problem z zasięgiem i wyborem odpowiedniej anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rafal_wdz
Początkujący użytkownik forum

problem z zasięgiem i wyborem odpowiedniej anteny

Post autor: rafal_wdz »

Witam,
Mieszkam w miejscowości Borowa (woj. łódzkie) - 51*42'47''N 19*43'50''.
Obecnie korzystam z Iplusa - modem Huawei E800.
Sygnał odbieram z Bts'a GSM 900 (33961) ~ ok. 1,7 km - sygnał moc ok. -93dBm do -81dBm (od 36% do 61%).
Niedługo kończy mi się umowa w Plusie i zastanawiam się na rożnymi rozwiązaniami, które mogłyby poprawić szybkość łącza.
W okolicy znajduje się UTMS Ery (28035) w odległości ok. 3km (po drodze znajduje się niewielki lasek, który mógłby blokować sygnał? )
Zastanawiałem się nad wzięciem na próbę (bodajże 30 dni) internetu z ery i zakupie anteny kierunkowej do tego UTMS'a. W przypadku jednak gdybym nie uzyskał połączenia zostałaby mi nieużyteczna antena (w okolicy to jedyny nadajnik UTMS).
Myślałem jeszcze nad zakupem anteny logarytmicznej, którą w razie niepowodzenia z UTMS mógłbym wykorzystać do GSM 900 z Plusa. Jednak po lekturze na tym forum, dochodzę do wniosku że antena ta ma niezbyt dobre opinie...
Czy ktoś bardziej obeznany w tej tematyce, mógłby mi coś poradzić w tym temacie?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: problem z zasięgiem i wyborem odpowiedniej anteny

Post autor: Sundance_kid »

rafal_wdz a CDMA od Orange tam gdzieś nie ma?
rafal_wdz
Początkujący użytkownik forum

Re: problem z zasięgiem i wyborem odpowiedniej anteny

Post autor: rafal_wdz »

Obok nadajnika Ery jest nadajnik Orange ale tylko GSM 900 i 1800...

[ Dodano: 2010-08-27, 20:14 ]
ktoś może jeszcze wypowiedzieć sie na ten temat, cos doradzić ?
ODPOWIEDZ