Problemy z połączeniem z siecią

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzyhu
Stały użytkownik forum

Problemy z połączeniem z siecią

Post autor: krzyhu »

Witam! Mam Netię Wimax i korzystam z routera D-Link DI-514. Od jakiegoś czasu zauważyłem, korzystając z laptopa (stacjonarny idzie po kablu i jest ok), pewien problem. Czasami po zamknięciu klapy od laptopa i potem otwarciu jej, laptop nie może połączyć się z siecią. Wyskakuje czerwony krzyżyk tam w ikonce na dole, że nie może połączyć się. Opcja "Napraw" nic nie daje. Muszę biec na górę, odłączyć router od prądu, z powrotem podłączyć, dopiero po tym dać opcję napraw i wtedy się łączy. Nie wiem, dlaczego tak się dzieje, ale nie występuje to za każdym razem. Już mam dosyć tego biegania po schodach, macie jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje? Może router już jest stary, w końcu ma już z 5 lat?
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Problemy z połączeniem z siecią

Post autor: krzywyzzz »

Kiedyś miałem coś podobnego na d-linku. Mi pomogło ustawienie stałego IP na komputerze. Ten DI-514 to dość nieudany model.
Ostatnio zmieniony 2010-08-30, 05:40 przez krzywyzzz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzyhu
Stały użytkownik forum

A mógłbyś powiedzieć, jak się to robi? Bo nie do końca ogarniam.
Awatar użytkownika
krzywyzzz

W sumie to nie wiem jak to sie robi w Windows 7. Poszperaj po sieci na jakimś forum o Windows 7. Chętnie by Ci znalazł jakiś tutorial ale teraz muszę iść załatwić swoje sprawy. Może na spryciaze.pl coś znajdziesz. Może inni koledzy z forum pomogą ?
Awatar użytkownika
krzyhu
Stały użytkownik forum

Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie, ale na laptopie jest Win XP, siódemkę mam tylko na stacjonarnym, podłączonym kablem do routera i tam działa wszystko ok.
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Aha to się pomyliłem przeczytałem bez zrozumienia. Więc jeśli masz na laptopie Windows Xp to przypisz mu stały adres IP w sieci lokalnej. Ale pierw wykonaj IPCONFIG i zobacz jaki masz adres bramy domyślnej który wpiszesz w ustawieniach TCP/IP. Tutaj jest pokazane jak ustawić te IP w laptopie.
Bizi92
Początkujący użytkownik forum

Zrywanie połączenia drogą radiową;//

Post autor: Bizi92 »

Witam jestem nowym czytelnikiem tego forum i mam pewien problem, z którym nie mogę sobie poradzić więc jeśli moglibyście mi pomóc to byłbym wdzięczny:
Posiadam internet drogą radiową od lokalnego dostawczy (na dachu mam zamontowany odbiornik taka kwadratowa puszka w umowie mam wpisane ze to jest nowa generacja 5 ghz ze niby ta najnowsza i bardzo dobra) niestety na drodze miedzy moim a ich odbiornikiem stoi potężne drzewo i serwisant twierdzi ze to drzewo może być powodem moich zakłóceń i częstych zrywów internetu (w pingach wyskakuje 1-2 limitów i mi po prostu zrywa połączenie np. w czasie ściągania jak pojawi się limit to po prostu przerywa ściąganie) ale z tego co zauważyłem to przeważnie mam tak ze do godz. ok. 17-18 są te problemy i później ustają internet chodzi bez zarzutów więc nie wiem czy dostawcza mnie oszukuje czy coś aha jeżeli chodzi o odbiornik to już raz miałem zmieniany i poprawa jest ponieważ rzadziej zrywa mi połączenie ale i tak dość często (4-7 razy na 1h) jeżeli chodzi o pogodę to dziś jest u mnie słonecznie a i tak zrywa więc pogodę wykluczam. I jeszcze gdyby to było przydatne to około 10 dni temu miałem okres 4-5 dniowy że nie miałem żadnych problemów i po tych dniach znowu wróciły niestety więc jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc lub dać jakąś radę byłbym bardzo wdzięczny. Szybkość internetu jaką mam w taryfie to 1Mb
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Bizi92 pisze:niestety na drodze miedzy moim a ich odbiornikiem stoi potężne drzewo
Bizi92 pisze:z tego co zauważyłem to przeważnie mam tak ze do godz. ok. 17-18 są te problemy i później ustają internet chodzi bez zarzutów
Drzewo jest problemem i najlepiej by było zmienić lokalizację anteny odbiorczej. Co do zaników/rozłączeń wieczornych to przeciążenie sieci lub słaby sygnał u Ciebie z powodu drzewa.
Nie pomagam na PW!
Bizi92

hmm no dobrze ale jeśli możesz to mi to wytłumacz dlaczego czasami przez kilka dni mi nie zrywa internetu nie rozumie właśnie tego ;// tak jak tam napisałem to miałem okres 4-5 dni bez problemów (drzewo nie poszło sobie przecież na wakacje na 5 dni -.-) i też moim zdaniem sieć najbardziej jest przeciążona w godz-17-21 a mam problemy nawet w tygodniu w godz rannych,południowych w czasie których większość ludzi pracuje albo siedzi w szkole ;// i też mam znajomego, który mieszka w innym województwie i jego sąsiad ma podobna instalacje i zasłania mu dom przestrzeń między odbiornikami i chodzi mu bez zarzutów ;//
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Bizi92 pisze:wytłumacz dlaczego czasami przez kilka dni mi nie zrywa internetu
Bo może nikt nie zapuścił torrenta na Twojej bazie albo cokolwiek innego. Generalnie drzewo na drodze linku=brak/kłopoty z linkiem. Dostawca który tak montuje anteny to uryniarz jakich mało.
Nie pomagam na PW!
Bizi92

No właśnie o to mi chodzi jakie inne mogą być przyczyny bo tak jak pisałem po ich godzinach pracy internet mi dobrze chodzi wydaje mi się że w czasie gdy pracują puszczają jakiś sygnał czy coś w tym stylu niestety nie znam się na tym i przez to zakłóca mój sygnał i gdyby to miało pomóc to odległość miedzy nadajnikami nie jest duża moim zdaniem 200-300m
ODPOWIEDZ