Instalacja Wi-Fi, wybór rutera.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hmmtt
Początkujący użytkownik forum

Instalacja Wi-Fi, wybór rutera.

Post autor: hmmtt »

ako, że jest to mój pierwszy post na tym forum - Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Chcę mieć bezprzewodowy internet w "DOMEK 1" i w "DOMEK 2" na wszystkich kondygnacjach. Najlepiej, aby cały internet w "DOMEK 1" był z jednego routera (w technologi "N") na strychu. Chyba, że są jakieś lepsze rozwiązania (podałem tylko swoją preferencje ponieważ zależy mi na prostocie takiej instalacji i brak niepotrzebnych plątanin kabli).

Obrazek

Mój internet to dialog 10mbit.

Jaki mam kupić ruter, aby sprostał temu zadaniu? Czyli udostępnił internet w całym "DOMEK 1" i przekierował jednocześnie anteną kierunkową internet do "DOMEK 2". Zależy mi na mocnym sygnale ponieważ oba DOMKI są starymi kamienicami i mają BARDZO grube mury i stropy (miedzy DOMKAMI nie ma fizycznych przeszkód).

Zależy mi na tym, aby ten ruter był również w pełni kompatybilny z komputerami Apple.

Ważna jest jakość i siła sygnału; cena rutera natomiast jest sprawą drugorzędną (oczywiście wszystko w ramach zdrowego rozsądku)

Pozdrawiam i dzięki z góry za wszelkie próby pomocy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Instalacja Wi-Fi, wybór rutera.

Post autor: Jo_gurt »

hmmtt pisze:Najlepiej, aby cały internet w "DOMEK 1" był z jednego routera (w technologi "N") na strychu
Niewykonalne.
hmmtt pisze:Chyba, że są jakieś lepsze rozwiązania (podałem tylko swoją preferencje ponieważ zależy mi na prostocie takiej instalacji i brak niepotrzebnych plątanin kabli).
Kabelki pionowo i AP na każdym z pięter. Chociaż może i na co drugim się uda.
hmmtt pisze:i przekierował jednocześnie anteną kierunkową internet do "DOMEK 2"
Tu tylko Ovislink G.duo.
hmmtt pisze:Zależy mi na tym, aby ten ruter był również w pełni kompatybilny z komputerami Apple.
Tutaj to już tylko standard 801.11*. Jeśli kompy Appla będą kompatybilne to nie będzie problemu. A powinny być.

Czyli ja bym to zrobił tak:
- na strychu Ovislink G.duo
- do mieszkań i sklepu kable
- na końcach kabli AP.
ODPOWIEDZ