Internet na wielu komputerach

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
donki10
Początkujący użytkownik forum

Internet na wielu komputerach

Post autor: donki10 »

Witam..
Na poczatku chcialbym sie przywitac i przeprosic poniewaz pisze bez polskich znaków
I teeraz przejde do sprawy jaka mam do was specjalistów :)
Otóz mam internet z netpointa (Radziejów) I jest to taki internet ze mam antene na dachu (taki bialy maly odbiornik) i od tego idzie kabel do domu i w domu mam taki maly kwadracik gdzie wpinany jest kabel z tego odbiornika z zewnatrz , a wychodzi z niego kabelek do komputera (wszytskie kable sa wpinane)
I teraz mam do was pytanie..Czy da sie taki internet dac na pare komputerów i Play Statation 3 ?? Bo mam w domu laptopa z wireless w którym nie mam internetu , komputer stacjonarny na którym jest ten internet i play station 3 gdzie tez bym chcial internet
Dodam ze mieszkam w domu pietrowym i internet obecnie mam na górze a chcial bym miec PS3 na dole i laptopa w dowolnym miejscu w domu ..Czyli taki bezprzewodowy :)
Z góry dzieki za rady i pomoc
W temacie internetu jestem totalnie zielony :/
Pozdrawiam i czekam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Internet na wielu komputerach

Post autor: krystianb »

donki10 pisze:I jest to taki internet ze mam antene na dachu (taki bialy maly odbiornik) i od tego idzie kabel do domu i w domu mam taki maly kwadracik gdzie wpinany jest kabel z tego odbiornika z zewnatrz , a wychodzi z niego kabelek do komputera
Masz nanostation lub jego klona. Oczywiście da się podzielić, jedyny pytanie jakie zabezpieczenia, jeśli dostawca używał by <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> to potrzebny jest droższy router np ovislink 1600gl. Jeśli nie to można wziąć coś tańszego jeśli nie masz w domu nałogowe ssacza p2p, wtedy potrzebny router z podziałem pasma (patrz wyżej)
Ogólnie potrzebujesz routera z portem wan ethernet i wbudowanym AP (podłączysz go zamiast komputera stacjonarnego)

Co do zasięgu to już niestety zależy od tego z czego masz dom pobudowany. Jest szansa że jeden ap (ten w routerze) postawiony na podłodze na piętrze lub na szafie na parterze wystarczy. Jak będzie źle to zawsze będzie można dokupić dodatkowy goły AP na kondygnację drugą kondygnację.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
donki10

No wlasnie chyba mam nanostation (nie ma mnie teraz w domu i nie moglem sprawdzic)
W domu nie mam nalogowego ssacza p2p :)
I jak sprawdzic czy dostawca uzywal TTL(nie wiem co to jest) Chociaz bym mogl kupic ten drozszy router ..
I czy taki internet bedzie dzialac na PS 3 ??
pOZDRO I CZEKAM
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Co do ttl to jako takie sprawdzenie masz w linku wyżej, niestety pewności nie ma jesli isp stosuje numer z wysokim ttl dla pingu.
Konfigurujesz coś w kompie żeby internet działał?
Aha nie wiem czy ps3 ma wifi jeśli tak się bez problemu z routerem połączysz (pomijając kwestie zasięgu) jak nie ma wifi to będziesz musiał pociagnac kabel od routera.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tak, PS3 ma WiFi. Nie ma problemu.
donki10

A jak kupie ten drozszy router np.ovisling 1600gl to bedzie dzialac chociaz bym mial te zabezpieczenia ?? (dopier w piatek bede mogl sprawdzic czy mam te zabzpieczenia)
I druga sprawa to czy potrzebny mi bedzie tylko ten router czy jeszcze jakies karty bezprzewodowe bede musial kupowac lub inne rzeczy ??
I czy ten internet bedzie dzialac tez na telefonie (nokia n95 )
Pozdro
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

donki10 pisze:A jak kupie ten drozszy router np.ovisling 1600gl to bedzie dzialac chociaz bym mial te zabezpieczenia ??
Tak, choć będzie to wymagało kilku nadprogramowych zabiegów, tj. zmianę softu.
donki10 pisze:I druga sprawa to czy potrzebny mi bedzie tylko ten router czy jeszcze jakies karty bezprzewodowe bede musial kupowac lub inne rzeczy ??
Zasada jest prosta - to co ma działać na WiFi, musi mieć radiową kartę sieciową. Co ma a co nie ma - ty wiesz najlepiej :)
I czy ten internet bedzie dzialac tez na telefonie (nokia n95 )
Tak.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

donki10 pisze:czy jeszcze jakies karty bezprzewodowe bede musial kupowac lub inne rzeczy
W routerze będziesz miał 4 gniazda lan, będziesz mógł blaszaka podłączyć kablem tak jak jest do tej pory.
donki10

A co z laptopem ?? Bo on ma "wireless lan" to chyba tylko wlacze to i bedzie dobrze nie ??
Aha i czy jak sprawdze czy mam te zabezpieczenia TTL to mi doradzicie jakis router taki najprostszy w podlaczeniu i zeby nie trzeba bylo nic zmieniac ?? Czy w moim wypadku ta zmiana softu w routerze jest konieczna (chce aby bylo jak najmniej roboty bo jestem w tym zielony) ??
I czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> trudne jest takie cos do podlaczenia ??
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

donki10 pisze:Bo on ma "wireless lan" to chyba tylko wlacze to i bedzie dobrze nie ??
Ma na pewno też Ethernet, czyli kabelek. Ale Wireless LAN = WiFi.
donki10 pisze:Aha i czy jak sprawdze czy mam te zabezpieczenia TTL to mi doradzicie jakis router taki najprostszy w podlaczeniu i zeby nie trzeba bylo nic zmieniac ??
Jak się okaże, że zabezpieczenia TTL brak to wystarczy chociażby TP-Link WR-340G.
donki10 pisze:I czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> trudne jest takie cos do podlaczenia ??
Raczej nie. Ale warto poczytać instrukcję i tutoriale u nas w FAQ.
donki10

Jo_gurt pisze:Ma na pewno też Ethernet, czyli kabelek. Ale Wireless LAN = WiFi.
To czyli z leptopem bede mógl latac po domu i net normalnie bedzie ??
To jak sprawdze te zbaezpieczenie (w piatek ) to sie odezwe do was :)
Pozdro
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

donki10 pisze:To czyli z leptopem bede mógl latac po domu i net normalnie bedzie ??
Tak.
ODPOWIEDZ