Czy moc sygnału innych sieci ma wpływ na poziom zakłóceń?
Przykładowo, u mnie dostępnych jest 10 sieci, mają 0, 1 lub max 2 kreski siły sygnału na 5, czy zakłócenia u mnie (załóżmy, że ustawię swoją sieć w odstępie 2 kanałów od innych) będą tak samo duże, jakby te dostępne sieci miały 5/5 kresek zasięgu?
Zakłócenia WiFi przez inne sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Zakłócenia WiFi przez inne sieci
Czystego kanału pewnie nie znajdziesz, bo osobne kanały to są: 1-6-11, 2-7-12 itp.
A siła sygnału zakłócających się sieci (wchodzących sobie na kanał) jest ważna.
A siła sygnału zakłócających się sieci (wchodzących sobie na kanał) jest ważna.
-
- Początkujący użytkownik forum
Tak, wiem, że czystego kanału nie znajdę. Chyba najlepiej ustawić kanał na 2, wg mnie.

Połączyłem się z jedną z niezabezpieczonych dostępnych sieci WiFi, o nazwie default (na screenie wyżej widać parametry), i sprawdziłem prędkość na speedtest.pl .
Tak z ciekawości spytam. Czy to dobry wynik jak na 1 kreskę zasięgu i jak na sieć, która pracuje na kanale 11, tak samo jak 3 inne dostępne sieci?

Połączyłem się z jedną z niezabezpieczonych dostępnych sieci WiFi, o nazwie default (na screenie wyżej widać parametry), i sprawdziłem prędkość na speedtest.pl .

Tak z ciekawości spytam. Czy to dobry wynik jak na 1 kreskę zasięgu i jak na sieć, która pracuje na kanale 11, tak samo jak 3 inne dostępne sieci?
- Oficer
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Według mnie bardzo dobry a zwłaszcza ten ping jak na taki zasięg
.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ten test ogólnie nie ma wiele wspólnego z oceną jakości połączenia WiFi. Nie wiesz czym dysponuje posiadacz dalej, więc nie jesteś w stanie ustalić co ma jaki wpływ na wynik.