Witam!
Po długim czasie przerwy zaczynam znowu bawić się w udostępnianie internetu. Jakiś czas temu miałem sieć ale kablowa. Teraz przeprowadziłem się i chcę zrobic radiówkę dla niedużego osiedla.
Zwracam się więc do forumowiczów o ocenę zestawu jaki na początek dobrałem.
1. Baza - Tonze AW 6660 z oprogramowaniem oswave anteny na wysokości ok. 15 m na dachu, okoliczne domki raczej widoczne poza częścią osiedla która jest niżej.
2. 2 anteny interline 12 dbi dookólna na 5ghz oraz 12dbi dookólna 2.4Ghz
3. jako klientów chce zastosować CA8 z antenami panelowymi 5ghz interline 19dbi lub 14dbi na 2.4 Ghz
4. Jako łącze zastosowałem na razie zwykłego DSLa 4 z TPSA (nic innego na razie nie ma w okolicy) oraz router na linuxie który będzie zarządzał pasmem oraz autoryzacją dostępu do sieci.
Proszę o ocenę czy taki zestaw starczy dla sieci do 30 użytkowników.
Oczywiście jak ilość będzie rosła to będę myślał o czymś lepszym.
Jaki zasięg mogę uzyskać przy takiej konfiguracji i jakie urządzenie byście polecili jako przekaźnik sygnału dla części osiedla która jest poniżej reszty i moze tam nie dojsć sygnał z podstawowej anteny. Chciałbym u któregoś klienta postawić reperator, który podeśle sygnał na niższą cześć osiedla.
Zastanawiałem się na zestawieniem mostu na tonze na 5 ghz i podesłaniu druga anteną sygnału dalej, ale wtedy podesłany sygnał jest na 2.4 Ghz a ja jednak chcę podstawowo oprzeć się na 5Ghz.
Za podpowiedzi i opinie będę wdzięczny.
Zestaw do startującej sieci WiFi 5Ghz
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
Rezygnuję z bazy na TONZE
Jeśli chodzi o Tonze AW-6660 na bazie to raczej zrezygnuję z tego i wykorzystam go u klienta jako APclient lub do mostu WDS. Na bazę postanowiłem ustawić Mikrotika z 4 kartami 3 sektory 5Ghz + 1 dookólna 2.4Ghz.
Dla klientów będę dawał CA8 lub tonze AW-6660. I teraz moje pytanie odnośnie konfiguracji.
1. Jeśli zastosuję Tonze albo CA8 w trybie WDS do zestawienia mostu to czy tka konfiguracja podesle mi dalej sygnał na obszar nie objęty zasięgiem głównej bazy?
2. Jeśli np. takie rozwiązanie zadziała to czy podesłany sygnał muszę skonfigurować tak aby działał on z innym SSID i na innym kanale czy będą tote same ustawienia jak w głównej BAZIE?
Za informacje będę wdzięczny.
Dla klientów będę dawał CA8 lub tonze AW-6660. I teraz moje pytanie odnośnie konfiguracji.
1. Jeśli zastosuję Tonze albo CA8 w trybie WDS do zestawienia mostu to czy tka konfiguracja podesle mi dalej sygnał na obszar nie objęty zasięgiem głównej bazy?
2. Jeśli np. takie rozwiązanie zadziała to czy podesłany sygnał muszę skonfigurować tak aby działał on z innym SSID i na innym kanale czy będą tote same ustawienia jak w głównej BAZIE?
Za informacje będę wdzięczny.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Zestaw do startującej sieci WiFi 5Ghz
Obecnie raczej nie buduje się sieci opartej o WDS, lepszym rozwiązaniem jest podział sieci na mniejsze czyli dosył do nowej bazy i na tej bazie router (MT) który wysyła dalej do klientów a równocześnie może wysyłać też do kolejnej bazy.
Nie pomagam na PW!
-
Czyli na bazie głównej stawiam np. mikrotika a drugi mikrotik łaczy się z bazą główną i dosyła sygnał? Tak właśnie sobie to wyobrażałem tylko sądziłem że pomiędzy bazami muszę zrobić wtedy WDS.wojteks pisze:Obecnie raczej nie buduje się sieci opartej o WDS, lepszym rozwiązaniem jest podział sieci na mniejsze czyli dosył do nowej bazy i na tej bazie router (MT) który wysyła dalej do klientów a równocześnie może wysyłać też do kolejnej bazy.
W jakim trybie wtedy ustawić obydwie bazy i co proponujesz na bazy? jakie płyty i karty pod MT.
- wojteks
- *** Administrator ***
Musisz poszukać gdzie indziej, tu raczej nie ma specjalistów od MT i RB.W jakim trybie wtedy ustawić obydwie bazy i co proponujesz na bazy? jakie płyty i karty pod MT
Nie pomagam na PW!