Pomoc w rozbudowie sieci

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
uuugg
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w rozbudowie sieci

Post autor: uuugg »

Witam,
zamierzam rozbudować istniejącą sieć w budynku o pow. ok. 900m2 w ten sposób by sieć bezprzewodowa objęła swoim zasięgiem cały budynek. Obecenie - poza infrastrukturą kablową - do sieci wpięty jest AP D-Link DWL-2000AP+ wraz z anteną 9dB.

Czy lepiej dokupić mocniejszą antenę do tego urządzenia czy może kupić inny, lepszy AP? Doradźcie coś w tej materii.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc w rozbudowie sieci

Post autor: Jo_gurt »

900m2? Dokup raczej jeszcze ze 4-5 AP.
Chyba, że to jest hala z jednym pomieszczeniem?
uuugg

Mała poprawka - powierzchnia, która ma być objęta siecią to ok. 500-600m2. NIe, nie jest to hala a kilka dużych pomieszczeń oraz kilka małych, oddzielonych ścianami z cegły. W tej chwili kombinuje z Linksysem WRTP54G z anteną 16dB pracującym jako AP i z wspomnianym wcześniej D-linkiem, którego próbuję ustawić w trybie repeater. Czy to dobre rozwiązanie?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

uuugg pisze:Czy to dobre rozwiązanie?
Nie. Takich anten nie używa się w pomieszczeniach. Pewnie już dawno przekroczyłeś normy EIRP.
Repeatery D-Linka to już w ogóle nieporozumienie. Jak już wyjątkowo zadziałały, to tylko ze sprzętem D-Linka.
uuugg

Dzięki za szybką odpowiedź!
Co w takim razie byś polecił? Da się zrobić coś sensownego używając D-linka i Linksysa czy będę musiał jednak zakupić jakieś dodatkowe urządzenia?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

uuugg, ciężko coś wróżyć bez znajomości konkretnego terenu.
Najbardziej poprawnym sposobem byłoby ułożenie tak z 3-4 AP w strategicznych miejscach i połączyć je kablem.
uuugg

Czyli wykorzystując posiadane urządzenia każde z nich powinienem skonfigurować jako oddzielny AP i wpiąć do sieci LAN? Bo tak miałem to zrobione jakiś czas temu, ale nie podobało mi się, że mam 2 mniejsze sieci wifi zamiast jednej dużej.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

uuugg, niektóre urządzenia potrafią zrealizować coś w stylu roamingu. Popatrz na protokuł IAPP (802.11f, zdaje się np. Edimaksy to mają). Jednak z tego co wyczytałem to wiele zależy od samych kart sieciowych.

Inne rozwiązanie to WDS, ale nie można przesadzić z ilością AP.
uuugg

Poczytałem trochę i wygląda, na to że w oparciu o posiadane urządzenia nie stworzę niczego sensownego. Chyba na razie się pomęczę z siecią w obecnej konfiguracji, zważywszy że w ciągu najbliższego roku będę ową sieć "przekładał" do innego budynku o podobnej powierzchni. Dzięki wielkie za pomoc? A czy możesz polecić mi jakieś konkretne urządzenia w oparciu o które warto budować nową sieć?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

uuugg pisze:A czy możesz polecić mi jakieś konkretne urządzenia w oparciu o które warto budować nową sieć?
Myślę, że Ovislinki to dobry sprzęt.
ODPOWIEDZ