Odebrałem rzeczoną antenę od listonosza, ślicznie wygląda, ale...
Porównanie rozmiarów.
Trochę taśmy dla izolacji.
Dogodne miejsce, w wersji z modemem jakaś antena tam siedzi, niestety nie wiem jaka.
W międzyczasie tak zwana tragedia...
Trzeba wyciągnąć ciężkie działo.
Chwila walki z trzęsącymi się rękami i kryzys zażegnany.
Złożenie wszystkiego do kupy, wyjście na balkon i... rozczarowanie. ZERO sygnału z satelit
Sio do biurka, antena na zewnątrz.
I cud!
Z trudem bo z trudem, ale fixa złapał. Ciężką walkę rozpocząć nadszedł czas, zmieniałem miejsca anteny jak szalony, tam gdzie na zdjęciach, ale w różnych pozycjach, ścieżką w dół, bok, lewo, prawo. Za każdym razem to samo czyli nic

Brak mi sił. Zamieniłem anteny, tj. oryginalny teleskop jako AUX i dołożone cudo jako MAIN. Sygnał dla 3G spadł z 5 do 3 kresek, ale GPS działał. Wspominany w poprzednim poście patyk też w środku nie chce działać, czy to w pokazanym miejscu, czy gdziekolwiek indziej(na zewnątrz ok!), mimo że jest otoczony ekranem "tylko" z 5 stron, właściwie to z 4, bo z jednej plastik, z drugiej bateria. Mam wrażenie, że ten plastik to klatka Faradaya na 1575MHz.
Poddałem się. Zamówiłem na ebayu wspomnianą antenę dla Apple i tą nad kartę MiniPCIe, a do tego konektor U.FL - U.FL

Może dotrze za trzy tygodnie :O
Jakieś rady?
---
edit
---
Mam już przygotowany plan awaryjny. Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć mikro anteny GPS pasywne.
GLA.01 5*3*0.6mm

GLA.02 10*3.2*4.0mm

Do kupienia między innymi u
SymetryElectronics.com pojedyńcza antenka co prawda 6 dolców z hakiem, ale wysyłka $100

Szukam dalej... Być może
acte.pl ma w ofercie coś podobnego, czekam na odpowiedź czy w ogóle zajmują się detalem.