MV400 twardy reset przez "uśpienie"

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Daro13
Początkujący użytkownik forum

MV400 twardy reset przez "uśpienie"

Post autor: Daro13 »

Witam, wiem że ten problem był wiele razy poruszany, próbowałem szukać rozwiązania na forum, ale nic nie znalazłem. Szczególnie irytuje mnie to teraz, gdy łączę się przez wi-fi np. z innego pokoju i po chwili nie mogę załadować strony :klnie: muszę iść i resetować router, a to uciążliwe, gdy na pół godziny korzystania, muszę resetować ok. 3 razy. :zly:

Udało się komuś z tym poradzić? Instalacja innego softu, lub coś w tym stylu?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: MV400 twardy reset przez "uśpienie"

Post autor: zDaleKi »

Ile lat ma juz ten router?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Daro13

Router ma niecały rok.
Cary

Axesstel MV410R rozłącza się

Post autor: Cary »

Prawdopodobnym problemem jest to, że modem rozłącza się w momencie braku wymiany danych. W moim przypadku bardzo pomogło mi (obecnie nigdy modem mi się nie rozłącza :ok: ) zainstalowanie małego programiku który nazywa się bySoft StayAlive Pro. Służy on do tego że co jakiś czas wysyła (i prawdopodobnie odbiera) bardzo małe dane, które symulują ruch w sieci. Powstrzymuje to modem od przechodzenia w stan uśpienia i jego rozłączania się. Ustaw wysyłanie metodą pingowania najlepiej co 15 sekund.

Wcześniej co chwila modem mi się rozłączał, co było naprawdę wkurzające. Kontaktowanie się z Orange w tej sprawie niewiele pomogło. Albo nie wiedzieli jak pomóc, albo nie chcieli. Zganiali winę na routera, a wystarczyłoby uaktualnić firmware.
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Post autor: KoD997 »

U mnie jak na razie program sprawdza się... odkąd go mam router się nie rozłącza, a robił to co chwila. Ale po 30 minutach mam wysłanych 1,4MB, więc nie są to jakieś małe ilości. Korzystając z neta po 4 godziny dziennie przez cały miesiąc w takim tempie programik zżera mi 336MB z limitu.
Cary

bySoft StayAlive Pro

KoD997 pisze:U mnie jak na razie program sprawdza się... odkąd go mam router się nie rozłącza, a robił to co chwila. Ale po 30 minutach mam wysłanych 1,4MB, więc nie są to jakieś małe ilości. Korzystając z neta po 4 godziny dziennie przez cały miesiąc w takim tempie programik zżera mi 336MB z limitu.

Bez przesady. 336 MB to nie jest tak dużo jeśli w zamian masz komfort normalnego użytkowania tego routera a nie co chwila resetowanie go. Czy na pewno dobrze go ustawiłeś, bo są tam opcje czytania całych stron przez program (podejrzewam że pobiera wtedy dużo danych) bądź też pingowanie (minimalna ilość przesyłania danych). Jak dla mnie ten program bySoft StayAlive Pro to fantastyczny wynalazek ale ludzie zawsze muszą ponarzekać.
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Mam ustawiony na ping.
Racja, mimo wszystko wolę mieć stały net z trochę mniejszym limitem niż co pół godziny łazić do sąsiedniego pokoju restartować router. Ale jest jakaś wada, więc ją wytykam. Taka moja natura :P
Awatar użytkownika
avalon
Użytkownik forum

Post autor: avalon »

Witam ja miałem też przerwy w necie i udałem się do salonu ,otrzymałem nowy router i jest ok. :ok:
pozdrawiam.
Cary

avalon pisze:Witam ja miałem też przerwy w necie i udałem się do salonu ,otrzymałem nowy router i jest ok. :ok:
Ja też tak zrobiłem. W salonie wymienili mi na nówkę. Po powrocie do domu ogromne rozczarowanie - było jeszcze gorzej !!!
Awatar użytkownika
wilq
Stały użytkownik forum

Post autor: wilq »

KoD997 pisze:U mnie jak na razie program sprawdza się... odkąd go mam router się nie rozłącza, a robił to co chwila. Ale po 30 minutach mam wysłanych 1,4MB, więc nie są to jakieś małe ilości. Korzystając z neta po 4 godziny dziennie przez cały miesiąc w takim tempie programik zżera mi 336MB z limitu.
Ano niemało... Spróbuj tego (komenda do wpisania w wierszu polecenia):

Kod: Zaznacz cały

ping -t -l 0 -w 15000 195.116.13.8
Oczywiście tamten programik ma być zgaszony :) Daj znać czy działa i ile ciągnie danych.

PS tylko niech Cię nie korci żeby zmienić adres na działający :nienie:
grzechotnik
Stały użytkownik forum

Post autor: grzechotnik »

avalon pisze:Witam ja miałem też przerwy w necie i udałem się do salonu ,otrzymałem nowy router i jest ok. :ok:
Też tak miałem lecz
po reinstalacji systemu było ok :) .
Teraz mam inny komp :) z nowym systemem i też jest ok

grzechotnik
Grzechotnik
ss79
Użytkownik forum

Post autor: ss79 »

U mnie sprawę rozwiązało zainstalowanie komunikatora, konkretnie spika. Uruchamia się razem z systemem, a ja zapomniałem o problemie.
Daro13

Przetestuje ten program, jednak gdy chce połączyć się przez wifi telefonem problem nadal istnieje, bo przecież do tel. nie ma takich aplikacji. Powinni udostępnić nowego softa bo to jakiś śmiech na sali.
Daro13

Elo, program sprawdza się w 100% nie rozłącza.

Gdzieś ktoś pisał o podpięciu kabla do jednego wejścia i wpięciu w drugie ale coś trzeba kabelki chyba poprzemieniać, wie ktoś o co chodzi? Potrzebuje tego aby router nie tracił zasięgu gdy komputer jest wyłączony.
TheRekinoza

Post autor: TheRekinoza »

Witam. Mam router MV400 podłączony pod USB ale jest problem bo mi sie rozłącza i to kilka razy dziennie. Wyskakuje mi tez komunikat o sterowniku "winows zamknął progam Generic Host Process for Win32 Services" a potem ze ten program napotkał problem i został wyłączony . Jest jakas rada zeby mi sie nie rozłaczał?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

TheRekinoza pisze:Witam. Mam router MV400 podłączony pod USB ale jest problem bo mi sie rozłącza i to kilka razy dziennie. Wyskakuje mi tez komunikat o sterowniku "winows zamknął progam Generic Host Process for Win32 Services"
Pamiętam, że kiedyś też miałem ten problem przy połączeniu dialup a to jest pewnie wykorzystywane przy podłączeniu routera przez usb. Prawdopodobnie wina leży po stronie sterowników usb.

Proponuję podłączyć router kablem ethernet. To na prawdę nie gryzie, w ogóle nie wiem po co oni dają ten kabel usb do tego routera.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
KoD997
Stały użytkownik forum

Pojawił się problem. Jakiś czas temu zainstalowałem sobie Hamachi, żeby móc sobie pograć ze znajomym bo żaden z nas nie może hostować... i ten StayAlive zaczął mi hostować sieć utworzoną właśnie przez Hamachi :/
Odinstalowałem to, tak samo zrobiłem ze StayAlive i oczywiście ponowna instalacja, ale teraz wyświetla mi tylko "Not connected". Wynikiem są ponowne disconnecty. Jak znowu naprowadzić programik na jedyną słuszną drogę?
Daro13

KoD997 pisze:Pojawił się problem. Jakiś czas temu zainstalowałem sobie Hamachi, żeby móc sobie pograć ze znajomym bo żaden z nas nie może hostować... i ten StayAlive zaczął mi hostować sieć utworzoną właśnie przez Hamachi :/
Odinstalowałem to, tak samo zrobiłem ze StayAlive i oczywiście ponowna instalacja, ale teraz wyświetla mi tylko "Not connected". Wynikiem są ponowne disconnecty. Jak znowu naprowadzić programik na jedyną słuszną drogę?
Siema, spróbuj stworzyć nowe konto użytkownika, i tam zainstaluj (a stare usuń, tylko wcześniej przekopiuj dokumenty z pulpitu i z "moich dokumentów" na inny dysk) Ja tak robię jak mi się coś psuje i przeważnie działa. :hurra:
ODPOWIEDZ