HTC Touch Pro 2 i połączenie internetowe

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mcduff
Początkujący użytkownik forum

HTC Touch Pro 2 i połączenie internetowe

Post autor: mcduff »

Witam

Mam problem ze zmuszeniem do współpracy telefonu HTC Touch Pro 2 (na Windowsie mobile 6.5) z komputerem Mac OS X (10.6.4) w kwestii podstawowej dla mnie, czyli udostępniania połączenia internetowego. Co gorsza, analogiczna operacja również kończy się porażką, jak próbuję to samo zrobić pod Windowsem 7 (x64)

Sprawa wygląda następująco: telefon i komputer są parowne, następnie konfiguruję połączenie dial-up (jako telefoniczne), co też się udaje. Co więcej, próba łączenia z internetem zasadniczo tez przebiega poprawnie - zarówno Windows jak i Mac łączą się z telefonem. Pobierane jest ip (192.168.0.2), ip telefonu (192.168.0.1) się pinguje, także jest pobierany DNS plusa. I to jest wszystko, ponieważ żadne dane z internetu nie płyną, a nawet DNS plusa, chociaż pobrany, nie pinguje się. Objaw wygląda tak samo na Macu, jak i na Windowsie.

Próbowałem różnych kombinacji i w tej chwili już nie mam pomyslu, jak zmusić telefon do współpracy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: HTC Touch Pro 2 i połączenie internetowe

Post autor: krystianb »

mcduff pisze:następnie konfiguruję połączenie dial-up (jako telefoniczne),
Nie wiem co zrobili na 6.5 ale na 6.1 dialup w ogóle nie działał, fabrycznie w urządzeniach był programik "Udostępnianie internetu" w przypadku połączenia kablem instalowała się karta sieciowa i z niej był net, a w przypadku połączenia po BT używało się PAN (czyli w połączeniach sieciowych też była karta sieciowa)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

A dobry numer wpisales ? Moze zly profil i modem laczy sie z wapem zamiast internet gprs ?

AT+CGDCONT=,"IP","internet" mozesz wklepac wtedy standardowy numer *99# wybierze odpowidni profil.
mcduff

W telefonie jest ustawione, by używał pozycji PLUS Internet (czyli właściwa), a w Windowsie numery był *99#, dokładnie. Przy czym - cała procedura przebiegała poprawnie łącznie z uwierzytelnieniem. Tylko routingu nie ma.

Problem na razie obszedłem za pomocą WMWifiRoutera, ale to rozwiązanie tylko trialowe. Wolałbym korzystać "normalnie" za pośrednictwem bluetooth.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

mcduff pisze:Wolałbym korzystać "normalnie" za pośrednictwem bluetooth.
Nie masz w programach Internet sharing?

[ Dodano: 2010-08-24, 16:24 ]
Jak nie masz to tu jest rozwiązanie:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=321393
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
mcduff

krystianb pisze:Nie masz w programach Internet sharing?
Mam taką opcję, problem jednak, że działa poprawnie. Do tego - docelową maszyną, której chcę internet udostępniać jest Mac OS X, nie Windows (windowsa użyłem testowo, by sprawdzić, po czyjej stronie problem występuję). Próba stworzenia PAN z Maciem kończy się komunikatem, że nie można stworzyć środowiska PAN.

Zresztą, nawet za pośrednictwem kabla USB nie udało mi się takiego połączenia zestawić, bo Mac zwyczajnie żadnego urządzenia na USB nie wykrył (w telefonie wybrałem przy konfiguracji USB opcję udostępniania internetowego)
ODPOWIEDZ