onimusza666 pisze:''wzmocnienie'' sygnału CDMA Orange
Jeśli antena ATK10/450 MHz nie daje Ci w miarę stabilnego łącza to trudno mi powiedzieć czy antena ATK5/450 MHz umieszczona w paraboli coś pomoże. ATK5/450 MHz jest zbliżonej długości do ATK10/850 MHz, ale ma jednak większy dipol i direktory.
Jeśli jest jakaś zależność między wielkością anteny instalowanej w czaszy, a uzyskiwanymi efektami to spodziewałbym się, że dla większej yagi przydałaby się jeszcze większa czasza.
Dostępne anteny panelowe na 450 MHz też mają spore rozmiary, ale może przy czaszy offset nie byłoby tak źle. Choć pewnie przydałoby się takie mocowanie panela w ognisku, które zastąpiłoby zwykły pałąk pod konwerter.
Jeśli chodzi o WiFi to wymiary anten są oczywiście znacznie mniejsze i przy dużej czaszy może jest jakaś szansa przebicia się na odległość o jakiej piszesz. Być może jeśli udało by Ci się wykazać takim połączeniem to provider WiFi, o ile nie ma już przeciążonej sieci, da się namówić na podpisanie umowy. Nawet warunkowa umowa może mieć sens.
Może na dużej czaszy udałoby się złapać coś z UMTS. Ja u siebie mam BTS UMTS Orange w odległości ok. 7 km. Próbowałem zastosować z ciekawości samą antenę kierunkową ATK16/2 GHz. Jednak z miernymi w porównaniu z CDMA efektami. Obecnie BTS-y CDMA Orange (na ATK10/450) i Sferii (na ATK10/850 MHz w paraboli) mam w odległości ok. 8 km.
Pozostaje sobie życzyć ciepłej zimy, albo szybkiej wiosny na takie zabawy na świeżym powietrzu

.
Tematyka trochę nie na ten dział. Może więc miły moderator umieści go w bardziej właściwym miejscu.