Zasięg anten kierunkowych

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
feniks56
Początkujący użytkownik forum

Zasięg anten kierunkowych

Post autor: feniks56 »

Witam, chciałbym prosić o pomoc w zwiększeniu szybkości internetu.
Jestem w sieci ORANGE.
Posiadam router Hauwei E960 i modem E160 w/w sieci.
Z internetu korzystam i pracuje na działce rekreacyjnej w miejscowości Grabce /woj wielkopolskie/.
Moja lokalizacja :
Budzisław Kościelny /wielkopolskie/
Jest to działka w terenie zalesionym.
Najbliższe BTS-y :
Budzisław Górny : GSM 900 MHz – 2,5 km
Przybrodzin : GM 900 i 1800 MHz – 10,2 km
Lenartowo : GSM 900 i1800 MHz – 13 km
Najbliższy UMTS jest w Witkowie oddalonym o 20 km :(

I teraz tak router E960 łączy się bezproblemowe po EDGE/3-4 kreski/ szybkość 20-26 KB/s.
Modem E160 nic nie łapie.
Moje pytania :
1. gdybym zastosował antenę kierunkową na UMTS jest możliwe by sięgła z Witkowa ? /teren zalesiony , jeziora w koło/
2. Czy wyprowadzenie przewodów na antenę zewnętrzną w przypadku router E960 wpłynie
na zwiększenie transferu ? / podobno słyszałem, że nie, gdyż zastosowane w nim anteny same wybierają najlepszy BTS/

Z góry dziękuję za przeczytanie tematu i odpowiedź ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Zasięg anten kierunkowych

Post autor: Patryk »

feniks56 pisze:Najbliższy UMTS jest w Witkowie oddalonym o 20 km
Zapomnij.
Takie rzeczy to tylko czasami w Play i rzadziej w Plusie/Erze.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

feniks56 pisze:szybkość 20-26 KB/s.
feniks56 pisze:Czy wyprowadzenie przewodów na antenę zewnętrzną w przypadku router E960 wpłynie
na zwiększenie transferu
Nie przy takich szybkościach, to i tak dużo jak na orange. Teoretyczny max na edge to 30KB/s w praktyce prawie niemożliwy do osiągnięcia.

Jedyna rada to przesiadka na cdma jeśli jest zasięg - czyli zmiana routera, taryfa optimum lub wyżej, jeśli taką masz bez zniżek to nie powinno być problemu z wymianą karty sim na sim/u-rim i aktywacją usługi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
feniks56

Bardzo dziękuję za szybka i rzeczową odpowiedz.
Wszystko dla mnie jest jasne. Z CDMA na razie nie będę kombinował, poczekam do przedłużenia umowy wówczas dostanę na 1zł z kartą /już mi proponowano/ tymczasem sprawdzę czy CDMA łapie zasięg, będzie chyba ciężko bo najbliższy BTS jest oddalony o 11 km /Lenartowo/.

Nie mnie jednak muszę zakupić antenę kierunkową dla E-160, gdyż router E-960 zrobił mi zwis oprogramowania przy próbie zmiany adresu IP i teraz komputery w ogóle go nie widzą.
Zatem muszę reklamować, bo reset oprogramowania jest możliwy tylko poprzez www, ale nie mogę do admina się dostać ...nie ma teraz żadnego adresu IP /ipconfig /all/ :)
e/home też nic nie daje połączenie po telnecie również.
Nie chcę ingerować do środka bo jest gwarancja.
TO JEDEN Z GŁÓWNYCH MINUSÓW TEGO ROUTER BRAK RESETU FIZYCZNEGO Z ZEWNĄTRZ.
czyli będę bez internetu przez minimum 14 dni to za długo zatem dla zapobiegnięciu w przyszłości tego typu sytuacją muszę mieć antenę kierunkową dla E160
pozdrawiam all
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Próbowałeś na 10-15 minut odłączyć zasilanie od routera?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
feniks56

Tak próbowałem rożnych kombinacji. Odłączenie zasilania na kilka godzin, odłączenie zasilania w trakcie automatycznego logowania, przytrzymanie przycisku wyłącz/ włącz / licząc na samoistne zresetowanie/ ni hu hu. Przeglądałem fora anglojęzyczne, support hauweia, może to się wiązać nawet z wymianą routera na nowy. Oczywiście jak odnajdę fakturę, którą usilnie poszukuję :).
w ostateczności pozostaje mi uderzyć:

TU
podobno do zrobienia ....hm...
lub

TU

pozdrawiam

[ Dodano: 2010-08-24, 15:48 ]
Co jeszcze ciekawe router E960 po zalogowaniu /PIN zrobiłem by zapisał/ nawiązuje połączenie z BTS-em czyli wszystkie lampki świecą normalnie. Ale DNS , DHCP, DNS są puste lub bohomazy typy %%%.
Czyli serwer zamknął się sam w sobie , pogniewał się na mnie i za nic do niego nie mogę się dostać, chyba poprzez młotek.:)

[ Dodano: 2010-08-24, 20:11 ]
feniks56 pisze:Tak próbowałem rożnych kombinacji. Odłączenie zasilania na kilka godzin, odłączenie zasilania w trakcie automatycznego logowania, przytrzymanie przycisku wyłącz/ włącz / licząc na samoistne zresetowanie/ ni hu hu. Przeglądałem fora anglojęzyczne, support hauweia, może to się wiązać nawet z wymianą routera na nowy. Oczywiście jak odnajdę fakturę, którą usilnie poszukuję :).
w ostateczności pozostaje mi uderzyć:

TU
podobno do zrobienia ....hm...
lub

TU

pozdrawiam

[ Dodano: 2010-08-24, 15:48 ]
Co jeszcze ciekawe router E960 po zalogowaniu /PIN zrobiłem by zapisał/ nawiązuje połączenie z BTS-em czyli wszystkie lampki świecą normalnie. Ale DNS , DHCP, DNS są puste lub bohomazy typy %%%.
Czyli router zamknął się sam w sobie , pogniewał się na mnie i za nic do niego nie mogę się dostać, chyba poprzez młotek.:)
feniks56

Router E-960 przyjęty przez Orange do naprawy na gwarancji. Poprosiłem konsultanta o wysyłkę kopii faktury i sprawa załatwiona. Generalnie zależy mi na tym routerze by był sprawny. Znakomicie sobie radził w tych warunkach bez żadnej anteny zewnętrznej.
Poza tym nie muszę być uwiązany do kabla antenowego.:)

Natomiast do modemu E-160 zmuszony byłem zakupić antenę kierunkową Dipola ATK20-LOG.
I teraz modem śmiga w parametrach : - 57 dBm, 90 %, CSQ-28
ODPOWIEDZ