[naprawiony] Problem z modemem Huawei E122

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
senshiro
Początkujący użytkownik forum

[naprawiony] Problem z modemem Huawei E122

Post autor: senshiro »

Witam wszystkich na tym forum i już w pierwszym poście proszę o pomoc... Otóż mam modem Huawei E122 (+ Orange Free na Kartę) z logiem sieci "3". Po wielu problemach z jego zainstalowaniem (Windows XP Pro) trafiłem na to forum i po aktualizacji sterowników udało mi się go w końcu zainstalować. Jednak chciałem wymienić standardowe oprogramowanie T-Mobile web'n'talk na Mobile Partner i korzystając ze strony sterowniki.bez-kabli.pl i wgrałem na modem dashboard

Kod: Zaznacz cały

E1xx, E1xxx (E122, E160 etc) dashboard (USSD, Voice, MMS, GPS & more)  win (also 7 32bit & 64bit) v16.001.06.01.500.B16
Po tym zabiegu program Mobile Partner wcale się nie uruchamia (komunikat "Init fail!"), a Top netinfo niby się włącza i nawiązuje połączenie z siecią, ale oprócz tego nic nie wyświetla (siła sygnału, tryb sieci, SMS, itd.). Po wejściu w ustawienia i zaznaczeniu opcji "Komunikacja AT" po chwili pojawia się komunikat "Nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi z portu. Odpowiedź modemu: ". Chciałbym wrócić do poprzedniego stanu z działającym web'n'talk, a jeśli to niemożliwe, to niech działa komunikacja AT w TNI...

Bardzo proszę o pomoc :niepewny:

EDIT:
Dodam, że:
- gdy na modemie był wgrany web'n'talk to komunikacja AT działała w TNI bez problemu
- próbuję się podłączyć na porcie nazwanym "Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface"
Ostatnio zmieniony 2010-08-28, 16:28 przez senshiro, łącznie zmieniany 1 raz.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Problem z modemem Huawei E122

Post autor: Chris-Kr »

senshiro pisze:Po tym zabiegu program Mobile Partner wcale się nie uruchamia (komunikat "Init fail!")
Czy ręcznie też się nie da go uruchomić?
a Top netinfo niby się włącza i nawiązuje połączenie z siecią, ale oprócz tego nic nie wyświetla (siła sygnału, tryb sieci, SMS, itd.). Po wejściu w ustawienia i zaznaczeniu opcji "Komunikacja AT" po chwili pojawia się komunikat "Nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi z portu. Odpowiedź modemu: ".
Sprawdź, czy przypadkiem w tle nie chodzi jakiś proces od Mobile Partnera, który zajmuje wolny port.
- próbuję się podłączyć na porcie nazwanym "Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface"
Ten port powinien być ustawiony do komunikacji AT.
Otwórz sobie Menadżer Urządzeń i:
- w gałęzi "Modemy" sprawdź, na którym porcie COM odbywa się transmisja danych z modemu,
- w gałęzi "Porty (COM i LPT)" sprawdź jakie masz do dyspozycji porty COM (łącznie z modemem powinny być 3 porty COM),
- sprawdź, czy w TNI masz ustawiony właściwy modem oraz właściwe porty.
Krzysztof
senshiro

Re: [naprawiony] Problem z modemem Huawei E122

Udało mi się odinstalować Mobile Partner z komputera, a jednocześnie zostały sterowniki do modemu, więc teraz używam tylko TNI. Dodam, że na innym komputerze modem instaluje MP i wszystkie rzeczy w stylu zasięgu, SMS, itd. działają. Domyślam się, że rozwiązaniem mojego problemu jest tylko format :( No ale, może się coś uda zrobić...
Chris-Kr pisze:w gałęzi "Modemy" sprawdź, na którym porcie COM odbywa się transmisja danych z modemu
We właściwościach modemu, zakładka Ogólne
Chris-Kr pisze:w gałęzi "Porty (COM i LPT)" sprawdź jakie masz do dyspozycji porty COM (łącznie z modemem powinny być 3 porty COM)
Obrazek
Chris-Kr pisze:sprawdź, czy w TNI masz ustawiony właściwy modem oraz właściwe porty
Tak wyglądająu mnie Ustawienia w TNI:
Obrazek
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

senshiro pisze:Domyślam się, że rozwiązaniem mojego problemu jest tylko format :(
Strasznie napalony jesteś ;)
We właściwościach modemu, zakładka Ogólne
Ten numer portu COM podany jest w zakładce "Modem".
Z tych samych portów korzysta modem oraz BT - chyba tutaj leży przyczyna konfliktu.
Krzysztof
senshiro

Chris-Kr pisze:[..]Strasznie napalony jesteś ;)
Bo już raz formatowałem laptopa z powodu tego modemu (niestety, nic to nie dało - problem był ze sterownikami i po ściągnięciu nowych zaczęło działać). Więc jestem wprawiony :P
Chris-Kr pisze:[..]Ten numer portu COM podany jest w zakładce "Modem".
A faktycznie, nie zauważyłem. Huawei jest na porcie COM5.
Chris-Kr pisze:[..]Z tych samych portów korzysta modem oraz BT - chyba tutaj leży przyczyna konfliktu.
Hm... A jak wytłumaczyć to, że gdy na modemie był jeszcze web'n'talk to komunikacja AT działała poprawnie? Czyżby zamienienie wnt na MP spowodowało zmianę wykorzystywanych portów?

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-08-24, 20:56 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-08-24, 19:56 przez senshiro, łącznie zmieniany 1 raz.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

senshiro pisze:Hm... A jak wytłumaczyć to, że gdy na modemie był jeszcze web'n'talk to komunikacja AT działała poprawnie? Czyżby zamienienie wnt na MP spowodowało zmianę wykorzystywanych portów?
Oczywiście! Zwróć uwagę, że nawet jeśli ten sam modem wetkniesz do innego portu USB, to on zainstaluje się na jeszcze innych portach COM!
Zastanawiam się tylko, dlaczego system operacyjny przydzielił te same porty dwóm różnym urządzeniom?
Żeby ten problem obejść, to w Menadżerze Urządzeń wyłącz urządzenia BT używające tych samych portów co modem i myślę, że wszystko powinno zacząć poprawnie działać.
Krzysztof
senshiro

Ha! Coś się zmieniło! Tylko, że na gorsze... :/ Ale po kolei:
Chris-Kr pisze:Zastanawiam się tylko, dlaczego system operacyjny przydzielił te same porty dwóm różnym urządzeniom?
Może dlatego, że BT nie jest używany? Zainstalowałem do niego sterowniki, ale go nie włączam - nie jest mi zazwyczaj potrzebny...
Chris-Kr pisze:Żeby ten problem obejść, to w Menadżerze Urządzeń wyłącz urządzenia BT używające tych samych portów co modem i myślę, że wszystko powinno zacząć poprawnie działać.
No i po tej czynności działo się, co następuje:
- po zaznaczeniu opcji "Komunikacja AT" wyskakiwał od razu komunikat, że nie udało się otworzyć portu:
Obrazek
- w Port Managerze ręczne włączenie portu też nie działało
- nie mogłem się połączyć z netem:
Obrazek

Musiałem znowu włączyć te 2 porty na których działa BT i wróciłem po punktu wyjścia... :glare:
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Przyczyna problemów leży niewątpliwie w przyznaniu tych samych portów dwóm różnym urządzeniom, ale dalej niestety będziesz musiał sobie sam radzić, eksperymentując i kolejno deinstalując oraz od nowa instalując (w różnej kolejności) kolidujące ze sobą urządzenia.
Krzysztof
senshiro

Ok, dzięki za pomoc :)
senshiro

Przy podłączonym modemie odinstalowałem i ponownie zainstalowałem oprogramowanie do BT. Zainstalował się na innych portach COM i komunikacja AT w TNI zaczęła działać jak powinna :) Tak samo Mobile Partner - zainstalował się i działa poprawnie :)

Dzięki za pomoc i oszczędzenie czasu na format ;)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Fajnie, że się udało :)
Krzysztof
ODPOWIEDZ