przeprowadzka a internet zostaje

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
borys24so
Początkujący użytkownik forum

przeprowadzka a internet zostaje

Post autor: borys24so »

Witam. Proszę o pomoc w następującej sprawie. Przeprowadzam się do sąsiedniego bloku. Tu gdzie dotychczas mieszkam mam internet na łączach TP z Netii. Niestety w nowym mieszkaniu nie ma telefonu stacjonarnego i mam problem z przeniesieniem internetu. W jaki sposób można pokombinować bym miał net? Balkony obydwu mieszkań są w zasięgu wzroku ok 100m od siebie. Bardzo proszę o poradę gdyż bez internetu to jak bez obu rąk :cry: .
podrawiam
Arczi2678

Re: przeprowadzka a internet zostaje

Post autor: Arczi2678 »

no z tego co mi sie wydaje to jesli mieszkanko ktore opusciles przejela rodzina ktorej nei znasz to chyba raczej nei udeostepnia ci swojego prywatnego gniazdka ;p
borys24so

Ależ nic z tych rzeczy. Wyprowadzam się od rodziców. A, że internet i telefon ja opłacam to nie chce zrywać umowy z netią -koszta a po drugie chce mieć dostęp do internetu. Więc w tym mieszkaniu dotychczasowym mogę robić praktycznie co chcę z tym internetem tylko dokładnie nie wiem jak. :hyhy:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

W starym mieszkaniu zostawiasz router, do niego podłączasz AP, najlepiej na zewnątrz. W nowym mieszkaniu drugi AP, też na zewnątrz, a do środka wpuszczasz już skrętkę.

Jeśli rodzice nie chcą korzystać z neta, to zamiast pierwszego AP wystarczy routerek z modemem i AP.
borys24so

Tak rodzice nie będą korzystali z internetu. W ogóle nie będzie tu komputera. Ale to wszystko musi być na zewnątrz czy jak?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

borys24so pisze:Ale to wszystko musi być na zewnątrz czy jak?
Najlepiej tak. Jak nie, to przynajmniej trzeba by wyprowadzić antenki na zewnątrz.
borys24so

CZy chodzi o takie coś jak w tym linku? W obu mieszkaniach? Czy tą antenkę da się wyprowadzić na zewnątrz? Jakieś przedłużki są do tego? Bo na balkon całosci raczej nie wystawie bo jak np bedzie lało to się popsuje.
coś
Ostatnio zmieniony 2010-08-28, 23:09 przez borys24so, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

borys24so pisze:CZy chodzi o takie coś jak w tym linku? W obu mieszkaniach?
Tylko w pierwszym, starszym. W nowym raczej coś pokroju TP-Link WA-500G.
borys24so pisze:Czy tą antenkę da się wyprowadzić na zewnątrz?
Tak. Napisane: złącze RP-SMA, czyli najpopularniejsza złączka antenowa w tej klasy routerach.
borys24so pisze:Bo na balkon całosci raczej nie wystawie bo jak np bedzie lało to się popsuje.
Do wystawiania na zewnątrz stosuje się puszki hermetyczne. Coś jak to: http://allegro.pl/puszka-skrzynka-herme ... 55664.html (aukcja przypadkowa)
Zasilanie podłączasz przez PoE tak, żeby do puszki szedł tylko kabel sieciowy.
borys24so

Ok. Jeszcze pytanie czy w ten sposób będzie to wszystko płynnie pracować, bez zacięć i rozłączeń internetu? Czy będę miał taką prędkość jak dotychczas czyli 1 Mb? W takiej puszce to antenka może być w srodku czy raczej wyciąć otworek do niej i uszczelnić??
Pisałeś, że w drugim mieszkaniu wpuszczam skrętkę. Nie bardzo rozumiem do czego to podłączyć. W laptopie mam wi-fi więc myślałem, że bezprzewodowo.
Ostatnio zmieniony 2010-08-28, 23:27 przez borys24so, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

borys24so pisze:Jeszcze pytanie czy w ten sposób będzie to wszystko płynnie pracować, bez zacięć i rozłączeń internetu?
Jeśli link się ładnie zestawi, to tak. Ale przy widoczności optycznej na 100m nie powinno być szczególnych problemów.
borys24so pisze:Czy będę miał taką prędkość jak dotychczas czyli 1 Mb?
Tak.
borys24so pisze:W takiej puszce to antenka może być w srodku czy raczej wyciąć otworek do niej i uszczelnić??
Powinna dać rade w środku. Jak będą problemy, dopiero można zacząć kombinować.
Idealnym rozwiązaniem byłoby dokupienie antenek kierunkowych, tj. paneli o małym zysku. Ale tak jak mówię - myśleć można zacząć dopiero jak coś nie zatrybi.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze: Ale przy widoczności optycznej na 100m nie powinno być szczególnych problemów.
Pomijając wideosender/nianie 2.4GHz u sąsiada.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

To może lepiej wszystko w jednym tj. NanoStation Loco 2?
ODPOWIEDZ