jakiej wysokości macie zamontowane ODU?

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A jakie to ma znaczenie ?To jak, odpowie ktoś?
-
- Użytkownik forum
Pytam, bo gdy zamawiałem wimaxa, to pan powiedział, że musi się znajdować na wys. 10m. Więc musiałbym zamontować maszt na kominie, a wolałbym nie. 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Około 5m nad ziemią, na ścianie domu.wfdd pisze:Na jakiej wysokości macie zamontowane ODU?
Jak jest widoczność ze stacją bazową, to nie ma różnicy gdzie zamontujesz. Cociaż zbyt nisko też nie powinno być, bo pod kątem 45* w odległości 5 m ODU nie powinno mieć żadnych przeszkód. Jeśli będzie wisiało np. metr nad ziemią to tą przeszkodą będzie właśnie ziemia. Nie mówiac o tym że transmisje skutecznie może utrudnić np. zaparkowany samochódwfdd pisze:Pytam, bo gdy zamawiałem wimaxa, to pan powiedział, że musi się znajdować na wys. 10m. Więc musiałbym zamontować maszt na kominie, a wolałbym nie.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2010-08-21, 14:43 ]
Też mi się tak wydaje bo gdyby stacje bazowe się przeciążały to pojedynczo a nie nagle wszystkie w całym kraju. Poza tym u mnie wciąż działa bez najmniejszego zarzutu więc stacja na pewno nie jest przeciążona.alias pisze:Skończył się liczba licencji na centralny kontroler sterujący stacjami bazowymi, a negocjacje na zakup następnych nie zakończyły się bo Alvarion walnął cenę która okazała się przysłowiowym kubłem zimnej wody.
-
- Stały użytkownik forum
Czyli że mogą dojść do porozumienia i WiMAX będzie nadal dostępny ?
Tylko kiedy.
Tylko kiedy.

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Przecież to jest tylko przypuszczenie. Nie wiemy co tak naprawdę spowodowało że Era nie przyjmuje nowych abonentów.neon pisze:Czyli że mogą dojść do porozumienia i WiMAX będzie nadal dostępny ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Może najzwyczajniej mają awarię systemu przyjmowania zgłoszeń, czy sprawdzania zasięgu i wysyłali za dużo sprzętu do miejsc bez szans na zasięg.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Ja od jakiegoś czasu zaobserwowałem znaczne obniżenie jakości Wimaxa. W godzinach wieczornych(ale czasem nie tylko) olbrzymie wahania pingów(jitter), utraty pakietów, co za tym idzie lagi w grach online;/ parametry połączenia dobre.
-
- Użytkownik forum
a jak to jest gdy podpisuje umowe w salonie? sprzet odbiore od razu? i jak to jest ze wysylaja sprzet kurierem tam gdzie praktycznie nie ma szans na zasieg? przeciez w formularzu podaje sie adres?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ile razy już było, w salonie to sprzedawcy zrobią oczy jak 5 złotówki i usilnie będą chcieli sprzedać BC bo o wimaxie nawet nie słyszeli.yass pisze:a jak to jest gdy podpisuje umowe w salonie?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- SowaTM
- Początkujący użytkownik forum
Niestety informacje się potwierdziły. Na moje pytanie o dostępności WiMaxa taką dostałem odpowiedź:
Witam
Dziękuję za nadesłaną korespondencję.
Uprzejmie informuję, że z dniem 20.08.2010 wstrzymana została sprzedaż usługi Era Internet Stacjonarny WiMAX.
Taka jest dziś polityka firmy. Decyzja jest podjęta do odwołania, więc w każdej chwili ta oferta może powrócić.
Mam nadzieję ,że powyższe informacje okażą się pomocne.
z pozdrowieniami
R... P...
Biuro Obsługi Abonenta sieci Era
[email protected]
http://www.era.pl
niniejsza wiadomość dotyczy:
nr sprawy 189-H-478/08/2010
Mail z dnia 28.08.2010 r.
Jeśli zdecydują się Państwo na ponowny kontakt prosimy o niekasowanie historii korespondencji. Przyspieszy to udzielenie odpowiedzi. Dziękujemy.
Polska Telefonia Cyfrowa Sp. z o.o., siedziba: Al. Jerozolimskie 181, 02-222 Warszawa, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m. st. Warszawy. XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 29159, NIP 526-10-40-567, REGON 011417295, Kapitał zakładowy 471 mln złotych
Ostatnio zmieniony 2010-08-29, 20:01 przez SowaTM, łącznie zmieniany 1 raz.