Witam. Na wstępie chciałem zaznaczyć, że nie jestem bardzo zaznajomiony z poruszaną tematyka, dlatego proszę o łagodne potraktowanie i ewentualną pomoc przedstawioną w jak najbardziej prostej formie... Czytałem oczywiście posty na tym forum które co nieco mi wyjaśniły, ale chciałbym żeby ktoś konkretnie mi doradził jakieś rozwiązanie do mojego problemu.
Od niecałego roku posiadam iplusa (modem Huawei 800 E). Jakiś czas temu przeprowadziłem się na obrzeża Łodzi gdzie łapię sygnał Edge 2 kreski, chwilami 3... Chciałem jednak spróbować zainstalować antenę zewnętrzną na dachu domu która by pomogła polepszyć odbierany sygnał. W związku z tym, że niedługo kończy mi się umowa w Plusie bedę mógł dostać nowy (lepszy?) model modemu. Obecnie jednak w Plusie dostępne są tylko dwa modemy Huawei 1720 i 1820 (który jak czytałem nie bardzo się nadaje do anteny zew).
Pytanie 1: czy w takiej sytuacji opłaca mi się zostawić Huawei 800 E czy szukać czegoś innego, jeśli tak to jakies sugestie modeli...
Pytanie 2: czy opłaca się instalować antenę zewnętrzną (czy poprawa jakości sygnału będzie widoczna), jeśli tak to jakieś sugestie co do rodzaju anteny ( dom otoczony wysokimi drzewami, obecnie odbieram sygnał edge 2, chwilami 3 kreski).
Pozdrawiam i czekam na odp
Wybór modemu odpowiedniego do anteny zew
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Obserwowany
Re: Wybór modemu odpowiedniego do anteny zew
Po pierwsze:
Gdzie dokładnie mieszkasz?
Po drugie:
Jeśli to są obrzeża łodzi to teoretycznie powinna być szansa na UMTS.
Po trzecie:
Plus ma duża ofertę modemów i zastanawiaj się nad modemami które tam zobaczysz a nie w salonie , bo salon może zamówić ten modem dla Ciebie
Gdzie dokładnie mieszkasz?
Po drugie:
Jeśli to są obrzeża łodzi to teoretycznie powinna być szansa na UMTS.
Po trzecie:
Plus ma duża ofertę modemów i zastanawiaj się nad modemami które tam zobaczysz a nie w salonie , bo salon może zamówić ten modem dla Ciebie

-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Wybór modemu odpowiedniego do anteny zew
Mieszkam w miejscowości Borowa - ok. 20 km od centrum Łodzi - czy to implikuje jakieś konkretne wymagania co do anteny zewnetrznej, jakiś konkretny jej rodzaj, model?
W sprawie modemu jakies sugestie - pytać się o jakiś konkretny model?
Jak wyglada sprawa z moim obecnym modelem modemu Huawei 800 E - czy opłaca się go wymieniać na inny/nowszy model?
W sprawie modemu jakies sugestie - pytać się o jakiś konkretny model?
Jak wyglada sprawa z moim obecnym modelem modemu Huawei 800 E - czy opłaca się go wymieniać na inny/nowszy model?