internet radiowy prosze o pomoc

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dominq
Początkujący użytkownik forum

internet radiowy prosze o pomoc

Post autor: dominq »

Witam, chcialabym poprosic o porade. Jestem absolutnie zielona w tworzeniu sieci wiec nie wiem nawet jak sie zabrac za to z czym chce sobie poradzic. Do mojego domu dostarczany jest internet droga radiowa. Chcialabym w obrebie domu miec dostep do internetu za pomoca karty WiFi w moim laptopie. Internet odbieram za pomoca anteny kierunkowej i od niej poprowadzony jest kabel podlaczony do kosci zasilanej z gniazdka, do tej samej kosci podlaczony jest scrossowany kabel ktory podlaczony jest do mojego komputera. Pytanie jest nastepujace: jakiego urzadzenia potrzebuje by internet z kabla mogl przechodzic do mojego komputera poprzez WIFI. Czy wystarczy tylko acces point czy moze powinnam miec bezprzewodowy router? Moze pytanie wyda sie smieszne ale ja doprawdy nie wiem, nie mialam nigdy mozliwosci przetestowania takich urzadzen. Dziekuje za ewentualna odpowiedz. :oops:
monkey see monkey do
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: internet radiowy prosze o pomoc

Post autor: morion »

kup ovislinka 5460 i ustaw w tryb AP, połacz tym kabelkiem od tej "kości" ;)) ovislink ma dwa wyjscia rj45 więc jedno będzie zajęte przez ten w/w kabelek a drugi możesz podłączyć kompa stacjonarnego :)
jutro to dzis... tyle że jutro :)
dominq

czyli access point?

wiec to czego potrzebuje to access point? kabel dochodzacy do kosci jest pod napieciem, wychodzacy idzie do kompa. mam rozumiec ze kabel od anteny podlaczam do acess pointa i to nie musi byc koniecznie urzadzenie ovislinka?
monkey see monkey do
Awatar użytkownika
morion

nie wiem co wg ciebie znaczy "kość" ale skoro do niej podłaczony jest prąd to pewnie z zasilacza ;) a skrętka czyli ten scrossowany kabel ma iść do accesspointa, który bedzie nadawał sygnał na mieszkanie
dominq

Gdybym wiedziala jak sie to nazywa to z pewnoscia podalabym nazwe. dziekuje ze mi pomagasz a jesli domyslisz sie co to za kosc to juz podaje opis:D Kosc to naprawde wyglada jak kostka ma dwa wejscia rj45 z czego jedno jest pod napieciem z kostki wychodzi maly kabel ktory podlacza sie za pomoca zasilacza do pradu.(nie chcialam podawac nazwy switch bo to chyba nie jest switch). Moj problem jest tylko taki czy wystaczy mi zwykly access point np. ten ktory podales czyli ovislinka czy potrzebuje routera. i prosze nie irytuj sie ale gdybym wiedziala to bym nie pytala. dzieki jeszcze raz.
monkey see monkey do
Awatar użytkownika
morion

dobra... nie wnikajmy w ta kostkę ;) wystarczy AP, router nie będzie konieczny gdyż ten AP jest przezroczysty dla sieci więc nie będzie problemów z maskowanie mac czy inne historie... ogólnie można stosować bez problemu...
Awatar użytkownika
MimperNet

Post autor: MimperNet »

Ta "kostka" służy do zasilania urządzenia przy antenie za pomocą kabla ethernet (Power over Ethernet - PoE, dane i zasilanie idą jednym kablem). tak wynika według mojego rozumowania z tego opisu :D

PS. Pozdrawiam Mielec 8)
ODPOWIEDZ