Merlin XU870 - simlock

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jacekmj
Początkujący użytkownik forum

Merlin XU870 - simlock

Post autor: jacekmj »

Na Allegro kupilem Merlina XU870, gość od którego go kupiłem kupował go u szwabów. Nie podpisywał żadnej umowy, ile zapłacił nie wiem ale chyba nie dużo skoro cena wywoławcza była 599zł a ja kupiłem go za 760zł. Gdzieś wyczytałem, że T-mobile nie ma zwyczaju dawać locków na modemy. Odpalam ten modem z simdatą iplusa i modem zaczyna mi po chwili mrugać na czerowono, co wg niemieckiej instrukcji równa się uszkodzeniu karty lub nie kontaktowaniu, ja to tłumaczę - simlock, gdyż inne moje simy jakie posiadam też dawały taki error. Stwierdziłem, ok, mam pecha, więc szukam w necie sterów do tego modemu, oryginalnych a nie dawanych przez T-mobile i nic, ani sterów ani MobiLinka nie mogę namierzyć. Wolałbym się pozbyć simlocka do jutra rano ale nie wiem jak się za to w ogóle zabrać, gdyby Iplus posiadał własne sterowniki do tego modemu to jeszcze jakoś bym spróbował zaszaleć ale oni tego modemu nie mają w ofercie to tez nie mają sterowników :(
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Re: Merlin XU870 - simlock

Post autor: nawrokrz »

jacekmj pisze: Wolałbym się pozbyć simlocka do jutra rano ale nie wiem jak się za to w ogóle zabrać :(
Po tym co wyczytałem na tym forum, to ktokolwiek chciałby ściągnąć simlocka z modemu zaraz był sprowadzany przez innych na Ziemię - "nie ma takiej możliwości póki co". Zmiana FW też Ci nie pomoże i tyle.
Zatem wgraj sterowniki jakie masz do tej karty (osobiście dla drugiej karty Fusion+ też mam stery z T-Mobile), wyjmij simkartę, poczytaj jak skonfigurować hyperterminala i go skonfiguruj, doczytaj jak komendami AT sprawdzić czy Twoja karta ma simlocka czy też nie. Jak zwróci Ci wynik, że nie ma simlocka, to jest sens walczyć dalej. W przeciwnym wypadku, to raczej bez sensu.
Pozdrawiam, Krzysiek
Dawniej: 3G+, Fusion+, GPRS/3G Vodafone
Teraz: Radiówka 2,4GHz
jacekmj

Poszukaj na forum jest soft, taki jak Ci potrzeba, do wpisywania PIN. Zostal stworozny przez jednego z naszych uzytkownikow.

P.S. Uwaga na slowa.

EDIT
jacekmj pisze:Poszukaj na forum jest soft, taki jak Ci potrzeba, do wpisywania PIN. Zostal stworozny przez jednego z naszych uzytkownikow.

P.S. Uwaga na slowa.
jeśli chodzi o to http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19014#19014 to użytkownik tego merlina może to... prog napisany przez jakiegoś forumowicza po odpaleniu krzyczy, że nie znalazł modemu, więc od razu poszedł do skasowania...

Próbowałem również wyłączyć sprawdzanie pin na karcie, jedna z opcji mojego telefonu. Wówczas rzucało innym błędem - coś, że nie ma sygnału telefonu.

--
Sklejenie postów (BliSki)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jacekmj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Post autor: nawrokrz »

jacekmj pisze:jeśli chodzi o to http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19014#19014 to użytkownik tego merlina może to... prog napisany przez jakiegoś forumowicza po odpaleniu krzyczy, że nie znalazł modemu, więc od razu poszedł do skasowania...
To znakomity program pogara. Wykorzystuję go do swoich modemów. Wyedytuj plik MojMM.exe.config dostosowując wpisy także do swojego modemu i próbuj dalej.
P.S. Jak jesteś pewien, że modem nie ma simlocka, to musi ruszyć i tyle.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez nawrokrz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Krzysiek
Dawniej: 3G+, Fusion+, GPRS/3G Vodafone
Teraz: Radiówka 2,4GHz
jacekmj

Na pewno nie ma simlocka bo wsadziłem służbowego blueconnecta i zainstalowałem BC managera - net działa ślicznie. IPlus manager nie obsługuje tego modemu, myślę, że soft orange niedługo powinien mieć obsługę tego sprzętu gdyż orange wprowadza ten modem do swojej oferty.
Z tym progiem Pogara poeksperymentuje zobaczymy czy ruszy... ale to dopiero za 10 dni bo wtedy będę musiał wziąść swojego iplusa bo mi firma zabierze BC
ODPOWIEDZ