Gniazdo sim w laptopie Dell studio 1557
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Gniazdo sim w laptopie Dell studio 1557
Witam
posiadam w/w lapka. pod baterią jest ukryte gniazdo na kartę sim. zastanawiam się czy to jest równoznaczne z tym że laptop na wbudowany modem? bo do tej pory nie udało mi się uruchomić żadnego internetu za pomocą gniazda sim. czy wkładałem sima od internetu ery, czy iplusa to oprogramowania tych dostawców nie wykrywały karty. na komputerze jest tez zainstalowany "Dell Mobile Broadband Manager" który od początku wyswietla komunikat "brak komunikacji w przenośnym urzadzeniu szerokopasmowym". Czy to możliwe że gniazdo tam jest.. po nic? np że obudowa jest zaprojektowana pod jakąś inną wersję komputera z modemem?
chciałem kupić internet bez modemu.. ale chyba bede zmuszony jednak wybrac jakiś z oferty orange.. wolałbym E870 bo express card sie lepiej prezentuje po wsadzeniu w gniazdo ale E1752 ma lepsze parametry.. /:
posiadam w/w lapka. pod baterią jest ukryte gniazdo na kartę sim. zastanawiam się czy to jest równoznaczne z tym że laptop na wbudowany modem? bo do tej pory nie udało mi się uruchomić żadnego internetu za pomocą gniazda sim. czy wkładałem sima od internetu ery, czy iplusa to oprogramowania tych dostawców nie wykrywały karty. na komputerze jest tez zainstalowany "Dell Mobile Broadband Manager" który od początku wyswietla komunikat "brak komunikacji w przenośnym urzadzeniu szerokopasmowym". Czy to możliwe że gniazdo tam jest.. po nic? np że obudowa jest zaprojektowana pod jakąś inną wersję komputera z modemem?
chciałem kupić internet bez modemu.. ale chyba bede zmuszony jednak wybrac jakiś z oferty orange.. wolałbym E870 bo express card sie lepiej prezentuje po wsadzeniu w gniazdo ale E1752 ma lepsze parametry.. /:
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Gniazdo sim w laptopie Dell studio 1557
W żadnym razie.mlmar pisze:zastanawiam się czy to jest równoznaczne z tym że laptop na wbudowany modem?
Obudowy są projektowane pod całą serię lapków. A gniazdo na kartę sugeruje tyle, że są modele z modemem lub najpewniej można taki modem dokupić.mlmar pisze:obudowa jest zaprojektowana pod jakąś inną wersję komputera z modemem?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie masz modemu, poszukaj instrukcji rozbiórki (powinna być na stronie della) i zobacz pod którą klapką kryje się slot minipciEX od modemu, odkręć i zobacz czy są 2 anteny szarobiała i szaroczarna (kable ze złączami ufl) jeśli tak to kupujesz albo modem della odpowiedni do Twojego modemu laptopa, albo modem niebrandowany.
Bardzo wygodna sprawa.
Bardzo wygodna sprawa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Początkujący użytkownik forum
Najprosciej bedzie wejsc we wlasciwosci Moj komputer -> urzadzenia i zobaczyc czy na liscie urzadzen jest zainstalowany modem 3g.
U mnie Dell Mobile Broadband Manager po wlaczeniu komputera nie widzial modemu, dopiero po chwili gdy wylaczylem z paska Dell Mobile Broadband Manager i wlaczylem go z powrotem, modem zostal wykryty.
Mozesz rowniez sprawdzic po numerze (seryjnym? fabrycznym?) na stronie dell specyfikacje swojego komputera i zobaczyc czy jest w nim modem.
Moj dell wystepuje w wersji z modemem oraz w wersji z bluetooth (jeden i drugi ma zlacze za bateria pod karte sim tyle ze w wersji z bluetooth zamiast wlozonego modemu wystepuje modul bluetooth i z tego tytulu cokolwiek wloze w miejsce na karte sim nie dziala)
U mnie Dell Mobile Broadband Manager po wlaczeniu komputera nie widzial modemu, dopiero po chwili gdy wylaczylem z paska Dell Mobile Broadband Manager i wlaczylem go z powrotem, modem zostal wykryty.
Mozesz rowniez sprawdzic po numerze (seryjnym? fabrycznym?) na stronie dell specyfikacje swojego komputera i zobaczyc czy jest w nim modem.
Moj dell wystepuje w wersji z modemem oraz w wersji z bluetooth (jeden i drugi ma zlacze za bateria pod karte sim tyle ze w wersji z bluetooth zamiast wlozonego modemu wystepuje modul bluetooth i z tego tytulu cokolwiek wloze w miejsce na karte sim nie dziala)
- wojteks
- *** Administrator ***
Możesz podać nazwę tego laptopa i model? Tak z ciekawości żeby zapoznać się z takim rozwiązaniem.mravel pisze:oj dell wystepuje w wersji z modemem oraz w wersji z bluetooth
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
1557 rozbiera się tak jak mojego 1555.
Wystarczy otworzyć pokrywę i sprawdzić, czy są kabelki
Sam kupiłem golca bez Bluetooth i z WiFi b/g. Okazało się, że ma komplet kabelków, więc doinstalowałem BT, modem wewnętrzny i WiFi b/g/n z MIMO.
Jak sa anteny to banalna sprawa w tym modelu.
Tutaj jest zdjęcie otwartego 1557. Wygląda na to, że anten do 3G nie ma.
Wystarczy otworzyć pokrywę i sprawdzić, czy są kabelki
Sam kupiłem golca bez Bluetooth i z WiFi b/g. Okazało się, że ma komplet kabelków, więc doinstalowałem BT, modem wewnętrzny i WiFi b/g/n z MIMO.
Jak sa anteny to banalna sprawa w tym modelu.
Tutaj jest zdjęcie otwartego 1557. Wygląda na to, że anten do 3G nie ma.