Problem z połączenie WiFi.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dami223
Początkujący użytkownik forum

Problem z połączenie WiFi.

Post autor: dami223 »

Witam mój laptop to Toshiba satellite a300-11t system operacyjny windows vista, karta sieciowa realtek rtl8187b a router to kozumi k-1500nr. Problem polega na tym że internet na laptopie często przerywa. Wyłancza się na około 40 sekund wtedy np. radio kończy grać, skype rozłancza rozmowę. Co z tym zrobic? Sprawdzałem już czy karta nie wyłącza się z powodu oszczędzności energii. Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 2010-08-28, 16:24 przez dami223, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z połączenie WiFi.

Post autor: krystianb »

Albo zakłócenia na 2.4GHz albo popsuty router.
Na pierwsze jest rada spróbować zmienić kanał, sprawdzając netstumber'em czy widać inne sieci. Niestety największych wrogów wifi takich jak wideosendery nie widać, a one równo całe pasmo zaśmiecają.
Problem nr 2 rozwiązuje się, resetując router do ustawień fabrycznych, następnie aktualizując firmware routera, a na koniec wymieniając na lepszy model.

Zmień tytuł bo wątek poleci do kosza!
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
dami223
Początkujący użytkownik forum

Re: Problem z połączenie WiFi.

Post autor: dami223 »

To na pewno nie jest wina routera bo jest nowy. Mógłbyś mi napisać krok po kroku jak zmienia się kanał bo nic z tego nie wiem? NetStumbler nie wykrywa mi karty ale WirelessMon 3.1 działa.

Tak to wygląda, ale nic z tego nie wiem mógłbyś mi powiedzieć co zrobić?
Obrazek

[ Dodano: 2010-08-29, 16:08 ]
Zmieniłem kanał, zobaczymy czy to coś pomoże. Jak wypróbuje dam znać. Pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ