Rozbudowa sieci lan z wykorzystaniem wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

Rozbudowa sieci lan z wykorzystaniem wifi

Post autor: gorus1 »

Witam.
Wszystkie urządzenia w mojej sieci LAN są podpięte kablem RJ45 do switcha. Klasy adresów to 192.168.0.xxx. Na switchu pozostał już tylko jeden wolny port, a muszę jakoś podpiąć jeszcze kilka urządzeń do sieci. Zamierzam wykorzystać AP do rozbudowy sieci.
Pytanie: jak muszę skonfigurować AP (tzn. w jakim trybie ma on pracować), aby urządzenia podłączone po WIFI miały tą samą klasę adresów co urządzenia w sieci LAN i widziały się wspólnie w otoczeniu sieciowym z urządzeniami z sieci LAN?
Rozumiem, że ten AP muszę podpiąć w ten jeden wolny port na switchu, ale gdzie wpiąć kabel w AP (w WAN czy w LAN)?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Rozbudowa sieci lan z wykorzystaniem wifi

Post autor: Jo_gurt »

gorus1 pisze:a muszę jakoś podpiąć jeszcze kilka urządzeń do sieci.
To może po prostu kolejny switch?
gorus1 pisze:jak muszę skonfigurować AP (tzn. w jakim trybie ma on pracować), aby urządzenia podłączone po WIFI miały tą samą klasę adresów co urządzenia w sieci LAN i widziały się wspólnie w otoczeniu sieciowym z urządzeniami z sieci LAN?
Najbardziej podstawowym - AP. Oczywiście mówimy o zwykłym AP, nie routerze z AP.
gorus1 pisze:Rozumiem, że ten AP muszę podpiąć w ten jeden wolny port na switchu, ale gdzie wpiąć kabel w AP (w WAN czy w LAN)?
AP nie ma portu WAN.
gorus1

Kolejny switch nie wchodzi w grę. Co do urządzenia to obojętne mi czy będzie to zwykły AP czy też AP + Router, aby można je było skonfigurować do wspólnej pracy z siecią LAN (faktycznie, to AP+ Router ma port WAN).
Czyli mam rozumieć, że ten AP podłączony do switcha automatycznie pobierze adres sieciowy po DHCP ze switcha tak jak pozostałe urządzenia z sieci LAN i dalej już ze swojego DHCP rozdzieli adresy tej samej klasy co w sieci LAN na pozostałe urządzenia podłączone po wifi do AP?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

gorus1 pisze:obojętne mi czy będzie to zwykły AP czy też AP + Router
No właśnie nie obojętne :roll:
gorus1 pisze:Czyli mam rozumieć, że ten AP podłączony do switcha automatycznie pobierze adres sieciowy po DHCP ze switcha tak jak pozostałe urządzenia z sieci LAN i dalej już ze swojego DHCP rozdzieli adresy tej samej klasy co w sieci LAN na pozostałe urządzenia podłączone po wifi do AP?
Nie. Router oddzieli ci sieci. AP nie potrzebuje żadnego adresu do działania. Tylko do konfiguracji.
gorus1

No ale jeśli AP+router będzie działał w trybie AP to chyba będzie to samo co zwykły AP.
Tak?
Tzn. nie bardzo rozumiem z Twojego opisu w jaki sposób następuje komunikacja pomiędzy sieciam lan i wlan.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

gorus1 pisze:No ale jeśli AP+router będzie działał w trybie AP to chyba będzie to samo co zwykły AP.
Tak, wtedy działa to jak jeden bridge (switch LAN +radio, być może także port WAN, w zależności od danego urządzenia).

[ Dodano: 2010-08-24, 17:59 ]
gorus1 pisze:Tzn. nie bardzo rozumiem z Twojego opisu w jaki sposób następuje komunikacja pomiędzy sieciam lan i wlan.
Sieć wlan to jakby przedłużenie skrętki w takim układzie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

gorus1 pisze:No ale jeśli AP+router będzie działał w trybie AP to chyba będzie to samo co zwykły AP.
95% routerów nie ma takiego trybu.
Można w zasadzie "obejść" to podłączając istniejącą sieć do gniazdka LAN routera, ale wymaga to odrobiny dodatkowej konfiguracji (tj. głównie wyłączenie serwera DHCP).
gorus1 pisze:Tzn. nie bardzo rozumiem z Twojego opisu w jaki sposób następuje komunikacja pomiędzy sieciam lan i wlan.
Nie wchodząc w techniczne szczegóły, adresowi IP jest wszystko jedno czy idzie kablem czy radiem. Jest to dla niego niewidoczne. Komunikacja tych rodzajów medium zachodzi na niższym poziomie. Dlatego adres IP na AP jest mało ważny. Podobnie też nie powinien być serwerem DHCP (to nie jest akurat reguła, ale zależy od konkretnego AP).
gorus1

Sam router owszem - rzadko ma tryb AP, ale ja pisałem o AP+Router (mając na myśli np. SparkLAN WRTR-141 lub Tp-Link TL-WR543G, ale zostawmy to.
AP wpinam do switcha wyłączam DHCP w AP i urządzenia klienckie AP pobierają adresy dzięki DHCP ze switcha?
P.S. przepraszam za ew. trywialne myślenie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

gorus1 pisze:SparkLAN WRTR-141 lub Tp-Link TL-WR543G,
Pierwszego nie znam, drugi nie ma.
gorus1 pisze:AP wpinam do switcha wyłączam DHCP w AP i urządzenia klienckie AP pobierają adresy dzięki DHCP ze switcha?
Coś takiego. Ale nie ze switcha, bo switche serwera DHCP też nie mają.
gorus1

http://www.wisp.pl/index.php?p232,tp-link-tl-wr543g . W pierwszym zdaniu jest napisane, że to bezprzewodowy punkt dostępowy z routerem czyli AP z routerem.

Ok. Wielkie dzięki. Resztę sobie sam przetestuję jak pożyczę od kogoś AP :) pozdr.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

gorus1 pisze:że to bezprzewodowy punkt dostępowy z routerem czyli AP z routerem
Nie, to jest router (i taka jest jego główna funkcja) a AP jest dodatkiem (jakby 5 portem switcha) który można konfigurować jako AP albo AP Client.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

wojteks pisze:albo AP Client.
Wtedy zamienia się w port WAN za którym jest NAT.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
gorus1

Ok. Dzięki Panowie za wyjaśnienia. Pytam dlatego, że prawdopodobnie będę musiał się zająć pewną siecią i zanim się zajmę to chciałbym zrozumieć jej strukturę. Miałem okazję przyjrzeć się tej sieci, ale nie aż tak dokładnie.
Sprawa wygląda w ten sposób: prviderem jest sieć kablowa, której modem lub też inne urządzenie jest podłączone kablem RJ-45 do konfigurowalnego 24 portowego switcha. Jest też sieć wifi, a komputery z tej sieci należą do tej samej klasy adresowej tj. 192.168.0.xxx co komputery w sieci LAN podpięte do switcha. .
Z tego co się domyślam to prawdopodobnie urządzenie (modem itp.) ma skonfigurowany DHCP i rozsiewa syganł zarówno radiowo jak i poprzez switch gdyż wszystkie komputery podłączone po WiFi widzą w otoczeniu sieciowym komputery podłączone po kablu i na odwrót.
Jeżeli możecie to utwierdźcie mnie w domysłach :)
Nie mogę zrozumieć tylko jednego: dlaczego komputery podłączone do sieci po WiFi nie widzą drukarki sieciowej? Tzn. jeżeli próbuję dodać drukarkę sieciową i wyszukuję ją automatycznie to wyświetla się lista z drukarką, ale gdy chcę ją podłączyć to wyskakuje mi komunikat, że "nie można podłączyć...". Gdy chcę wejść na tę drukarkę wpisując w eksploratorze ścieżkę do niej to wyświetla się monit "nie można odlaneść adresu sieciowego...". Na komputerach podłączonych kablem wszystko jest ok.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

gorus1 pisze:Jeżeli możecie to utwierdźcie mnie w domysłach :)
Domysły wydają się być poprawne. Ale najlepiej zerknąć na model tego urządzenia i będziemy wiedzieć jeszcze więcej.
gorus1 pisze:Nie mogę zrozumieć tylko jednego: dlaczego komputery podłączone do sieci po WiFi nie widzą drukarki sieciowej?
Drukarka sieciowa jest wpięta bezpośrednio w sieć czy udostępniona z innego kompa?
Da się ją zapingować?
gorus1

Switch taki http://www.uno.pl/t_15355/gigax_1024p/ ,a to urządzenie to Thompson TWG850-4U.
Drukarka sieciowa jest wpięta bezpośrednio w sieć i daje się zapingować z wszystkich komputerów.
Ponadto do sieci podłączony jest jeszcze jakiś router tplinka, który rozsiewa sygnał z zakresu 192.168.1.xxx, ale komputery widzą się w otoczeniu sieciowym (poza tym problemem z drukarką). W jaki sposób jest skonfigurowany router powyższego tplinka, że komputery z adresami z zakresu 192.168.0.xxx widzą się w otoczeniu sieciowym z komputerami zaadresowanymi z puli 192.168.1.xxx ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jakie IP/maska ma drukarka i komputery z podsieci która nie łączy się z drukarką?
Nie pomagam na PW!
gorus1

Drukarka ma IP z tego samego zakresu co pozostałe komputery w sieci (nie licząc tych, które uzyskują ip z tplinka). czyli 192.168.0.xxx. Maska podsieci to wiadomo 255.255.255.0.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Czy próbowałeś podłączyć ten router z AP do switcha przez port LAN nie WAN? I wyłączyć na nim DHCP? Gdyż przyczyna może być właśnie w tym, ze masz dwie podsieci.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
gorus1

Racja Bliski. Dzięki za wskazówki jak również wielkie dzięki jogurtowi :) i innym. Zrobiłem niewielki teścik na pożyczonym AP+router. Mój AP+router robił za switch i server DHCP, a ten pożyczony ustawiłem w tryb AP i wyłączyłem mu DHCP. Najlepsze jest to, że w sekcji LAN tego pożyczonego AP jako IP można wpisać adres z innego zakresu adresowego, a i tak urządzenia podłączone po WiFi do tego pożyczonego AP+routera pobiorą adresy przydzielone przez DHCP ustawione na AP+routerze switchu.
Teraz już wiem na czym stoję, a tam gdzie mam zagwozdkę z drukarką idąc za myślą Bliskiego uważam, że mimo takiego samego zakresu IP po WiFi i LANie to router nie jest tak skonfigurowany jak zalecaliście, ale być może przypadkowo ma adresy z tego samego zakresu IP co w sieci LAN i stąd powstaje jakiś konflikt. Sprawdzę to, choć nie wiem czemu w takim razie drukarka dała się zapingować na jednym z kompów podłączonych po WiFi.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

gorus1 pisze:Najlepsze jest to, że w sekcji LAN tego pożyczonego AP jako IP można wpisać adres z innego zakresu adresowego
To jest tylko IP do konfiguracji.
Teraz już wiem na czym stoję, a tam gdzie mam zagwozdkę z drukarką idąc za myślą Bliskiego uważam, że mimo takiego samego zakresu IP po WiFi i LANie to router nie jest tak skonfigurowany jak zalecaliście
A nie masz włączonej jakieś funkcji "izolacji" klientów na WiFi?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
gorus1

Ok. Dzięki Bliski.
Co do drukarki to problem rozwiązałem instalując ją nie jako drukarkę sieciową, ale jako lokalną i utwórz nowy port typu tcp\ip. Nie wiem dlaczego tylko w ten sposób stała się ona drukarką sieciową ale zadziałało.
Teraz już ostanie pytanie z tego tematu :) , a mianowicie to http://www.upc.pl/pdf/upc_instrukcja_ob ... 850-4u.pdf urządzenie posiada gniazdo usb. Jednak instrukcja nie precyzuje tak właściwie jego przeznaczenia w związku z tym, czy mógłbym odpowiednim kablem podłączyć dysk usb do tego urządzenia tak by ten dysk był widoczny w sieci czy też to gniazdo służy wyłącznie do komunikacji z PC?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gorus1 pisze:Co do drukarki to problem rozwiązałem instalując ją nie jako drukarkę sieciową, ale jako lokalną i utwórz nowy port typu tcp\ip. Nie wiem dlaczego tylko w ten sposób stała się ona drukarką sieciową ale zadziałało.
Ten sposób który zastosowałeś to jedynie słuszny sposób na pewno opisany w instrukcji. Przecież w drukarce nie ma sterowników (w przeciwieństwie do drukarki udostępnionej przez inny komputer na którym są sterowniki i ściągają się przez sieć).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

gorus1 pisze:Teraz już ostanie pytanie z tego tematu :) , a mianowicie to http://www.upc.pl/pdf/upc...n_twg850-4u.pdf urządzenie posiada gniazdo usb. Jednak instrukcja nie precyzuje tak właściwie jego przeznaczenia w związku z tym, czy mógłbym odpowiednim kablem podłączyć dysk usb do tego urządzenia tak by ten dysk był widoczny w sieci czy też to gniazdo służy wyłącznie do komunikacji z PC?
Przyjrzyj się jak to gniazdo wygląda i wszystko będzie jasne.
Inna sprawa to taka, że instrukcja jak najbardziej precyzuje do czego służy to USB ;)
gorus1

Tak też myślałem, ale chciałem się upewnić zanim kupię obudowę na do dysku z gniazdem RJ-45 (potrzebna do dysku sieciowego).
WojtekS - inne komputery pozwoliły dodać drukarkę w sposób jaki Ty negujesz.
ODPOWIEDZ