Witam Wszystkich i proszę o pomoc.
Mam następujący problem, kupiłem nowy router linksys wag 320N eu i zaobserwowałem dziwne zachowanie, to samo występowało na starszym modelu wag 200eu. Gdy nikt nie korzysta z sieci, co jest prawie pewne (zmieniłem hasło, zablokowałem mac`i, założyłem szyfrowanie, wyłączyłem konfigurację przez wifi itd.) zaobserwowałem, że czasami miga dioda podpisana internet, w tym czasie diody dsl i wifi świecą światłem stałym. To takie trzy, cztery leniwe mrugnięcia pod rząd i potem nic, tylko normalna sygnalizacja odświeżania routera co 30 sek. Nie zdarza się to często i nie przeszkadza w korzystaniu z internetu (działa świetnie) ale niepokoi mnie trochę, bo nie wiem o co chodzi. Kiedyś miałem windows Vista, który był bardzo zawirusowany i od tego czasu to obserwuję (ok roku bo już tyle minęło od przesiadki na win 7), wcześniej nie przyglądałem się jak działał router w chwilach spoczynku, Piszę to bo sprawdzałem nawet najbardziej fantastyczne pomysły i już nie mam pojęcia czy to normalne? Próbowałem też router pentagram cerberus6331-62 i wtedy takiego zachowania nie obserwowałem. Mam internet Netii (wcześniej tele2) na linii tp. Czy ktoś spotkał się już z takim zachowaniem? Proszę o sugestie.
Dziwne zachowanie diody internet w trakcie spoczynku routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Dziwne zachowanie diody internet w trakcie spoczynku routera
Rozwiązań jest pewnie kilka.
1. Utrzymanie synchronizacji.
2. Odbieranie jakichś broadcastów.
3. Odbijanie syfu.
4. NTP albo usługi typu dyndns.